Istanbul - Turkije
Istanbul Turkije

Reistips voor Istanbul

Een stad die deels in Azië en deels in Europa ligt. Een mengelmoes prachtige paleizen, moskeeën, koepels, minaretten, vervallen houten huisjes, betonnen flats, prachtige appartementen, winkels, bazaars en hotels. Mensen die vissen op de bruggen, straatkatten en -honden, bedelaars en vriendelijke mensen. Welkom in Istanbul,  een betoverende stad.

Al sinds mensenheugenis is Istanbul de brug tussen Azië en Europa. In de loop der eeuwen is het de hoofdstad geweest van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk geweest. De stad heeft drie verschillende namen gekend; Byzanthium, Constantinopel en nu dus Istanbul. Byzanthinium was oorspronkelijk een Griekse stad, gesticht door kolonisten uit Megara in 667 voor Christus. Deze welvarende Griekse stad werd veroverd door de Macedoniërs die later verslagen werden door de Romeinen. Vanwege de strategische ligging en de handelsroute tussen Europa en Azië werd de stad de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Met 300.000 inwoners zou het eeuwenlang de grootste stad van Europa zijn geweest. Het inwonersaantal was verdubbeld toen het rond 1600 tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Na de Eerste Wereldoorlog behoorde het Ottomaanse Rijk tot de verliezers van de Eerste Wereldoorlog en ontstond er een oorlog met de Grieken. De Griekse minderheid kreeg het zwaar te verduren in Turkije. Toen in 1923 de Turkse Republiek werd gesticht, kwam het tot een bevolkingsruil tussen Griekenland en Turkije. Grieken en Armeniërs verlieten Constantinopel, waardoor de stad zijn kosmopolitische en multiculturele karakter dreigde te verliezen. Ook werd Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1930 werd de naar gewijzigd naar Istanbul. Ondanks alle perikelen bleef Istanbul het culturele en economische centrum van het land.

De stad is gelegen aan weerszijden van de Bosporus en wordt ook aan de Europese zijde nogmaals verdeeld door de Gouden Hoorn. In het zuiden van Istanbul vindt je een prachtig erfgoed met de Blauwe Moskee, Topkapipaleis en de Aya Sophia. Hier is ook de Grote Bazaar te vinden, een enorme doolhof aan straatjes waar van alles verkocht wordt. Ten noorden van de Galatabrug is de Galata Kulesi gelegen, een fraai uitzichtpunt.

Waar je ook bent in deze miljoenenstad, overal zul je mooie gebouwen en leuke straatjes zien. Neem de tijd om deze enorme stad te verkennen. Het zijn impressies die voor altijd zullen blijven hangen.

Verhalen over Istanbul

Fotoverslag: Het andere Istanbul

Halverwege mei keerde ik samen met mijn moeder terug naar Istanbul. Voor mij was het alweer 14 jaar geleden dat ik er ben geweest. Destijds bezocht ik deze wereldstad met mijn gehele familie en...

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Istanbul

Booking.com

Boek vooraf een activiteit