Mardin, Turkije
Turkije
Stedent(r)ips

Wat te zien en doen in Mardin

De parel van het zuidoosten van Turkije. Een mooie benaming voor Mardin en een benaming die de stad ook verdient. Mardin is een stad met een rijk cultureel en historisch erfgoed. En hoewel Mardin uitermate pittoresk is, wordt de stad niet compleet overspoelt met toeristen. Hierdoor kun je extra genieten van een authentieke sfeer die je nergens anders in Turkije kunt ervaren. Eigenlijk is de stad één groot openluchtmuseum en dat is waarschijnlijk de reden dat de UNESCO Mardin op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Wat mij betreft is het echt één van de verborgen parels van Turkije. Wie de regio Zuidoost-Anatolië bezoekt, mag Mardin absoluut niet overslaan.

Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Bezoek het oude deel van de stad

De oude stad Mardin

Mardin bestaat uit twee delen. Het oude gedeelte en het nieuwe gedeelte. Waar het nieuwe gedeelte vooral bestaat uit hoge betonnen gebouwen, bestaat het oude gedeelte juist uit traditionele stenen huizen. Uiteraard is het oude gedeelte het mooiste gedeelte van de stad. De historische nederzetting is gebouwd op de rotsachtige vlakten van Mesopotamië. Het was een strategische handelscentrum voor verschillende beschavingen. In de geschiedenis hebben Assyriërs, Arabieren, Seltsjoeken, Koerden, Perzen, Mongolen en Ottomanen gevochten om deze stad. Verschillende culturen en religies handelden en woonden hier samen en daardoor zijn er ook verschillende invloeden terug te vinden. Wanneer je door de straten dwaalt, waan je je in een sprookje van 1001 nacht. Het oude centrum heeft veel weg van een Arabische bestemming. Omdat de Byzantijnen lange tijd aan de macht zijn geweest zijn er ook veel Christelijke gebouwen.

Wat doen in Mardin?

Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Ga gewoon wandelen door de zijstraatjes van Mardin

Verdwaal in de straatjes

De beste manier om Mardin te leren kennen, is door simpelweg geen plan te hebben. Dwaal te voet door de stad en laat je gewoon verrassen. De hoofdstraat die door Mardin loopt staat bekend als 1 Cadde. Er is veel verkeer, je vindt er veel winkels, restaurants, cafés en ook de meeste hotels zijn aan de hoofdstraat gevestigd. Deze straat is echt het kloppende hart van Mardin. Zodra je de hoofdstraat verlaat en in de geplaveide zijstraatjes duikt, kom je in een totaal andere wereld terecht. Ver weg van de drukte van al het verkeer dat zich een weg probeert te banen door de hoofdstraat. Hier wordt het afval nog opgehaald met een ezel, vele katten dwalen door de straatjes en kijken geïnteresseerd naar je. Kinderen spelen vanaf de daken met vliegers en achter iedere hoek schuilt weer een fotogeniek plaatje. In deze smalle straatjes waan je je even terug in de tijd en ontdek je de absolute schoonheid van Mardin. Zo kwam ik per toeval bij bij een expositie aan waar ik een aantal van de oude huizen van binnen kon bekijken.

Mardin, Turkije - Mardin Kalesi
Mardin, Turkije - Mardin Kalesi
Mardin, Turkije - Mardin Kalesi
Op de top van de heuvel staat het kasteel van Mardin, maar helaas is deze niet toegankelijk

Mardin Kalesi, het kasteel op de top van de heuvel

Hoog op de toppen van de heuvels staat het Mardin Kalesi. Vanwege zijn locatie en het uiterlijk noemt de lokale bevolking het kasteel ook wel het Adelaarsnest. Het kasteel werd zo’n 3000 jaar geleden gebouwd door een Babylonische vuuraanbidder genaamd Shad Buhari. Hij zou van een ernstige ziekte hersteld zijn door op de heuvel te blijven. Daarom besloot hij om hier een paleis te bouwen. Door de eeuwen heen hebben meerdere heersers het kasteel in handen gehad. Ook werd het kasteel bewoond en werd er voedsel en munitie opgeslagen. De huidige staat van het kasteel is echter slecht. Daarnaast is het ook niet toegankelijk omdat het als militaire basis wordt gebruikt. De lokale bevolking probeert al enkele jaren om het kasteel weer geopend te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Mardin, Turkije - Zinciriye Medressi
Mardin, Turkije - Zinciriye Medressi
Mardin, Turkije - Zinciriye Medressi
Mardin, Turkije - Zinciriye Medressi
Vanaf Zinciriye Medresesi heb je een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving

Geniet van het uitzicht vanaf Zinciriye Medresesi

Vrijwel direct onder het kasteel staat misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Mardin, het Zinciriye Medresesi, ook wel bekend als Sultan Isa Madrasa. Dit is de naam van de laatste sultan die regeerde in Mardin. De medrassa werd in 1385 gebouwd en is duidelijk te herkennen aan de twee grote koepels. Een medrassa is een Arabisch woord voor een religieuze school waar de Islam wordt onderwezen. De Zinciriye Medressi bestaat uit een koepelvormige moskee, een mausoleum en twee binnenplaatsen. Het is mogelijk om de Zinciriye Medressi van binnen te bewonderen. Let bij binnenkomst even op de imposante deuropening met de mooie decoraties. Bij binnenkomst kom je aan op een grote binnenplaats. Vanaf hier kun je enkele kamers bewonderen en je kunt ook naar de tweede verdieping. Hier heb je een fabelachtig uitzicht over de stad en wijde omgeving.

Mardin, Turkije - Mardin Muzesi
Het Mardin Museum aan het grote plein

Bezoek het Mardin Museum

Het Mardin Museum is gevestigd in een mooi herenhuis aan het grote plein. Ooit was dit 19e eeuws herenhuis het hoofdkwartier van het Syrisch-katholieke patriarchaat. De collectie van het museum is klein en bestaat uit archeologische vondsten in en rondom de stad uit een periode van 4000 voor Christus tot de 7e eeuw. Zo kun je er onder meer sieraden, gereedschap, koperen munten, beeldjes en zegels bekijken uit verschillende historische periodes. Ook al ben je geen liefhebber van musea, een bezoek aan het Mardin Museum is de moeite waard. Alleen al om het gebouw te bewonderen en een indruk te krijgen hoe de rijke kooplieden vroeger woonden.

Mardin, Turkije - Ulu Camii
Mardin, Turkije - Ulu Camii
De Grote Moskee, Ulu Camii

Ulu Camii, de iconische moskee van Mardin

Een symbool van de stad is de Ulu Camii, oftewel de Grote Moskee. De Artuqiden, die in de 11e en de 12e eeuw Zuidoost-Anatolië beheersten, bouwden aan het einde van de 12e eeuw de Ulu Camii. Hiermee is het één van de oudste moskeeën van de regio. Op de iconische minaret zijn verschillende inscripties te zien van de verschillende beschavingen die in Mardin hebben gewoond en en het jaar 1176 wanneer deze minaret zou zijn gebouwd. De moskee werd echter door de eeuwen heen nog een aantal maal gerenoveerd. Zo komt de huidige minaret uit 1889. Er wordt beweerd dat de moskee oorspronkelijk een kerk zou zijn geweest. Het is mogelijk om de moskee van binnen te bekijken, wanneer je gepaste kleding draagt.

Mardin, Turkije - Oude postkantoor
Mardin, Turkije - Oude postkantoor
Mardin, Turkije - Oude postkantoor
Je kunt het oude postkantoor gratis bezoeken

Bewonder het oude postkantoor

Je zult niet vaak een postkantoor bezoeken tijdens je reizen. Maar het voormalige postkantoor van Mardin is wel een bezoek waard. Tegenover de Ulu Camii vind je het meest indrukwekkende postkantoor van Turkije. Oorspronkelijk werd het gebouwd in 1890 gebouwd als woonhuis voor de familie Sahtana. In 1950 werd het huis omgetoverd tot een postkantoor. Van dit postkantoor is overigens niet veel meer over. Slechts een kleine ruimte in één van de façades heeft nog met de post te maken. Zodra je binnenkomt zie je op het grote binnenplein een enorme trap. De trap is prachtig en het is dan ook volledig begrijpelijk dat het een populaire plek is voor trouwfoto’s. Op de eerste etage heb je vanaf het terras een mooi uitzicht op de Ulu Camii. Een etage hoger is een klein, simpel café gevestigd.

Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
In de hoofdstraat vind je allerlei leuke winkeltjes

Wandelen door de hoofdstraat en bezoek de bazaar

Natuurlijk mag een wandeling door de drukke hoofdstraat niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. In de talloze winkeltjes wordt van alles verkocht. Noten, chocolade, gedroogd fruit, koffie, zeepjes, kleding en allerlei souvenirs. Duik ook even in de straatjes achter de hoofdstraat. Niet ver van de Ulu Camii ligt de bazaar Tellalar Carsisi. Hier zie je wat meer authentieke winkels die minder toeristisch ogen. Ooit was dit het drukste gedeelte van de stad.

