Ga een lekker stuk wandelen
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

10 goedkope activiteiten op vakantie

Het vakantieseizoen is weer aangebroken en binnenkort kunnen de meesten van ons weer lekker op vakantie. De één heeft het hele jaar gespaard, de ander moet juist wat meer op de centen letten. Voor die laatste groep hebben wij de oplossing: een lijst met 10 goedkope vakantie activiteiten.

Ga een lekker stuk wandelen
Wandelen is de perfecte budget vakantie bezigheid - © Francesco Califano

1. Ga een lekker stuk wandelen

Wandelen is de perfecte budget vakantie bezigheid. Het kan altijd, overal en kost niks. Naast dat het goed is voor je portemonnee, heeft wandelen veel andere voordelen. Allereerst ben je in beweging, wat natuurlijk gezond is. En vaak is wandelen in het buitenland nog een stuk uitdagender dan in Nederland, door bergen en brandende zon. Naast de gezondheidsvoordelen, zorgt wandelen er ook voor dat je de omgeving verkent. Tijdens een wandeling kijk je meer om je heen dan in een auto of bus, waardoor je ook meer ziet. Misschien kom je een mooi uitzicht tegen, of een leuk koffietentje. Op die manier leer je je vakantieplek op een speelse manier kennen. Na het wandelen ben je moe en voldaan, en kun je nog meer van je dag genieten.

Zwem in een meer of zee
Zwemmen in de zee of een meer kost vaak helemaal niets - © Cyrus Crossan

2. Zwem in een meer of zee

De favoriete activiteit van veel vakantiegangers is meteen ook één van de goedkoopste: zwemmen in de zee of een meer kost vaak helemaal niks. Het enige dat je nodig hebt is zwemkleding en eventueel een handdoek. Als je een vakantieplek uitkiest die dicht bij een zee of meer ligt, kun je je dagen vermaken zonder veel uit te geven. Let wel op waar je je eten koopt, strandtenten zijn door hun locatie vaak duurder. Als je geld wil besparen, smeer je in de ochtend een broodje of haal je tijdens lunchtijd iets bij de supermarkt of op de markt.

Beklim een waterval
Een waterval is niet alleen mooi om te zien, maar je kunt er vaak ook zwemmen of er vanaf springen - © Robert Lukeman

3. Beklim een waterval

Zit er een waterval, niet te ver van de plek waar je verblijft? Beklim deze dan een dag! Een waterval is niet alleen mooi om te zien, maar vaak kun je er ook zwemmen of zelfs vanaf springen. Bovendien is het meestal een hele klim, dus je bent ook nog eens sportief bezig. Let er wel op dat niet elke waterval gratis te bezoeken is. Als de waterval in een toeristisch gebied staat, bestaat de kans dat er een (hoge) entreeprijs gevraagd wordt. Zoek deze informatie dus van te voren op, als je niet voor verrassingen wil komen te staan.

4. Doe een ‘free walking tour’

Wil je de stad waar je verblijft écht goed leren kennen? Doe dan mee aan een free walking tour! Bij zo’n tour laat een gids je alle hoogtepunten van de stad zien. Hij of zij vertelt je alles over de historie, cultuur en architectuur van de stad. De tours zijn in principe gratis, maar het is wel gebruikelijk om een fooi te geven. De hoogte van dat bedrag, is helemaal aan jou.

Verken je vakantiebestemming per fiets
Met een fiets kun je de omgeving op een snelle manier verkennen - © Lee Hans

5. Verken je vakantiebestemming per fiets

Zin om de omgeving op een snelle manier te verkennen? Huur een fiets of neem je eigen fiets mee als je met de auto naar je vakantiebestemming reist. Doe wat eten en drinken in je tas en het avontuur kan beginnen! En het leuke is: je kunt stoppen waar en wanneer je wil. Fiets je langs een leuk dorpje? Zet je fiets op slot en breng daar je middag door. En zie je mooi gelegen strandje? Dan kun je een verfrissende duik in de zee nemen, voordat je verder fietst.

Bezoek een kasteel of historisch gebouw
Bezoek een kasteel of een ander historisch gebouw - © Federico di Dio Photography

6. Bezoek een kasteel of historisch gebouw

Als je interesse hebt in cultuur en historie, kun je een kasteel of ander bijzonder gebouw bezoeken. Lees je vooraf in op internet om meer over de geschiedenis van het gebouw te weten, of lees de bordjes die er hangen. Je zal zien dat het een leuke toevoeging aan je vakantie is. Hoe meer je weet over de historie van je stad, hoe meer herinneringen je er aan hebt.

Bezoek een markt
Leer de lokale keuken en cultuur kennen door een markt te bezoeken - © Geoff Greenwood

7. Bezoek een markt

Een markt bezoeken is altijd dé manier om de lokale keuken en cultuur te leren kennen. Je vindt er vaak de mooiste groente- en fruitkramen met bijzondere producten uit het seizoen. Maar ook slagers, kaas-kramen en kramen vol lokale delicatessen. Een markt is de ideale manier om allemaal eten te proeven, zonder te veel uit te geven. Vaak kun je er ook goedkoper boodschappen doen dan in de supermarkt. Huur je een appartement? Sla dan je slag op de markt, om er vervolgens thuis heerlijke dingen mee te maken.

Ga ergens buiten sporten
Lekker buiten sporten - © Jannes Glas

8. Ga ergens buiten sporten

Zin om te bewegen, maar geen zin om een duur sportschool abonnement te nemen? Ga lekker buiten sporten! Sporten kan in elke vorm, dus kies degene die het beste bij jou past. Hardlopen, tennissen, basketballen, of beach volleybal; in de meeste gevallen kan dit (bijna) gratis. Verken de sportvelden bij jou in de buurt, of zoek een leeg grasveldje uit. Wedden dat je na het sporten nog meer kunt genieten van dat biertje op het terras?

Bezoek een oude kerk
Vaak zijn kerken heel mooi en indrukwekkend om te zien - © redcharlie

9. Bezoek een oude kerk

Wie denkt dat je om een kerk te bezoeken gelovig moet zijn, heeft het mis. Kerken zijn vaak heel mooi en indrukwekkend om te zien. Het leuke aan kerken is, dat iedere kerk weer compleet anders kan zijn. Er valt zoveel te zien en ontdekken op de muurschilderingen. En als je er behoefte aan hebt, kun je een kaarsje aansteken voor een dierbare.

Ga picknicken
Uitgekeken op de drukte van alle terrassen? Ga picknicken - © Justen de Vasconcellos

10. Ga picknicken

Misschien ben je na een tijdje uitgekeken op de drukte van alle terrassen, of begint je vakantie-budget langzaam op te raken. Picknicken is dan de goede oplossing. Je benodigdheden? Alleen wat eten, drinken en een kleedje! Als je een professionele picknicker bent neem je ook een koeltas mee, maar dit is niet nodig.

Geld besparen met de Dyme app

Wil je nog meer spaartips voor je vakantie of andere spaardoelen? Download de app van Dyme en de rest gaat vanzelf. De app zorgt voor een financieel overzicht, waardoor je altijd op de hoogte van je uitgaven en inkomsten bent. Je kunt instellen wat je ergens maximaal aan wil uitgeven, en krijgt een melding als je hier overheen gaat. Door middel van budgetten motiveert de app je om te sparen voor je spaardoelen. En betaal je teveel voor een abonnement? Dyme geeft dit aan en helpt je bij het opzeggen.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.