Lake Victoria - Tanzania
Lake Victoria Tanzania

Reistips voor Lake Victoria

Met een oppervlakte van 68.000 km² en daarmee net iets minder dan het totale oppervlak van Nederland en België samen, is het Lake Victoria het grootste meer van Afrika én het grootste meer van de tropen. Het ligt samen met twee andere grote meren, de Tanganyikameer en het Malawimeer, in de Grote Afrikaanse Slenk. In tegenstelling tot deze meren is het Victoriameer echter ondiep met een gemiddelde van 40 meter.

Het meer is gelegen op een hoogte van 1134 meter boven de zeespiegel. Het grootste gedeelte van het meer ligt in Tanzania en Oeganda. Een klein gedeelte is gelegen in Kenia. Het is één van de dichtstbevolkte gebieden van Afrika en het Lake Victoria speelt daarin een vitale rol. Er zijn veel dorpen en steden gebouwd rondom het meer en met name de visserij op nijlbaars en tilapia levert een bestaan aan de oeverbewoners. De vis uit het Lake Victoria wordt plaatselijk verkocht, maar ook wereldwijd geëxporteerd. In het meer leven zo’n 200 verschillende vissoorten, maar de introductie van de nijlbaars heeft ervoor gezorgd dat 300 andere vissoorten zijn uitgestorven. Hierdoor heeft het Victoriameer ook een trieste zijde door de massale uitsterving van gewervelde dieren. Ooit leefden hier ook grote aantallen nijlpaarden en krokodillen, maar vanwege vervuiling en overbevolking zijn er maar weinig van deze dieren over.

In het Lake Victoria liggen meer dan 3000 eilanden, waarvan de meesten onbewoond zijn. 62 eilanden die de Sese-archipel vormen, zijn beroemd om hun visserij. Zowel de lokale bevolking als toeristen komen hierheen om te vissen.

Plan je reis naar Tanzania

  • TUI biedt vanuit Nederland rechtstreekse vluchten naar Tanzania aan. Je landt in dit geval op Zanzibar. Met KLM en Kenya Airways kun je via een tussenstop ook vliegen op Dar es Salaam of Kilimanjaro. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Tanzania.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Lake Victoria

Booking.com