Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
Zwitserland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

De Wijngaardterrassen van Lavaux

Bij wijngebieden denk je al snel aan landen als Frankrijk of Italië. Maar ook in Zwitserland zijn ze trots op hun wijngebieden. Veel van de wijnen die in dit land worden geproduceerd worden voornamelijk in eigen land verkocht. De wijnbouw in Zwitserland concentreert zich voornamelijk rondom het Meer van Genève. Zo liggen bij Lausanne de wijngaardterrassen van Lavaux, sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
De wijngaardterrassen van Lavaux staan sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO

Lavaux wijngaardterrassen

Met een oppervlakte van 800 hectare is Lavaux de grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. De wijngaardterrassen bevinden zich langs de noordelijke oevers van het Meer van Genève. Het gebied strekt zich 30 kilometer uit tussen de plaatsen Lausanne en Vevey. De terrassen zijn gelegen op de lagere berghellingen tussen de dorpen en het meer. Ze zijn een perfect voorbeeld van een eeuwenlange wisselwerking tussen mensen en de omgeving. De terrassen werden ontwikkeld voor het optimale gebruik van de omgeving en om wijn te produceren. Er zijn bewijzen dat er reeds in de Romeinse tijd wijnstokken stonden, maar de huidige wijngaardterrassen stammen uit de 11e eeuw. In die periode kregen Benedictijner- en Cisterciënzer Monniken het gebied in handen. Ze bouwden muren en terrassen die tegenwoordig worden onderhouden door de hedendaagse wijnboeren.

De Wijngaardterrassen van Lavaux is het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland.

De Lavaux wijngaardterrassen behoren tot de mooiste regio’s van Zwitserland. Sinds 2007 staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze voldoen namelijk aan deze drie criteria.

  1. Het is een uniek of exceptionele getuigenis van een culturele traditie die nog bestaat
  2. Het is een bijzonder voorbeeld van een architectonisch landschap dat een significant interval in de menselijke geschiedenis beschrijft.
  3. Een bijzonder voorbeeld van een traditionele menselijke landgebruikt dat representatief is voor een menselijke activiteit met de omgeving, speciaal wanneer het kwetsbaar is onder de invloed van onomkeerbare verandering.
Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
Vrijwel alle druiven worden gebruikt voor de productie van wijn die je enkel in Zwitserland kunt proeven

De wijnen uit het gebied

De omstandigheden in het gebied zijn ideaal voor de productie van de chasselas-druif. Dit is te danken aan drie warmtebronnen: de zon, de weerkaatsing van het Meer van Genève en de warmte die ‘s nachts door de stenen muren wordt afgegeven. Vrijwel alle druiven worden gebruikt voor de productie van wijn. Wil je deze wijn proeven, zul je goed moeten zoeken want de wijn wordt voornamelijk binnen Zwitserland verkocht. Slechts 1%  van de wijnproductie wordt geëxporteerd. Wijnliefhebbers die de Chasselas wijnen willen proeven, moeten dus zeker eens naar Zwitserland afreizen.

De wijnen die worden geproduceerd van de druiven worden voornamelijk in Zwitserland verkocht. Slechts 1% wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
Er zijn mooie wandelroutes tussen de wijngaardterrassen

Wandelen tussen de wijngaarden

Het beste kun je de wijngaarden al wandelend verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes te vinden, variërend van 5 kilometer tot 14 kilometer. Geniet tijdens een wandeling van de mooie uitzichten en wandel door pittoreske wijndorpjes. Het middeleeuwse St. Saphorin is zo’n wijndorpje met nauwe steegjes en karakteristieke wijnboerhuizen. De kerktoren van dit dorpje is beroemd en prijkt op diverse wijnetiketten. Ook zul je langs verschillende cafés wijnboeren lopen waar je een glaasje wijn kunt proeven. Meestal beginnen de proeverijen rond 17.00, dus je kunt de wandelingen het beste aan het eind van de middag inplannen.

Wil je meer informatie krijgen? Bezoek het gebied met een enthousiaste gids die je meer kan vertellen over de historie en tradities van dit gebied.

De beste periode om te wandelen is van de maanden mei tot september. Houd er alleen rekening mee dat er nauwelijks schaduw is en dat het in de zomermaanden behoorlijk warm kan zijn. Indien je benen moe zijn (of je stiekem te veel wijn hebt gedronken) kun je gebruik maken van de Lavaux-Express, waarmee je eenvoudig dit Werelderfgoedgebied kunt verkennen.

Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
De wijngaardterrassen bevinden zich langs de noordelijke oevers van het meer van Genève
Wijngaarden van Lavaux - Zwitserland
De wijngaardterrassen van bovenaf gezien
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.