Turkije

Waar denk je aan bij het land Turkije? Mooie stranden, azuurblauwe zee en luxe all-in hotels? Klopt, deze zaken heeft Turkije te bieden, maar er is veel meer dan zon en zand. Het land herbergt immers een rijke geschiedenis met culturele en historische schatten.

De geschiedenis van Turkije gaat ver terug. Ooit heette het Klein-Azië, later Anatolië. Hier zijn veel grote beschavingen opgekomen en later weer ondergegaan. Onder andere de Hettieten, Perzen, Lydiërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Osmanen woonden ooit op het Turkse grondgebied. Ze lieten allemaal hun sporen achter. Deze sporen kun je bezoeken bij de vele spectaculaire ruïnes en verlaten oude steden die het land rijk is.

Turkije wordt gevormd door bergketens, waaronder het Taurusgebergte en het Pontisch gebergte. De bergen zijn in geologisch opzicht nog jong en groeien in veel gebieden nog altijd. 80 procent van het land ligt op zeer tektonische zones, waardoor er met enige regelmaat aardbevingen voorkomen. Turkije kent een rijke flora en fauna. In de ruigere oostelijke provincies leven grote zoogdieren zoals de beer, jakhals en wolf. En wist je dat de tulp uit Turkije komt? Ze worden geassocieerd met Nederland, maar komen oorspronkelijke toch echt uit Turkije. De diversiteit aan flora en fauna dankt het land aan de verschillende habitats. Er zijn droge gebieden, maar ook streken met een gematigd klimaat.

Er zijn verschillende habitats door het land en daardoor is er veel variatie aan landschappen. Zo is er de enorme metropool van Istanbul, de enige stad dat deels in Europa en Azië ligt. Er zijn de toeristische gebieden langs de Egeïsche kust en de Turkse Riviéra, waar overigens ook vele bezienswaardigheden te vinden zijn. In het midden van het land is het spectaculaire landschap van Cappadocië te vinden. En het nauwelijks bezochte oosten van het land herbergt vele prachtige schatten.

Kortom, Turkije is meer dan alleen maar zon, zee strand. Bezoek het land en ontdek het land van de uiterst gastvrije mensen.

Bezochte bestemmingen

Plan je reis naar Turkije

Favoriete bestemmingen in Turkije

Deels in Azië, deels in Europa

Istanbul is een bijzondere stad die deels in Azië en deels in Europa ligt. Een mengelmoes prachtige paleizen, moskeeën, koepels, minaretten, vervallen houten huisjes, betonnen flats, prachtige appartementen, winkels, bazaars en hotels. Mensen die vissen op de bruggen, straatkatten en -honden, bedelaars en vriendelijke mensen. Een must-visit in Turkije.