Trabzon, Turkije
Turkije

Wat te zien en doen in Trabzon

Trabzon is een historische havenstad aan de Zwarte Zee in het noordoosten van Turkije. De stad is gelegen aan de oude Zijderoute en is al eeuwenlang een ontmoetingspunt van verschillende religies en culturen. Wereldberoemde reizigers hebben de stad ooit bezocht, waaronder Marco Polo in de 14e eeuw. Hoewel Trabzon tegenwoordig best gezien kan worden als een toeristische bestemming, zullen slechts weinig van jullie deze stad kennen. Wie de Zwarte Zeekust van Turkije wil bezoeken, zal waarschijnlijk beginnen in Trabzon. Gek genoeg is er nauwelijks informatie te vinden over de stad en zijn bezienswaardigheden. Ik ging op ontdekkingstocht en zocht uit wat je allemaal kunt zien en doen in Trabzon.

Wat doen in Trabzon?

Boztepe

Een letterlijk hoogtepunt van Trabzon is de Boztepe. Boz betekent grijs, Tepe betekent heuvel. Sinds de oudheid is deze 553 meter hoge heuvel een religieuze bestemming voor mystici en geestelijken. Er zijn nog sporen te vinden van een oud klooster. Tegenwoordig is de heuvel vooral een toeristische trekpleister. Aan de rand van de heuvel is een wandelpad aangelegd en er zijn meerdere observatieplatforms. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de stad en de Zwarte Zee. Bij mooi weer is het aan te raden om vanaf hier de zonsopkomst of zonsondergang te bewonderen. Momenteel wordt er nog flink gebouwd en in de toekomst zullen er meerdere theetuinen en cafés te vinden zijn langs het wandelpad. Je bereikt Boztepe eenvoudig met de dolmus. Deze rijden vanaf het centrale park, Meydan Parki. Je kunt de heuvel ook te voet bereiken, maar je moet dan wel flink bergopwaarts lopen. Toegang tot het wandelpad is gratis.

Boztepe - Trabzon, Turkije
Boztepe - Trabzon, Turkije
Boztepe - Trabzon, Turkije
Het mooiste uitzicht over de stad en de zee heb je vanaf Boztepe

Kizlar klooster

Direct onder het Boztepe observatieplatform ligt het Panagia Theoskepastos klooster, dat ook bekendstaat als het Kizlar klooster. Dit is het voormalige vrouwenklooster uit het rijk van Trebizonde. Het klooster werd gesticht in de 14e eeuw en werd gedurende de eeuwen meerdere malen verbouwd. In de 19e eeuw kreeg het zijn huidige vorm. Bijzonder is de rotskerk met inscripties en reliëfs van Alexios III, zijn vrouw Theodora en zijn moeder Eirine. Deze portretten zijn tevoorschijn gekomen na uitgebreide restauratiewerkzaamheden. De stad wil van het klooster een belangrijke toeristische attractie maken. Er is al een tentoonstelling van kunstwerken te zien in het hoofdgebouw. Ook zijn er plannen om een modern café te bouwen en worden er concerten gegeven.

Kizlar Klooster - Trabzon, Turkije
Kizlar Klooster - Trabzon, Turkije
Kizlar Klooster - Trabzon, Turkije
Het voormalige vrouwenklooster is direct gelegen aan de rand van de Boztepe

Sehir Camii

In 2018 werd er gestart met de bouw van de Sehir moskee. Een gigantisch project, want de moskee zal het grootste complex aan de Zwarte Zee worden en moet plaats gaan bieden aan 15.000 mensen. De hoofdkoepel van de moskee is 42 meter hoog en heeft een diameter van 22 meter. De 4 minaretten hebben een hoogte van 77 meter. Bij voltooiing van de bouw kunnen 7000 mensen tegelijk bidden. Het complex biedt verder verschillende klaslokalen, een vergaderruimte, gezondheidscentrum en gaarkeuken. Ik heb de moskee nog niet kunnen bezichtigen tijdens mijn bezoek aan Trabzon. Hoewel de bouw nog niet gereed was, zag de moskee er behoorlijk indrukwekkend uit.