Mardin, Turkije - Tarihi Kiz Meslek Lisesi
Mardin, Turkije - Tarihi Kiz Meslek Lisesi
De meisjesschool

Muzafferiye medressi, Tarihi Kız Meslek Lisesi

Op de grond van het Muzafferiye medressi werd in 1898 een school geopend voor meisjes. De school bestaat uit twee panden en zijn bereikbaar via een prachtig versierde poort.

Mardin, Turkije - Sahkulubey konagi
Mardin, Turkije - Sahkulubey konagi
Mardin, Turkije - Sahkulubey konagi
Ik kon één van de oude herenhuizen van binnen bewonderen

Şahkulubey Konağı

Tijdens mijn bezoek aan Mardin waren er meerdere culturele exposities in de stad en had ik de mogelijkheid om enkele historische herenhuizen van binnen te bewonderen. Zo kon ik onder meer een kijkje nemen bij Şahkulubey Konağı. Dit huis met drie verdiepingen werd gebouwd voor de Armeense broers Cerme. Normaal gesproken is dit pand niet toegankelijk, maar ook de façade alleen is al prachtig om te zien.

Kirklar Kilisesi

Er zijn niet alleen moskeeën in Mardin, er zijn ook verschillende kerken in de omgeving te vinden. Dat heeft alles te maken met de verschillende culturen die in de stad hebben geleefd. Mardin telt drie kerken in het historische centrum. De Mor Behnam-kerk (Kirklar Kilisesi) is één van de belangrijkste kerken van de regio. Deze kerk werd gebouwd in 569 en herdenkt de Syrische heilige Behnam en zijn zus Saro. In 1170 werden de stoffelijke resten van 40 martelaren naar de kerk gebracht. Daarom wordt de kerk ook wel de Forty Martyrs Church (Veertig Martelaren kerk) genoemd. Niet alleen de buitenzijde van de kerk is bijzonder, ook de binnenzijde is de moeite waard om te bekijken. Nog altijd wordt er iedere zondag een dienst gehouden en het is zelfs mogelijk deze bij te wonen.

Kasimiye Medresesi

Net buiten het historische centrum ligt nog een medrese, het Kasimiye Medresesi. De bouw van deze islamitische school werd voltooid in 1502 en wordt beschouwd als de mooiste medressa ter wereld. Het is tevens het grootste bouwwerk in Mardin. Op de muren van de medrese kun je symbolen zien van astronomie en medicijnen.

Mardin, Turkije - Deyrulzafaran klooster
Het Deyrulzafaran klooster - Bron: Yusuf Onuk via Unsplash

Deyrulzafaran klooster

Een andere belangrijke bezienswaardigheid dat buiten het historische centrum ligt, is het Deyrulzafaran klooster. Dit klooster werd gebouwd op de locatie van een 4500 jaar oude heidense tempel. Vanwege de goudkleurige stenen die gebruikt zijn, staat het bekend als het Saffraanklooster. Het klooster werd gebruikt voor zonneverering en wordt nog altijd bewoond door monniken. Een aantal ruimtes zijn opengesteld voor bezoekers en met begeleiding van de jonge monniken kun je een kijkje nemen. Je ziet er onder meer restanten van de heidense tempel en mozaïekvloeren die al meer dan 1500 jaar oud zijn.

Mardin, Turkije - Katten
Mardin, Turkije -Merdin Monroe
Mardin, Turkije - Katten
Natuurlijk zie je ook in Mardin veel straatkatten

De katten van Mardin

Zoals in zoveel steden in Turkije zie je ook hier veel straatkatten. In de Islamitische cultuur is het hebben van huisdieren niet gebruikelijk. Maar de straatkatten worden over het algemeen goed verzorgd. Een Turkse gezegde schrijft ‘Als je een kat vermoordt, moet je een moskee terugbouwen voor Gods vergiffenis’. Vandaar dat veel mensen de vele straatkatten toch iets te eten geven en verzorgen. Wanneer je bij het oude postkantoor bent, zul je waarschijnlijk enkele kleurrijke houten huisjes zien. Deze huisjes zijn gebouwd voor de vele straatkatten. Ga je de trappen aan de rechterzijde omhoog, kom je niet alleen in een prachtig versierd steegje, maar zie je ook talloze katten. De naam Merdin Monroe duikt ook geregeld op. Het blijkt dat deze excentrieke dame een klein winkeltje heeft bij de trappen van het oude postkantoor. Het wordt al snel duidelijk waarom ze Merdin Monroe heet, maar ze toont in ieder geval wel veel liefde voor de katten.

