Side - Turkije
Side Turkije

Reistips voor Side

Langs de Turkse Rivièra zijn talloze toeristische steden te vinden. Een populaire zonbestemming is bijvoorbeeld Side. Hier vind je kilometers aan fraaie stranden en een groot aantal hotels.

Volgens de klassieke geograaf Strabo werd Side in de 7e eeuw voor Christus gesticht door Griekse kolonisten uit Aeolia. Side werd een belangrijke havenplaats vanwege de goede natuurlijke haven. Piraten vestigden zich hier en werden rijk door de slavenhandel. Ook onder controle van het Romeinse rijk was de slavenmarkt nog altijd belangrijk. Veel ruïnes stammen uit de tijd van het het Romeinse bewind. Rijke handelaren betaalden mee aan de openbare werken en gebouwen, maar ook voor spelen en gladiatorengevechten. De stad maakte deel uit van het Lydische rijk en verkreeg gedeeltelijke autonomie onder Perziche heerschappij na 547.

In de 4e eeuw begon het verval van Side. De stadsmuren waren niet bestand tegen de vele invasies en in de 7e eeuw werd Side geplunderd en platgebrand door Arabische vloten. De stad werd in de 12e eeuw zelfs verlaten nadat het opnieuw werd geplunderd. Toch leefde de stad weer op onder de Seldsjoeken.

Restanten van oudere tijden kunnen nog altijd bezichtigd worden waarbij het theater en de tempel van Apollo tot de hoogtepunten behoren. Naast de ruïnes van de antieke stad is er een levendig hedendaags centrum en natuurlijk de badplaats met de vele hotels en stranden. Zelfs kilometers van het centrum af zijn nog altijd te vinden in aangrenzende plaatsen zoals Çolakli, Kumköy, Sorgun en Titreyengöl.

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Side

Booking.com

Boek vooraf een activiteit