De antieke stad Pergamon - Turkije
Turkije
Reistips

De antieke stad Pergamon, dagtrip vanuit Izmir

Efeze is zonder twijfel één van de meest bekende archeologische steden van Turkije. Deze antieke stad wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht en ligt op een uur rijden van de stad Izmir. Op twee uur rijden van Izmir vind je nog een beroemde archeologische plek van Turkije: Pergamon (of Pergamum). Het is niet gek als je nog nooit van deze stad hebt gehoord, want deze antieke stad is een stuk minder toeristisch. Toch is een uitstapje naar de antieke stad Pergamon absoluut de moeite waard. Op een heuvel boven het moderne Bergama ligt de antieke stad die sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Wij namen een kijkje bij de Acropolis.

De antieke stad Pergamon - Turkije
De antieke stad van Pergamon is een stuk minder toeristisch dan Efeze

Vergelijk vliegtickets en zoek de goedkoopste optie om naar Turkije te vliegen.

Geschiedenis van Pergamon

De geschiedenis van Pergamon gaat terug naar de 8e eeuw voor Christus. De Eolische Grieken stichtten de stad, maar werd pas beroemd in de tijd van Alexander de Grote. Lysimachos, één van de generaals van Alexander de Grote, regeerde over het gebied van Pergamon. Hij had tijdens zijn veldtochten een enorme buit verzameld die hij in de stad onderbracht. Toen Eumenus II aan de macht kwam brak een belangrijke periode aan. Hij behaalde een overwinning op de Galliërs die destijds overal in het gebied aanwezig waren en omdat hij de Romeinen af en toe hielp, lieten ze hem met rust. De meeste monumenten werden in deze periode gebouwd waaronder de Tempel van Zeus en de bibliotheek.

Zijn opvolgers deden het minder goed en Attalus III liet het koninkrijk in 133 voor Christus na aan Rome. Pergamon werd voor even de hoofdstad van de Romeinse provincie Asia en werd een belangrijk medisch centrum. Steeds meer belangrijke mensen trokken naar de stad en op het hoogtepunt telde het zelfs 200.000 inwoners. Vanaf de 3e eeuw werd de rol van Pergamon steeds minder. Efeze groeide wel verder en zou uitgroeien tot één van de belangrijkste steden van de Romeinse periode. Aardbevingen en plunderingen zorgden ervoor dat de stad in verval raakte.

Voor even was Pergamon de hoofdstad van de Romeinse provincie Asia en belangrijke mensen trokken naar de stad.

In de 19e eeuw hebben de Duitsers onderzoek gedaan in West Turkije en kregen ze toestemming voor opgravingswerkzaamheden. Veel vondsten zijn naar Duitsland gebracht en zijn nu te zien in het Pergamon Museum in Berlijn. Eigenlijk eeuwig zonde dat deze niet meer te zien zijn om de plek waar ze eigenlijk horen.

De antieke stad Pergamon - Turkije
Doorkijkje bij de oude stadsmuur op Bergama
De antieke stad Pergamon - Turkije
De antieke stad Pergamon - Turkije
De ruïnes van het marktplein en de Altaar van Zeus
De antieke stad Pergamon - Turkije
De ruïnes van de bibliotheek

Geen massatoerisme bij de ruïnes

Tegenwoordig staat het oude Pergamon bekend als Bergama. In de stad kun je onder meer de Red Basilica, theater en een Asklepion bewonderen. Aangezien wij die dag nog Ayvalik willen rijden, bezoeken wij alleen de Acropolis op de heuvel. Deze is al van verre te zien. Op de heuvel is een parkeerplaats, maar wij kiezen ervoor om de auto net buiten de stad te zetten en de kabelbaan omhoog te nemen. De rit met de kabelbaan omhoog duurt zo’n 5 minuten en je komt uit bij de ingang van de antieke stad. Op een ietwat ongeïnteresseerd jong stelletje is er verder niemand, we hebben het complete rijk voor onszelf. Hoe anders zou het een dag later zijn bij ons bezoek aan Efeze?

Op een wat ongeïnteresseerd jong stelletje na is er helemaal niemand. We hebben Pergamon helemaal voor onszelf.

