Turkije

Waar denk je aan bij het land Turkije? Mooie stranden, azuurblauwe zee en luxe all-in hotels? Klopt, deze zaken heeft Turkije te bieden, maar er is veel meer dan zon en zand. Het land herbergt immers een rijke geschiedenis met culturele en historische schatten.

De geschiedenis van Turkije gaat ver terug. Ooit heette het Klein-Azië, later Anatolië. Hier zijn veel grote beschavingen opgekomen en later weer ondergegaan. Onder andere de Hettieten, Perzen, Lydiërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Osmanen woonden ooit op het Turkse grondgebied. Ze lieten allemaal hun sporen achter. Deze sporen kun je bezoeken bij de vele spectaculaire ruïnes en verlaten oude steden die het land rijk is.

Turkije wordt gevormd door bergketens, waaronder het Taurusgebergte en het Pontisch gebergte. De bergen zijn in geologisch opzicht nog jong en groeien in veel gebieden nog altijd. 80 procent van het land ligt op zeer tektonische zones, waardoor er met enige regelmaat aardbevingen voorkomen. Turkije kent een rijke flora en fauna. In de ruigere oostelijke provincies leven grote zoogdieren zoals de beer, jakhals en wolf. En wist je dat de tulp uit Turkije komt? Ze worden geassocieerd met Nederland, maar komen oorspronkelijke toch echt uit Turkije. De diversiteit aan flora en fauna dankt het land aan de verschillende habitats. Er zijn droge gebieden, maar ook streken met een gematigd klimaat.

Er zijn verschillende habitats door het land en daardoor is er veel variatie aan landschappen. Zo is er de enorme metropool van Istanbul, de enige stad dat deels in Europa en Azië ligt. Er zijn de toeristische gebieden langs de Egeïsche kust en de Turkse Riviéra, waar overigens ook vele bezienswaardigheden te vinden zijn. In het midden van het land is het spectaculaire landschap van Cappadocië te vinden. En het nauwelijks bezochte oosten van het land herbergt vele prachtige schatten. Helaas is het hier onrustig en wordt het afgeraden hierheen te reizen.

Kortom, Turkije is meer dan alleen maar zon, zee strand. Bezoek het land en ontdek het land van de uiterst gastvrije mensen.

Visum Turkije aanvragen

Als je naar Turkije reist, heb je tegenwoordig een visum nodig. Het visum Turkije kun je gemakkelijk online aanvragen

Deze steden en plekken heb ik bezocht

Steden en bestemmingen in Turkije

Meest recente verhalen

Blogberichten over Turkije

Turkije reisverslag: Terug in Cappadocië - Love Valley

Gastartikel

E-visum aanvragen voor Turkije

Turkije is een veelzijdig land. Istanboel staat al jaren bekend als een populaire bestemming voor een stedentrip. In de zomermaanden genieten grote hoeveelheden toeristen van de badplaatsen aan de...

De straatkatten van Istanboel - Turkije

Dieren

Straatkatten van Istanboel

In Nederland hebben veel huishoudens een kat als huisdier. Zelf ben ik ook opgegroeid met katten en heb ik tegenwoordig ook een kat als huisdier. In andere landen dan het westen van Europa is het...

Mooiste reisfoto's 2018 - Torres del Paine

Persoonlijk

Mooiste reisfoto’s van 2018

Aan het einde van de maand december blikken ik met Reizen & Reistips terug op het afgelopen jaar. Eerder al kon je lezen welke 10 artikelen het meest gelezen werden en hoe ons reisjaar van 2018...

Deel deze pagina

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips

Interessante artikelen voor dit land