Mardin, Turkije - Kokorec
Mardin, Turkije - Baklava
Op verschillende plekken kun je de Turkse keuken proeven

Eten en drinken in Mardin

Veel cafés en restaurants zijn gevestigd op de daken van de historische panden. Vanaf de dakterrassen heb je prachtige uitzichten. Overdag kun je vaak ergens gaan zitten voor een kopje koffie of thee zodat je van het uitzicht kunt genieten.

Bagdadi

Graag had ik willen eten bij Bagdadi omdat ik er goede verhalen over had gehoord. Het restaurant is gevestigd in een prachtig herenhuis met een prachtig dakterras. Je kunt er lokale gerechten proeven en Syrische wijnen bestellen. Jammer genoeg had ik geen reservering en was er zodoende ook geen plaats.

Mardin, Turkije - Tac Mahall teras
Mardin, Turkije - Seyr-i Merdin
Mardin, Turkije - Kebab
Gegeten heb ik bij Tac Mahall Cafe Restaurant en Seyr-i Merdin

Tac Mahall Cafe Restaurant

Tegenover Bagdadi is het Tac Mahall Cafe Restaurant. Hoewel het allemaal iets simpeler oogt, heb je ook vanaf hier een prachtig uitzicht vanaf het dakterras. Het is ook één van de weinige plekken waar alcohol geschonken wordt. Dus na je maaltijd kun je diner afsluiten met een lekkere raki.

Seyr-i Merdin

Waarschijnlijk is Seyr-i Merdin één van de meest populaire restaurant van de stad. Dat heeft alles te maken vanwege het verbluffende uitzicht vanaf het dakterras. Wanneer je hier gaat eten, wil je natuurlijk op het dakterras zijn. Grote kans dat het dakterras al vol is en je derhalve geen mooie plek hebt. Vanwege de drukte is de bediening wat chaotisch en dat doet af aan de locatie. Op het menu staan een aantal lokale gerechten die verder prima smaakten.

Mardin, Turkije - Bizmar Kultur Cafe
Mardin, Turkije - Tac Mahall teras
Mardin, Turkije - Kulik Cafe
Alcohol drinken is niet gebruikelijk in Zuidoost-Anatolië, maar op verschillende plekken kun je een biertje, wijntje of raki bestellen

Bizmar Kültür Cafe

Dit authentieke café ligt verstopt in de nauwe steegjes van de stad. Een prima plek om ‘s avonds nog een drankje te doen. Er zijn niet veel plekken in Zuidoost-Anatolië waar je alcohol kunt drinken. Maar bij Bizmar Kültür Cafe kun je een biertje drinken of één van de wijnen uit de regio proeven.

Kulik Cafe

Een ander café waar je terecht kunt voor een drankje ‘s avonds is Kulik Cafe. Dit kleine café is gezellig en vaak is er live muziek. Volgens de reviews zijn de prijzen hier echter schrikbarend hoog voor Turkije-standaarden.

Mardin, Turkije - Zinciriye Hotel
Mardin, Turkije - Zinciriye Hotel
Het Zinciriye Hotel

Overnachten in Mardin

Wanneer je Mardin een bezoek brengt, heb je zeker een volledige dag nodig om het oude deel van de stad te bezoeken. Daarom is het verstandig om in ieder geval een dag te overnachten in het centrum. Het beste kun je in het oude deel van Mardin overnachten, omdat je hier de meeste bezienswaardigheden kunt zien. Misschien is Mardin niet erg bekend in Nederland, de stad wordt wel gepromoot als een toeristische bestemming. Het is daarom mogelijk dat hotels in de drukkere periodes al zijn volgeboekt. Zorg er dus voor dat je op tijd boekt. Zelf heb ik overnacht in het Zinciriye hotel. Dit hotel is gevestigd in een eeuwenoud herenhuis en ligt midden in het historische centrum. Mijn kamer was groot, maar eenvoudig. ‘s Ochtends wordt er een prima ontbijt verzorgd. En vooral ‘s avonds is het heerlijk om vanaf het verlichte dakterras de stad te bewonderen.

Bekijk meer hotels
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
Mardin, Turkije
De mensen in Mardin zijn vriendelijk en ik voelde me absoluut niet onveilig

Is Mardin veilig om te bezoeken?

Waarschijnlijk vraag je je af of Mardin veilig is om te bezoeken. Zeker omdat de stad niet ver van de Syrische grens ligt. Veel mensen vermijden het zuidoosten van Turkije en het wordt ook afgeraden om dicht bij de Syrische grens af te reizen. Het conflict in Syrië is echter vrijwel voorbij en er zijn al lange tijd geen problemen meer in Mardin. Na mijn bezoek aan Zuidoost-Anatolië kan ik alleen maar concluderen dat Mardin veilig is om te bezoeken. De mensen waren er vriendelijk en waren uiterst behulpzaam. In tegenstelling tot Sanliurfa werden we hier helemaal niet lastig gevallen. De mensen leken ook iets meer gewend te zijn aan toeristen.

Mardin, Turkije
Mardin gezien vanuit de lucht

Hoe kom je er?

Mardin heeft een eigen vliegveld. Vanaf onder meer Istanboel, Izmir, Antalya en Ankara kun je naar Mardin vliegen. Een andere optie is om de trein te nemen. Vanuit Istanboel en Ankara gaat er een trein via Diyarbakir naar Mardin. Wanneer je in steden als Gaziantep, Sanliurfa of Diyarbakir bent, is het ook mogelijk om met een bus af te reizen naar Mardin. Maar het makkelijkste is natuurlijk wanneer je je eigen huurauto hebt zodat je de regio Zuidoost-Anatolië goed kunt verkennen. Vanuit Sanliurfa, Diyarbakir en Midyat is de stad via goede wegen gemakkelijk bereikbaar.

Tips voor een bezoek aan Mardin

  • Houd er rekening mee dat het oude centrum op een heuvel gebouwd is en je dus veel trappetjes op en af moet. Goede wandelschoenen zijn een must.
  • Parkeren in het oude centrum kan een probleem zijn. Als er plaats is, mag je bij verschillende hotels tegen betaling parkeren.
  • Boek je hotel ruim van te voren, want Mardin is een populaire bestemming

Wat is er te doen in de omgeving?

Dara-Anastasiopolis

Keizer Anastasius stichtte Dara, als een toevluchtsoord voor het leger om te kunnen rusten. De stad in het noorden van Mesopotamië was van groot strategisch belang. Vanwege de conflicten tussen het Romeinse en Perzische Rijk werd de stad daarom omringd door een muur en torens. De stad verloor zijn betekenis na de Islamitische veroveringen in 639 en raakte langzaam in verval. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar deze voormalige stad. Dara ligt op zo’n 30 kilometer van Mardin af.

Reisroute Zuidoost-Anatolië, Turkije - Midyat
Het Mor Gabriel klooster in Midyat

Midyat

Ten oosten van Mardin ligt de stad Midyat. Deze stad is het historische centrum van het Assyrische volk dat hier tot 1915 leefde. Een groot deel van het oude centrum is bewaard gebleven. Je kunt er enkele historische gebouwen bezoeken zoals het Mor Gabriel klooster.

Reisroute Zuidoost-Anatolië, Turkije - Hasankeyf
De overblijfselen van de verzonken stad Hasankeyf

Hasankeyf

Niet ver van Midyat ligt Hasankeyf. De oude stad kwam volledig onder water te liggen na de bouw van een stuwdam. Hogerop werd er een nieuwe stad gebouwd. Enkele bijzondere gebouwen van de oude stad werden vooraf verplaatst en worden nu op nieuwe plaatsen opgebouwd. Met een bootje kun je over de Tigres varen en kun je nog enkele delen van de oude stad bewonderen.

Zerzevan Kasteel in Zuidoost-Anatolië, Turkije
Restanten van het Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Het Zerzevan Kalesi is gelegen tussen de steden Mardin en Diyarbakir. Misschien geen bekende bezienswaardigheid, maar wel een hele belangrijke. Het kasteel was van strategisch belang omdat het pal naast een belangrijke handelsroute lag. Eeuwenlang werd hier hevig gevochten. Maar dat is niet het enige. Tijdens opgravingen ontdekte men een Mithras-tempel, gewijd aan de zonnegod Mithras. Het is één van de best bewaarde tempels gewijd aan deze zonnegod. Toegang tot het kasteel is gratis.

Mardin, Turkije
Mardin is een bijzondere bestemming in Turkije

Plan je reis naar Turkije

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie