Bergama - Turkije
Bergama Turkije

Reistips voor Bergama

In de provincie Izmir, ligt de dichtbevolkte stad Bergama. De economie is hier met name gebaseerd op landbouw met de productie van katoen, druiven en pijnboompitten. Ook worden hier tapijten geweven die bekend staan vanwege de goede kwaliteit.

Boven de moderne stad, op een heuvel, is één van Turkije’s spectaculaire bezienswaardigheden te vinden: de oude stad van Pergamon of Pergamum. Dit is een belangrijke archeologische stad met een rijke geschiedenis. In de achtste eeuw voor Christus stichtten Eolische Grieken de stad. De stad werd echter pas beroemd toen Lysimachos, een generaal van  Alexander de Grote, regeerde. De stad werd steeds groter en Eumenus II zorgde voor de gouden eeuw van Pergamon. De meeste monumenten zijn rond zijn periode gebouwd. Zijn opvolgers deden het beduidend minder goed. Er volgden enkele roerige periodes met veldslagen, maar de stad werd ook uitgebreid en werd een goede relatie met de nieuwe grootmacht Rome tot stand gebracht. Er werd een stadsmuur gebouwd en kunstenaars, dichters, filosofen en wetenschappers trokken naar de stad. Op het hoogtepunt, als Romeinse rijk, woonden hier ongeveer 200.000 mensen. Aardbevingen tijdens de Romeinse periode beschadigden de stad. De stad werd weer herbouwd en ook de tempel van Trajanus werd voltooid. Keizer Caracalla werd na een ernstig ongeluk in Pergamon behandeld en uitte zijn dankbaarheid door financiële steun te bieden aan de bouw van tempels. Tijdens de Byzantijnse periode verlieten meer mensen de stad, maar was Pergamon nog altijd belangrijk. Één van de zeven kerk die apostel Paulis in Anatolië vestigde, bevond zich hier.

In 1306 werd Bergama door de Turken ingenomen en behoorde het niet veel later tot het Osmaanse Rijk. Men bouwde in de 15e eeuw moskeeën, Koranscholen en herbergen. De Grieken bezetten Bergama in 1919 voor enkele jaren alvorens de Turken de stad weer wisten te heroveren. De Grieken moesten het land verlaten na het verdrag van Lausanne.

Toen Carl Humann in de periode van 1868-1875 door West-Anatolië reisde, bezocht hij ook de Akropolis van Bergama. Tijdens de aanleg van een spoor vond hij een stuk fries met een inscriptie. Hij stuurde het materiaal naar Berlijn voor een nader onderzoek. Het bleek dat het fries afkomstig was van het altaar van Zeus. Op 17 augustus kreeg Humann de toestemming voor opgravingswerkzaamheden. Veel gevonden bouwelementen en beeldhouwwerken werden naar Duitsland overgebracht. Deze elementen zijn te zien in het Pergamonmuseum in Berlijn.

In 2014 werd Pergamon toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In tegenstelling tot Efeze, wordt deze oude stad niet overspoeld door toerisme. Maar een bezoek aan deze stad is absoluut de moeite waard

Verhalen over Bergama

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Bergama

Booking.com

Boek vooraf een activiteit