10x doen in Bodrum - Bezoek de oude Griekse windmolens
Turkije
Stedent(r)ips

10x doen in Bodrum

Bij Bodrum denk je al snel aan zon- en strandvakanties. Toeristen hebben de afgelopen jaren de stad en het gelijknamige schiereiland ontdekt en tegenwoordig is het een populaire vakantiebestemming in Turkije. Met name in de zomervakantie genieten vele toeristen van een zonvakantie. Bodrum is echter veel meer dan hotels en stranden, want je kunt er valt genoeg te ontdekken. In mei vertrok ik voor enkele dagen naar Bodrum. We maakten enkele uitstapjes, huurden twee dagen een auto en met de boot vaarden we naar Griekenland. Zo hebben we een goede indruk gekregen van het schiereiland. Ben jij van plan om Bodrum te bezoeken? Ga dan zeker niet de hele dag in het hotel op een ligstoel liggen, maar ga er op uit en verken de omgeving. In dit artikel deel ik met jullie 10 locaties en trips die je zeker zou moeten doen in Bodrum.

10x doen in Bodrum - Blue Cruise
Varen langs de baaien tijdens een Blue Cruise

Relax op het water tijdens een Blue Cruise

Relaxen hoort er zeker bij als je Bodrum bezoekt. Dit hoeft alleen niet per se aan het zwembad of op het strand. Tijdens een Blue Cruise kun je heerlijk relaxen op een boot. Ga relaxen op het dek van het schip terwijl je over de helderblauwe zee dobbert. Op het dek liggen enkele matrassen waar je, beschut tegen de brandende zon, kunt relaxen. Ideaal om even tot rust te komen, maar hou je ogen ook zeker open voor de mooie omgeving. Onderweg worden enkele stops gemaakt in de mooiste baaien waar je in het heldere zeewater een verkoelende duik kunt nemen. Met een beetje geluk kun je dolfijnen en schildpadden zien in het water. In de middag wordt er eten bereid, welke in de prijs inbegrepen is. Drankjes zoals fris of een bier zijn niet in de prijs inbegrepen, maar zijn wel beschikbaar. De Blue Cruise is een ideale dagtocht, waarbij je tot rust kunt komen én tegelijk ook iets kunt zien.

Natuurlijk moet je relaxen in Bodrum. Maar dat hoeft niet per se aan het zwembad. Ga relaxen op een boot tijdens de Blue Cruise, terwijl je ook kunt genieten van de omgeving.

10x doen in Bodrum - Ga een dagje naar Kos
Één van de sfeervolle straatjes van Kos

Ga met de boot naar Kos

Verlaat Turkije en vaar naar Griekenland. Vanuit de haven van Bodrum varen dagelijks veerboten naar Kos. Iedere ochtend varen de veerboten naar het Griekse eiland en aan het einde van de middag ga je met dezelfde boot weer terug. De overtocht duurt tussen de 20 en 60 minuten. De veerboot meert aan in de haven van Kos Stad, in het noordoosten van het eiland. Dit is eigenlijk de enige stad van het het eiland, maar er is hier al voldoende te doen en te zien. Niet alleen kun je heerlijk slenteren en winkelen in de leuke winkelstraatjes van Apellou, maar je kunt ook archeologische vindplaatsen en restanten bewonderen. Midden in de stad liggen de restanten van de antieke stad Agora, je kunt het oude amfitheater Odeon bezoeken en zelfs een archeologische route lopen door de stad. Een leuk detail; je krijgt zelfs een stempel in je paspoort als je de oversteek maakt.

10x doen in Bodrum - De weekmarkt van Turgutreis
Begeef je tussen de locals (en andere toeristen) op de weekmarkt van Turgutreis

Bezoek de authenitieke weekmarkt van Turgutreis

Hoewel Turgutreis een badplaats is en niet ver van Bodrum ligt, hebben toeristen deze bestemming nog niet echt ontdekt en is er hier nog geen sprake van massatoerisme. Er zijn volop hotels te vinden, mooie stranden en één van de modernste jachthavens van Turkije. In het centrum zijn smalle winkelstraatjes te vinden. Iedere zaterdag vind je in deze straten een authentieke weekmarkt. Het is één van de grootste en bekendste markten van het schiereiland en wordt goed bezocht. Een bezoek aan Turkije is niet compleet als je niet over een weekmarkt gaat struinen. Hier komen de locals en de toeristen samen. Er wordt van alles verkocht; kleding, accessoires, elektronica, speelgoed, huishoudelijke spullen, groente en fruit. Wie weet vind jij ook iets leuks op deze markt?

Een bezoek aan Turkije is niet compleet als je niet over een weekmarkt struint. De markt van Turgutreis op zaterdagen is de grootste en bekendste markt van het schiereiland en zeker een bezoekje waard.

10x doen in Bodrum - Het charmante Gümüslük
De prachtige aankleding van de verschillende restaurants in Gümüşlük

Kijk je ogen uit in Gümüşlük

Een fantastische bestemming die je zeker eens moet hebben gezien is het kleine stadje Gümüşlük. Hier is met veel liefde en aandacht een plaatsje gebouwd met de traditionele Turkse charme. Wandel in de baai langs de verschillende restaurants en kijk je ogen uit naar de geweldige aankleding van de terrasjes. Hier kun je beroemde visgerechten eten die dezelfde dag nog vers gevangen zijn. De berg waar de enorme Turkse vlag wappert kun je beklimmen waarbij je een mooi uitzicht hebt over het stadje en de omliggende omgeving.

Op de plek waar Gümüşlük tegenwoordig te vinden is, stond vroeger de oude Griekse stad Myndos. Restanten van deze oude stad zijn nog altijd zichtbaar, maar liggen onder water. Via enkele ruïnes in het water kun je het Konijneneiland bereiken. Dit eiland dankt zijn naam aan de konijnen die op het eiland huppelen. Helaas is het eiland lastig bereikbaar aangezien er heel wat zee-egels op de oude stenen in het water zitten.

10x doen in Bodrum - De oude stad van Pedasa
De ruïnes van de oude stad Pedasa

Ontdek de oude stad van Pedasa

Het is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van het schiereiland. Op acht kilometer van Bodrum ligt de antieke stad Pedasa. Hier kun je de oude ruïnes bewonderen van een stad die reeds in de 2e eeuw v.C. al bestond. Men denkt dat deze stad ooit de belangrijkste stad voor de regio was. Van deze belangrijke stad zijn nu alleen nog ruïnes over die je tijdens een wandeling kunt bewonderen. Wanneer je hier wandelt zul je je (vrijwel) alleen wanen. Misschien kom je nog een herder tegen met een kudde geiten die over de bergen een overtocht maken. Om de ruïnes te bereiken moet je een bewaakte toegangspoort door. Het is me niet duidelijk of je moet betalen voor een bezoek aan Pedasa. Aangezien wij de enigen waren liet de bewaker ons er gratis door.

Op slechts enkele kilometers van Bodrum af ligt één van de best bewaarde geheimen van het schiereiland; de ruïnes van de oude stad Pedasa. Je kunt hier zelfs een wandeling maken om alle overblijfselen te bekijken.

Heb je meer tijd en ben je bereid om door de brandende zon een flinke wandeling door het bergachtige landschap te maken? Er zijn ook restanten van de oude stad te vinden in het bergachtige gedeelte waar een complete wandelroute loopt.

10x doen in Bodrum - Bezoek de oude Griekse windmolens
Een oude Griekse molen met Gümbet op de achtergrond

Wandel tussen de oude Griekse windmolens

Tussen Bodrum en Gümbet kun je op de heuvel een aantal oude Griekse windmolen vinden. Hoewel deze molen hun beste tijd hebben gehad, is het absoluut een bezoekje waard vanwege de fantastische ligging waar je geweldige foto’s kunt maken. Op één molen na, zijn ze allemaal redelijk vervallen en zijn ze ondergespoten met graffiti. Ongelooflijk zonde natuurlijk dat ze niet goed bijgehouden worden. Maar toch heeft het verval en de graffiti iets. Als liefhebber van urban exploring kon ik helemaal los gaan met het maken van mooie foto’s. Sommige molen kun je van binnen betreden waar je nog een kleine glimp krijg van de oude constructie van de molen. Probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend bij de molens te zijn, want bussen vol toeristen maken hier ook een korte fotostop. Let echter wel op waar je loopt, want de grond ligt bezaaid met glasscherven waaraan je je lelijk kunt bezeren.

Op het schiereiland kun je op meerdere plekken deze oude windmolen bewonderen. In Peksimet kwamen we op een berg ook een aantal van deze oude molen tegen op een heuvel. Hier was zelfs één van de molens opgeknapt en werd deze bewoond. De anderen waren behoorlijk vervallen.

10x doen in Bodrum - De haven van Yalikavak
Luxe jachts in de haven van Yalıkavak

Bewonder de luxe yachts in de haven van Yalıkavak

Ook in Yalıkavak is een hypermoderne jachthaven gebouwd en iedereen die een boot heeft kan hier aanleggen. Wanneer je hier een wandeling maakt rondom de haven, kun je de meest luxe jachts bewonderen. De één nog mooier dan de ander.

Naast de haven is er ook een nieuw winkelcentrum gebouwd met winkels, duik- en zeilscholen, restaurants en bars.

10x doen in Bodrum - De ruïnes van Bodrum
De Myndospoort, de oude toegangspoort tot de stad

Bekijk de ruïnes van Bodrum

In Bodrum vind je op verschillende locaties ook enkele ruïnes. De bekendste ruïne is het oude amfitheater op de rotsachtige heuvels. Het theater werd gebouwd in de periode 330-30 v.C. en biedt aan 13000 toeschouwers plaats. Het theater is één van de oudste bouwwerken van Klein-Azië. Vanaf de tribunes heb je een mooi uitzicht op de stad, haven en kustlijn. Het amfitheater is dagelijks geopend en biedt gratis toegang. Tijdens de zomermaanden worden er tevens evenementen en concerten gehouden waarbij het publiek op de oude tribuneplaatsen kunnen zitten.

Iets minder bekend en minder bezocht zijn de ruïnes van de Myndos Poort. Deze ruïnes liggen niet ver van de haven en het amfitheater af en zijn ook gratis te bewonderen. Je ziet hier niet alleen de oude stadsmuren, maar ook de restanten van de toegangspoort en graven. Een korte wandeling van nog geeneens een uur is zeker de moeite waard.

10x doen in Bodrum - Ga winkelen in Bodrum
Leuke souvenirs voor thuis

Ga winkelen in Bodrum

Winkelen en Turkije, een combinatie die bij elkaar hoort. De tijden dat je alleen maar namaak kleding kon kopen in Turkije is alweer een tijdje terug. Tegenwoordig zijn er voldoende merkwinkels en grote shopping malls te vinden. Natuurlijk, er wordt nog altijd namaak kleding verkocht, maar wanneer je de juiste winkels bezoekt kun je hier goede kleding kopen tegen lage prijzen. Wandel door de winkelstraatjes van het centrum van Bodrum. Bij de burcht begint het overdekte Sultan Bazaar waar de Turkse marktkooplui je roepen, de oosterse geuren je tegemoet komen en allerlei kleurrijke kraampjes te zien zijn. Buiten de overdekte bazaar vind je een wirwar aan winkelstraatjes met enkele pareltjes van winkels. Niet alleen voor kleding, maar ook leuke prulletjes. Hier kun je afdingen. In de luxere winkels hebben de artikelen prijskaartjes en dit zijn de vaste prijzen. Bij de jachthaven van Bodrum en in de richting van Turgutreis kun je twee shoppingmalls vinden waar de luxere kledingmerken worden verkocht. Maar nog altijd tegen zachtere prijzen die wij gewend zijn in Nederland.

10x doen in Bodrum - Proef mandarijnenijs
Trakteer jezelf op een mandarijnenijsje

Bodrum en mandarijnen

Overal in Bodrum vind je vers fruit en met name mandarijnen. De heuvels van Bodrum zijn bezaaid met mandarijnenvelden. En natuurlijk kun je hier genieten van allerlei producten waarin de mandarijnen verwerkt zijn en die typisch zijn voor deze streek. Met het warme weer kan een mandarijnenijsje voor de nodige verkoeling zorgen én het smaak super lekker.

Chocoladeliefhebbers opgelet, want in Bodrum kun je ook heerlijke mandarijnen-chocolade eten. Deze lekkernij bestaat uit mandarijnenschillen, mandarijnenpuree en pure chocolade. Omdat deze chocolaatjes biologisch worden geproduceerd moeten ze binnen drie maanden gegeten worden. Dat moet toch geen probleem zijn? In Bodrum vind je vrijwel overal deze chocolaatjes, maar de meeste zijn niet origineel. Wil je de echte proeven moet je bij de chocolatier Meyflower Bodrum Çikolata zijn. Uiteraard zul je hier meer moeten betalen, maar dan heb je wel de enige echte!

Op zoek naar een hotel in Bodrum? Misschien is het Hotel Voyage Bodrum een goede optie. Het hotel grenst direct aan de zee en biedt een prachtig uitzicht op het middeleeuws kasteel van de stad

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!