Sehir Camii - Trabzon, Turkije
Deze gigantische moskee was tijdens mijn bezoek nog in aanbouw, maar zal in 2024 worden geopend

Hagia Sophia

De belangrijkste bezienswaardigheid van Trabzon ligt net buiten het centrum. Net als bijvoorbeeld Istanbul, heeft ook Trabzon een Hagia Sophia. In tegenstelling tot de Hagia Sophia in Istanbul, is dit een Grieks-orthodoxe kerk uit de 13e eeuw. Destijds was Trabzon nog de hoofdstad van het Rijk Trebizonde. Het is een van de weinige bouwwerken uit deze periode en daardoor is het een belangrijk historisch monument. Toen het Byzantijnse Rijk viel, werden de kerken omgevormd tot moskee. Dat gebeurde ook met de Hagia Sophia in 1584. De originele fresco’s van het kerkgebouw verdwenen achter een laag witkalk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de moskee gebruikt als ziekenhuis en kon er voor het eerst onderzoek gedaan worden. De muren werden gerestaureerd en de muurschilderingen werden weer blootgelegd. In 1964 werd de moskee een museum en werden ook de overige fresco’s uit de 13e eeuw zichtbaar. De fresco’s tonen scènes uit het Nieuwe Testament en zijn zeer indrukwekkend om te zien. Toegang tot de Hagia Sophia is gratis.

Hagia Sophia - Trabzon, Turkije
Hagia Sophia - Trabzon, Turkije
Hagia Sophia - Trabzon, Turkije
De Hagia Sophia met de bijzondere fresco's uit de 13e eeuw

De oude verdedigingsmuren

Op de hoogste heuvels van de stad staat het kasteel van Trabzon. Eigenlijk is het niet eens een kasteel, want dit bouwwerk was onderdeel van de verdedigingsmuur van de stad Trebizonde. De muren werden gebouwd op de fundamenten uit de Byzantijnse periode en strekken zich uit tot aan de kust. Grote delen van de stadsmuur staan nog altijd overeind. Ze behoren tot de oudste bouwwerken van Trabzon. Het oudste deel van de muur werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus. De bovenstad, die tegenwoordig als kasteel wordt aangeduid, was de citadel waar het keizerlijk paleis zou hebben gestaan. Vanwege restauratiewerkzaamheden is er tegenwoordig niets te doen of te zien in het hoger gelegen deel van de vestingwerken. In het lager gelegen gedeelte kun je nog wel een toren beklimmen. Bij het Haçkalı Hoca Baba Parkı vind je de ingang naar de Trabzon Kalekasi.

Verdedigingsmuren - Trabzon, Turkije
Verdedigingsmuren - Trabzon, Turkije
Het 'Trabzon Kasteel' op de top van de heuvels was een onderdeel van de historische verdedigingsmuur
Verdedigingsmuren - Trabzon, Turkije
Verdedigingsmuren - Trabzon, Turkije
Bij Trabzon Kalekasi kun je een oude toren van de stadsmuur beklimmen

Trabzon Botanik Park

In 2018 werd de eerste botanische tuin van de Zwarte Zee regio geopend en hebben de inwoners een groene oase in het midden van de stad. Voorheen lag er een schietbaan voor de Turkse militairen, tegenwoordig kunnen mensen hier genieten van de rust. Het Botanik Park is 103 hectare groot en is een mooie omgeving om te wandelen. Er zijn ruim 13.000 verschillende plantensoorten geplant, waaronder veel kruidachtige planten. Omdat de regio bekend staat vanwege hazelnoten, is er ook een hazelnoottuin aangelegd. Daarnaast is er in een ‘hazelnoothuis’ een tentoonstelling te bewonderen over de hazelnootproductie van de regio. Toegang tot Botanik Park is gratis. Er zijn meerdere cafés en restaurants rondom de tuin te vinden.

Botanik Park - Trabzon, Turkije
Botanik Park - Trabzon, Turkije
Botanik Park - Trabzon, Turkije
Relaxen in de botanische tuin in het centrum van de stad

Tünel Akvaryum

Turkije heeft talloze bijzondere projecten. Zo hebben ze in Trabzon een tunnel omgebouwd tot een aquarium. Tussen de valleien van Zagnos en Tabakhane kun je sinds 2022 de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken in een voormalige tunnel van ruim 600 meter lang. Tünel Akvaryum heeft 61 verschillende aquaria met een heleboel verschillende vissoorten en andere dieren uit de zee. Hoogtepunt is de 21 meter lange aquarium tunnel waar je tussendoor kunt lopen, terwijl haaien en andere vissoorten boven je hoofd zwemmen.

Tünel Akvatyum - Trabzon, Turkije
Een gigantisch aquarium, gebouwd in een tunnel

Het zomerhuis van Atatürk

In de wijk Soguksu staat het zomerhuis van Gazi Mustafa Kemal Pasha, ook wel bekend als Atatürk. Het huis werd in 1890 gebouwd door de Griek Konstantin Kabayanidis en was pas in 1912 gereed. Lang kon hij niet genieten van dit huis. Na de bevolkingsuitwisseling tussen Turkije en Griekenland werd de stad eigenaar van het zomerhuis. Zij gaven het huis als geschenk aan Atatürk. Wanneer Atatürk in Trabzon was, verbleef hij in dit landhuis. Atatürk schonk zijn bezittingen aan de Turkse natie, na zijn derde en laatste bezoek aan het landhuis. Na zijn dood werd het huis omgevormd tot een museum. In het museum kun je de verschillende kamers met de voormalige bezittingen van Atatürk bewonderen. Jammer genoeg is het museum met enige regelmaat gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. Zelf heb ik dit museum niet kunnen bezoeken.

Forum Trabzon

Wil je shoppen? Ga dan naar het Forum Trabzon, in het noordoosten van de stad. In dit overdekte winkelcentrum vind je een ruim aanbod aan verschillende winkels met nationale en internationale merken. Naast de 157 winkels is er een Migros-hypermarkt, een doe-het-zelfzaak, een bioscoop met 8 zalen, een bowlingbaan, speelpaleis, ijsbaan en je vindt er tal van restaurants en cafés.

Forum - Trabzon, Turkije
Shop 'til you drop

Het centrum van Trabzon verkennen

Ik vind het altijd leuk om een wandeling te maken over de markt of het centrum. Dit is namelijk de beste manier om de stad en haar mensen te leren kennen. De Avrupali Pazari (de Russische Bazaar) is de belangrijkste locatie van het centrum. Hier worden diverse producten verkocht, zoals kleding, sieraden en keramiek. Je kunt ambachtslieden aan het werk zien. Bijvoorbeeld hoe handmatig bezems worden gemaakt of koperproducten worden gemaakt. De mensen zijn zeer vriendelijk en laten je graag van alles zien. Duik ook in de verschillende winkels waar lokale producten worden verkocht zoals kaas, (hazel)noten, kruiden of brood. Breng ook een bezoek aan ‘Bedesten’, de overdekte bazaar uit de 14e eeuw en ga eens in het park zitten met een kopje Turkse thee. Opvallend is ook het aantal katten op straat. Er leven veel katten die ervan houden om de mensen te vergezellen. Of zouden ze afkomen op de verse vis die uit de Zwarte Zee wordt gevist?

Meydan parki - Trabzon, Turkije
Meydan Park
Avrupali Pazari - Trabzon, Turkije
Bedesten - Trabzon, Turkije
Avrupali Pazari - Trabzon, Turkije
Avrupali Pazari en Bedesten
Trabzon, Turkije
Bakkerij - Trabzon, Turkije
Avrupali Pazari - Trabzon, Turkije
Vismarkt - Trabzon, Turkije
Ontdek winkels en de lokale producten

Culinaire tips

Tarihi Kalkanoglu Pilavi

Voor een goede pilav raad ik je aan om naar Tarihi Kalkanolgu Pilavi te gaan. Dit is een echt familiebedrijf dat al sinds 1856 gespecialiseerd is in pilav gerechten. Tot een paar geleden kon je hier alleen maar pilav bestellen. De kaart is inmiddels al een beetje uitgebreid met kavurma (een vleesgerecht), bonen, abrikozencompote, een salade van ingemaakte groenten en sutlac. Maar hier kom je natuurlijk voor pilav. Je hebt de keuze ui pilav met bonen, pilav met kavurma, een combinatie van beide of alleen pilav. Geen idee wat pilav is? Het is een gerecht uit het Midden-Oosten dat verwant is aan Italiaanse risotto. Een graansoort, meestal rijst, wordt gefruit en vervolgens in een bouillon gaar gesmoord.

Tarihi Kalkanoglu Pilavi - Trabzon, Turkije
Tarihi Kalkanoglu Pilavi - Trabzon, Turkije
Lunchen in Tarihi Kalkanoglu Pilavi

Mokka Lounge

Voor een heerlijk diner kan ik Mokka Lounge aanraden. Het personeel spreekt nauwelijks Engels, maar je merkt aan alles dat ze uiterst vriendelijk en gastvrij zijn. Op de kaart staan verschillende gerechten. Vis-, kip- of vleesgerechten, kebab, hamburgers, pasta, salades, sushi. Het eten wordt vers bereid en smaakt voortreffelijk. En dat tegen zachte prijzen.

Verdere specialiteiten

Trabzon staat bekend om hazelnoten. Op de voorste hellingen langs de kust worden voornamelijk hazelnoten verbouwd. Na katoen en tabak zijn hazelnoten een van de belangrijkste exportproducten van Turkije. Ik moet echter heel eerlijk bekennen dat ik op straat weinig hazelnoten en weinig gerechten met hazelnoten heb gezien.

Direct naast ons hotel konden we bij Hafız Ahmet Zade Ortahisar heerlijke Turkish Delight kopen. Niet van die mierzoete varianten die je vaak op toeristische locaties kunt kopen, maar echt lekkere Turkish Delight. Voor een bijzonder ijsje met een laage griesmeel kan ik Helvaci Ali 1900 aanraden. Ze verkopen hier verschillende smaken zoals walnoot, pistache, speculoos, chocolade en fruit. De textuur is wellicht wat vreemd, toch smaken deze ijsjes meer dan prima.

Hazelnoten - Trabzon, Turkije
De Zwarte Zee regio staat bekend om hazelnoten
Helvaci Ali - Trabzon, Turkije
Turkish Delight - Trabzon, Turkije
Ijs en Turkisch Delight

Overnachten in Trabzon

Wil je de stad goed ontdekken, dan raad ik aan om een accommodatie in het centrum te zoeken. In het centrum heb je een ruime keuze aan accommodaties. Van luxe tot low-budget. Zelf heb ik overnacht bij TS Park Hotel. Het hotel is gelegen in het centrum van de stad en behoort tot de mid-range klasse. De kamers zijn eenvoudig, maar voldoen prima. ‘s Ochtends is er op de bovenste etage een eenvoudig ontbijt. Het personeel is vriendelijk en spreekt voldoende Engels. Houd er rekening mee dat er geen lift aanwezig is en dat je je koffers dus via de trap omhoog moet tillen. Er is een parkeerplaats aanwezig achter het hotel. Je kunt het beste het personeel vragen of zij de auto voor je kunnen parkeren.

Bekijk meer hotels

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland of België zijn er geen directe vluchten naar Trabzon. Je hebt in dat geval altijd een overstap, meestal op Istanbul. Vanuit daar vlieg je door naar Trabzon. Voor een directe vlucht naar Trabzon kun je vanaf Düsseldorf vliegen. Een vlucht van Düsseldorf naar Trabzon duurt een kleine vier uur. Zoek hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Trabzon.

De Zwarte Zee regio van Turkije ontdekken

Turkije is een populaire vakantiebestemming. De meeste mensen gaan naar de bekende badplaatsen van de Egeïsche Kust en de Turkse Rivièra. Ook Cappadocië is een geliefde regio vanwege het unieke landschap. De groene, maar ruige bergachtige kust van de Zwarte Zee is niet de bestemming voor een strandvakantie. Daarvoor is het aantal regendagen en de lage temperatuur van de zee niet geschikt en wellicht is dit de voornaamste reden dat deze regio minder populair is. Maar je kunt hier weer genieten van een totaal ander gezicht van Turkije. Het landschap bestaat uit bergen, gemengde bossen en hoge bergweiden. Een paradijs voor wandelaars en een unieke kans om het traditionele leven van de Turken van dichtbij te bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheid van de regio is het Sumela klooster, dat verscholen ligt in de rotsen van het Zigana Gebergte. Uzungöl wordt gezien als één van de mooiste bestemmingen van de regio. Ook kun je in de regio genieten van de lekkere Turkse keuken. En vergeet je diner niet af te sluiten met een kopje thee, geoogst uit de omgeving van Rize. Bekijk hier mijn reis langs de Zwarte Zee kust van Turkije.

Lees ook: Reisroute Zuidoost-Anatolië in 11 dagen.

Een impressie van de Zwarte Zee regio van Turkije

Vergelijk vliegtickets en zoek de goedkoopste optie om naar Turkije te vliegen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie