Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Zwitserland
Reistips

Gletsjer hike in Saas-Fee

Saas-Fee is één van de belangrijkste wintersportgebieden van Zwitserland. Met ruim 150 kilometer aan pistes is er voldoende keuze voor skiplezier in een prachtige bergachtige omgeving. Zowel in de winter als in de zomer kun je hier skiën. Saas-Fee wordt omringd door 13 vierduizenders en ligt op een hoogte van 1800 meter. Daardoor heb je gegarandeerd goede sneeuw. Met gemiddeld 300 zonnige dagen ben je daarnaast vrijwel zeker van goede weersomstandigheden. Maar wat als je nou helemaal niet kunt skiën? Geen probleem, want er zijn voldoende andere mogelijkheden. Zo maakte ik bijvoorbeeld een gletsjer hike in Saas-Fee. Een unieke ervaring om van het indrukwekkende landschap te genieten.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee

Hiken op de Feegletsjer

Het Saastal is eeuwen geleden gevormd door gletsjers. Hoewel de gletsjers zich razendsnel terugtrekken, wordt de vallei nog altijd omringd door zo’n 20 gletsjers. De bekendste zijn de Allalin-, Fee-, Triuft-, Grëbu- en de Schwarzwaldgletsjer. In het Saastal heb je de mogelijkheid om de gletsjers van dichtbij te bewonderen. Tijdens mijn bezoek aan Saas-Fee maakte ik een gletsjer hike op de Feegletsjer samen met een gids. Deze gletsjer is 6 kilometer breed en heeft een lengte van 5 kilometer. De gletsjer wordt onderverdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijke deel ligt op een hoogte van 3800 meter. Wij zullen tijdens ons bezoek aan Saas-Fee over het zuidelijke deel wandelen.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
De Feegletsjer

Met de kabelbaan omhoog

Ons avontuur start in Saas-Fee. We halen bij Saas-Fee Guides onze uitrusting op die we nodig zullen hebben en maken hier kennis met onze gidsen. Gezamenlijk wandelen we vervolgens naar één van de vele kabelbanen van het dorp. We nemen de kabelbaan van Talstation Spielboden naar het Bergstation Längfluh. Een rit van ongeveer een kwartier waarbij je flink de hoogte in gaat. Van 1842 meter ga je namelijk naar een hoogte van 2869 meter. Eindstation is het bergstation Längfluh, het startpunt van de gletsjerwereld van Saas-Fee. Vanaf hier hebben we niet alleen een mooi zicht over de Fee gletsjer, maar ook de gehele omgeving.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Op een hoogte van 2869 meter bij het bergstation Längfluh

Wandelen op de gletsjer

Tijd om onze glimgordels en sneeuwschoenen aan te trekken. Er worden twee groepen gemaakt van vijf personen, inclusief een gids. Met een stuk touw worden we aan elkaar gezekerd met onze klimgordel. De gids gaat voorop en wij volgen zijn spoor. Ik behoor tot de tweede groep en zie de andere groep voor ons alvast een weg omhoog banen. Voor mij is het de eerste keer dat ik sneeuwschoenen draag, maar ze lopen perfect. Het kost me geen enkele moeite om over het gigantische pak sneeuw te wandelen. Daardoor kan ik ook met gemak om me heen kijken, want het uitzicht is geweldig. De bergen geven me altijd een magisch gevoel. Kijkend naar de mensen die als kleine stipjes op de pistes naar beneden skiën en de kabelbanen die door het gigantische landschap lopen, lijkt het alsof ik een miniatuurdorpje aan het staren ben. In dit landschap voel je je heel nietig. We wandelen en klimmen over de gletsjer naar de Panoramaplatz. Zoals deze naam al doet vermoeden heb je hier een geweldig uitzicht. Diep in de vallei zien we Saas-Fee liggen en vanaf hier is het duidelijk te zien dat dit dorp wordt omringd door gigantische bergtoppen.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Sneeuwschoenen aan, klimgordel om. Klaar voor actie!
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
De gids loopt voorop, wij volgen zijn spoor

Indrukwekkende activieit

In de wintermaanden ligt de gletsjer verstopt onder een flink pak sneeuw. Eigenlijk heb je niet direct het idee dat je over een gletsjer aan het wandelen bent. In Patagonië heb ik al eerder een gletsjer hike gedaan op de Perito Moreno en Glaciar Calluqueo. Hier was het duidelijk te zien dat je over ijs aan het wandelen bent. Op de Feegletsjer zien we slechts op sommige plekken de gigantische ijsblokken boven de sneeuw uitsteken. De sneeuw beschermt de gletsjer tegen de hitte, vooral in de zomer. Door de klimaatverandering is de sneeuw echter niet meer voldoende. Dit is een globaal probleem, want wereldwijd trekken de gletsjers zich in een razendsnel tempo terug. In Zwitserland wordt zelfs gesproken van een verlies van 10% aan ijsvolume in de afgelopen vijf jaar. Als het in dit tempo zo doorgaat, zal het landschap aan het einde van deze eeuw er totaal anders uit gaan zien. Met dit in het achterhoofd, is het gewoon uiterst indrukwekkend dat je dit natuurfenomeen nog in deze omvang mag meemaken.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Hoe ziet een gletsjer hike eruit? Nou zo dus! Indrukwekkend toch?

Mede vanwege de klimaatverandering speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het Saastal. Om meer te weten te komen over de gletsjer, de natuur en de klimaatverandering, kun je bijvoorbeeld ook de thematische gletsjer wandelroute wandelen. Deze route is 2,3 kilometer lang en wordt omschreven als eenvoudig.

Terug naar bergstation Längfluh

Nadat we onze foto’s bij het Panoramaplatz hebben genomen en onze drones weer zijn geland, wandelen we langzaam terug. Onderweg maken we nog een korte fotostop bij een plek waar het ijs goed zichtbaar is. De omgeving zal er tijdens de zomermaanden een stuk anders uitzien, maar met al die sneeuw heeft het ook iets heel speciaals. Het laatste deel van de wandeling is relatief vlak en eenvoudig. Op het eindpunt vraagt de gids aan me of ik het mooi vond. Nou en of! Het was een totaal andere ervaring dan de voorgaande gletsjer hikes in Patagonië. Onze tour duurde ongeveer 2,5 uur, maar ik had het idee alsof de tijd voorbij vloog. Wat mij betreft had deze veel langer mogen duren. Bij het Panoramarestauarnt Längfluh genieten we met een goed glas bier en een heerlijke Rösti nog even na van deze toffe activiteit.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
De wandeling over de Feegletsjer was een fantastische ervaring

Boek deze gletsjer hike

Lijkt het jou ook geweldig om te wandelen over een gletsjer? Dan kun je deze tour boeken via Saas-Fee Guides. De tour is te boeken in de wintermaanden (van half december tot half april) en zomermaanden (van begin juni tot eind september). Qua prijs verschillen beide seizoenen niet veel van elkaar. Het grootste verschil is dat je in de wintermaanden met sneeuwschoenen zal wandelen en in de zomermaanden met stijgijzers. De prijs is afhankelijk van het aantal personen in de groep. Hoe meer mensen meedoen aan de tour, hoe goedkoper het per persoon wordt.

De wandeling is niet heel zwaar. Met een goede basisconditie kun je deze tour gemakkelijk wandelen. Zorg ervoor dat je met de juiste uitrusting begint aan de gletsjer hike. Trek warme en winddichte kleding aan en neem handschoenen, zet een pet of muts op. Het beste is om hoge schoenen tot aan de enkel aan te doen voor deze wandeling. En vergeet niet om een zonnebril, zonnebrand en voldoende water mee te nemen. Voor de gletsjer hike zijn ook sneeuwschoenen (of stijgijzers), een klimgordel en skistokken nodig. Deze kun je huren bij Saas-Fee Guides. Heb je niet de juiste schoenen, dan kun je deze ook huren indien nodig.

Saas-Fee

De Parel van de Alpen, zo wordt Saas-Fee ook wel liefkozend genoemd. Dit bergdorpje is gelegen in het kanton Wallis (Valais) en is het grootste dorp van het Saastal. Omringd door hoge bergen, een mild klimaat met veel zonnige dagen en gegarandeerd sneeuw. Niet voor niets is Saas-Fee een paradijs voor liefhebbers van wintersport

Wil jij leren skiën? Boek een skidagtour met een gids en leer in een geweldige omgeving skiën. Liever niet op de latten staa? Wat dacht je van een dagtour op de slee?

Saas-Fee, Zwitserland
Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Een paradijs voor wintersportliefhebbers

Naast het wintersporten en de gletsjer hike is er nog veel meer te beleven. Wandel niet alleen over de Feegletsjer, maar neem ook eens een kijkje in de gletsjer. Via een 70 meter lange tunnel kun je de gletsjer namelijk ook van binnen bewonderen. Dit is één van de grootste ijsgrotten ter wereld. Uniek is ook de Mattmark Dam. De stuwdam wordt omringd door bergen en wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Rondom het stuwmeer zijn veel wandelmogelijkheden. Sowieso met een uitgebreid wandelnetwerk, kun je fantastische wandelingen maken rondom Saas-Fee. Altijd al een marmot van dichtbij willen zien? Vanaf midden april ontwaken deze diertjes uit hun winterslaap. Boven op de Spielboden en Stafelwald kun je deze diertjes voeren en aaien. En met zoveel kabelbanen kun je op zoveel verschillende plekken genieten van fantastische uitzichtpunten.

Gletsjer hike in Saas-Fee - Feegletsjer, Zwitserland
Saas-Fee, Zwitserland
Saas-Fee, Zwitserland
Omringd door bergen, Saas-Fee is echt een Alpine dorp

Maar maak zeker ook een korte wandeling door Saas-Fee zelf. Je vindt hier enkele interessante karakteristieke huisjes. En wist je dat Saas-Fee bekendheid heeft verworven dankzij de videoclip Wham! – Last Christmas? Je kunt enkele opnamelocaties van deze videoclip van dichtbij bewonderen.

Saas-Fee, Zwitserland
Het chalet uit de videoclip van Last Christmas van Wham!

Hoe kom je in Saas-Fee?

Saas-Fee is eenvoudig te bereiken met de auto. Vanuit Utrecht is het ruim 900 kilometer waar je zo’n 10 uur over doet. Omdat Saas-Fee een autovrij dorp is, moet je bij aankomst je auto net buiten het dorp parkeren. Vanaf de parkeerplaats kun je te voet verder of gebruik maken van de elektrische busjes die je naar het centrum brengen. Ga je met de auto naar Zwitserland? Houd er rekening mee dat je tol moet betalen om gebruik te maken van de snelweg. Een vignet is 14 maanden geldig.

Er is geen treinstation in Saas-Fee. Het dichtstbijzijnde dorp dat je met de trein kan bereiken is Stalden-Saas. Een andere optie is om met de trein naar Visp te reizen. Hier kun je met de bus verder reizen naar Saas-Fee met bus B551. De dichtstbijzijnde luchthaven is Genève, maar je kunt bijvoorbeeld ook naar Zürich vliegen en vanuit daar met de trein en bus verder reizen naar Saas-Fee.

Met de Swiss Travel Pass kun je per trein, bus en boot door heel Zwitserland reizen en je kunt profiteren van gratis toegang tot meer dan 500 musea, korting krijgen op tal van excursies en in 90 steden gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Overnachten in Saas-Fee

Mijn bezoek aan Saas-Fee was van korte duur. Ik heb slechts 1 nacht geslapen in het vijfsterrenhotel The Capra. Dit luxueuze boutique hotel is gelegen midden in het dorp en is vrij recent nog geheel nieuw vormgegeven. Als je na een actieve dag nog even wil ontspannen, dan zit je in dit hotel helemaal goed. Ga lekker zitten in de salon met open haard en neem een stuk gebak. Of kom tot rust in de spa en wellness. Er is een binnen- en buitenzwembad, een privé spa met sauna, stoombad en hydrotherapiezwembad. Dagelijks kun je yoga lessen bijwonen en je kunt spa behandelingen boeken. En als je nog niet genoeg hebt bewogen, kun je ook nog even verder sporten in het fitnesscentrum.

The Capra heeft in totaal 38 suites en ruime kamers, allemaal in een moderne stijl en voorzien van allerlei gemakken. Er is een Nespresso koffieapparaat met koffie en thee en je kunt gebruikmaken van de versnaperingen uit de minibar. Voor je bezoek aan de spa en wellness liggen er badjassen en pantoffels klaar. Alle kamers zijn voorzien van een regendouche en bad en alle kamers hebben uitzicht op de bergen.

‘s Ochtends heb je de keuze uit een ontbijtmenu. Slim, want zo hoeft er niet veel voedsel te worden weggegooid. ‘s Avonds kun je in een ontspannen sfeer genieten van lokale en duurzame gerechten met ingrediënten uit de omgeving. Lekker, met een glaasje Zwitserse wijn.

Bekijk meer hotels
The Capra in Saas-Fee, Zwitserland
The Capra in Saas-Fee, Zwitserland
The Capra in Saas-Fee, Zwitserland
Ik mocht overnachten de sigantuire suite

SaastalCard

Slaap je minimaal 1 nacht in het Saastal, dan ontvang je de SaastalCard. Met deze gastenkaart kun je profiteren van flink wat voordelen. Zo kun je gratis gebruik maken van de lokale busdienst PostBus en profiteren van kortingen tot 30% op verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. In de zomer kun je met de SaastalCard gratis gebruik maken van alle kabelbanen, met uitzondering van de Metro Alpin.

Disclaimer: Mijn reis naar Valais/Wallis is tot stand gekomen in samenwerking met Switzerland TourismAlles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie