Şirince - Turkije
Şirince Turkije

Reistips voor Şirince

Vergeet in de Turkse provincie Izmir absoluut niet om een stop te maken in het dorpje Şirince. De letterlijke vertaling van deze plaatsnaam betekent ‘mooi’. En dat is dit dorpje absoluut, gelegen op een heuvel, tussen de wijngaarden en de perzik- en appelboomgaarden. Ooit werd dit dorpje Cirkince genoemd, wat ‘lelijk’ betekent. Niet dat dit dorpje, met maar 600 inwoners, ooit lelijk was, maar om mensen te misleiden en de schoonheid van Şirince te bewaren. Naarmate er meer en meer mensen toch het dorpje wisten te ontdekken, werd de naam gewijzigd.

Omdat er in dit dorp voor de onafhankelijkheidsoorlog vele Grieken woonden, zijn de huizen opgebouwd in een typische Grieks-Turkse stijl. De Grieken moesten in 1923 na het verdrag van Lausanne Turkije verlaten en de Turken namen Şirince over. Gelukkig bleven de meeste authentieke Griekse huizen bewaard. Tegenwoordig weten de meeste toeristen het dorpje ook te vinden, maar ook dit lijkt weinig invloed te hebben om het charmante plaatsje. Er zijn vele fraaie boutique winkeltjes en hotels te vinden.

De omgeving van Şirince staat bekend om de wijngaarden. Niet verwonderlijk dat er in dit dorp derhalve ook veel wijn te vinden in. Proef absoluut eens de heerlijke fruitwijnen bij een bezoek aan Şirince.

Verhalen over Şirince

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Şirince

Booking.com

Boek vooraf een activiteit