De antieke stad Pergamon - Turkije
Enkele zuilen hebben de tijd weten te overleven
De antieke stad Pergamon - Turkije
De antieke stad Pergamon - Turkije
De zuilen van de Tempel van Trajanus en een beeld zonder hoofd en benen
De antieke stad Pergamon - Turkije
Er liggen nog overal stenen met reliëfs over het gehele complex
De antieke stad Pergamon - Turkije
De antieke stad Pergamon - Turkije
Resten van de paleizen van de koningen

Het amfitheater en de Tempel van Trajanus

We kunnen op ons gemak de antieke stad Pergamon ontdekken. Direct bij de ingang stuiten we al snel op de ruïnes van de bibliotheek. Hier is vrijwel niets meer van over. Ooit lagen hier 200.000 perkamentrollen en vele boeken. Een groot deel van de boeken en rollen werd echter in 41 v.C. naar de bibliotheek van Alexandrië overgebracht door Marcus Antonius als vergoeding voor de verliezen tijdens de burgeroorlog.

Niet ver van de restanten van de bibliotheek trekt de Tempel van Trajanus mijn aandacht. Hier staan nog enkele witte marmeren zuilen in al hun pracht en praal. Hoe mooi moet dit bouwwerk zijn geweest in de hoogtijdagen van Pergamon? De tempel werd gebouwd op het hoogste punt van de stad tijdens het bewind van Hadriamus (van 125 tot 138). Een beeld zonder hoofd en benen toont ook aan dat hier enkele mooie standbeelden moeten hebben gestaan. Achter de Tempel van Trajanus staan de paleizen van de koningen. Veel is hier echter niet van overgebleven, alleen wat muurresten. Wel heb je vanuit hier een schitterend uitzicht op de Kestel Dam.

Via de resten van de paleizen, het arsenaal en de stadsmuren kom ik uit bij een ander indrukwekkend bouwwerk, het theater. Het theater is een behoorlijk steil bouwwerk van 80 rijen met banken en een geweldig uitzicht op Bergama. Kun je je voorstellen dat hier ooit 10.000 mensen hebben zitten kijken naar voorstellingen?

Ik bekijk nog het oude marktplein en het Altaar van Zeus. Dit laatste bouwwerk hebben ze herbouwd in het Pergamon Museum in Berlijn. Zonder het door te hebben ben ik al 2 uur aan het ronddwalen door de antieke stad van Pergamon. Hoewel ik nog enkele hoeken niet heb bezocht is het inmiddels tijd om verder te rijden van Ayvalik.

De antieke stad Pergamon - Turkije
Het theater is een indrukwekkend bouwwerk
De antieke stad Pergamon - Turkije
Ooit hebben 10.000 mensen hier naar voorstellingen gekeken

Hoe kom je er?

Pergamon ligt op 1,5 uur rijden van de stad Izmir en is goed te bereiken met de auto. Rijdt vanuit Izmir noordwaarts via de E87. Wil je de antieke stad bezoeken vanuit Istanbul? Ook dat is mogelijk. Neem de de ferry naar Bursa of Bandirma en vervolgens de bus naar Bergama. De bus kun je overigens ook nemen vanuit Izmir.

Tips voor een bezoek aan Pergamon

  • Parkeer je auto iets verder weg van de parkeerplaats waar het gratis is. Bij de ingang en nabij de kabelbaan betaal je 5 Turkse Lira
  • Toegang tot de antieke stad kost 25 Turkse Lira per persoon
  • Wil je Pergamon met een gids bezoeken? Bekijk de mogelijkheden op GetYourGuide.com
  • Om meer te weten komen over de antieke stad, kun je een audio guide huren voor 10 Turkse Lira
  • In de hete zomermaanden is er nauwelijks schaduw, zorg dat je je goed insmeert met zonnebrand, een pet/hoed op hebt en voldoende water meeneemt
  • Naast de Akropolis kun je in Bergama ook nog oude bouwwerken en diverse musea bewonderen
De antieke stad Pergamon - Turkije
Met de kabelbaan kun je vanaf de parkeerplaats de heuvel op
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie