Aletsch Arena, Zwitserland
Zwitserland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Aletsch Arena in Zwitserland

De Aletsch Arena is vernoemd naar de beroemde en langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. Deze gletsjer is de belangrijkste attractie van de regio en moet je zeker eens gezien hebben in je leven. Maar de gletsjer is niet het enige hoogtepunt. De gehele regio staat sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zowel in de zomer- als wintermaanden valt hier genoeg te zien en te beleven. In de wintermaanden is de Aletsch Arena een geliefde wintersportbestemming. Het gebied is sneeuwzeker en je kunt er skiën of snowboarden. Er zijn ruim 100 kilometer aan pistes. En als je net als ik niet op de latten staat, zijn er nog talloze andere activiteiten mogelijk. In de warmere maanden kun je mooie wandelingen maken door het Zwitserse berglandschap. Geniet van de vele bergtoppen en minder bekende gletsjers. 

Aletsch Arena, Zwitserland - Sneeuwschoenwandelen
Ik bracht een bezoek aan de Aletsch Arena tijdens de wintermaanden

Aletsch Arena

De Aletsch Arena is een geliefd skigebied in Zwitserland. In het Rhônedal liggen de dorpen Fiesch, Betten en Mörel. Hoger gelegen vind je de dorpen Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp. Deze drie dorpen liggen op een hoogte van 1845 tot 2869 meter en zijn alleen te bereiken met een gondel. Met ruim 300 zonnige dagen en sneeuwzekerheid is dit een ideale bestemming voor wintersporters. Een extra voordeel is dat het gebied autovrij is en je daardoor vanuit je accommodatie al kunt skiën.

Bettmeralp is het meest sfeervolle dorp van de Aletsch Arena. Veel mensen komen hierheen voor een bezoek aan de Aletschgletsjer. Vanaf Bettmeralp heb je zicht op 40 van de 48 4000-ers in de Alpen, waaronder de iconische Matterhorn. Een mooie fotospot is de Kapelle Mariä Himmelfahrt. Van binnen is dit kleine kapelletje niet heel bijzonder, maar het is een mooie plek om hier de zonsopkomst te bewonderen.

Aletsch Arena, Zwitserland - Bettmeralp
Zonsopkomst in Bettermerap
Aletsch Arena, Zwitserland - Bettmeralp
Blik op de Kapelle Mariä Himmelfahrt
Aletsch Arena, Zwitserland - Riederalp
Aletsch Arena, Zwitserland - Fiesch
Riederalp

UNESCO Werelderfgoed

De regio Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch werd in 2001 benoemd tot het eerste UNESCO-Werelderfgoed in de Alpen. Deze werd een aantal jaar later verder uitgebreid met andere grote gletsjervalleien. In totaal is het gebied zo’n 540 km² groot en ligt het in de kantons van Wallis en Bern. Het begint aan de voet van de Eiger, Mönsch en Jungfrau. Dit beschermde gebied heeft de meeste gletsjers van de Alpen, waaronder de grootste gletsjer van de Alpen: de Aletschgletsjer. In de regio is de geologische geschiedenis van het ontstaan van de Alpen goed zichtbaar. Ook het landschap is zeer bijzonder. Er is een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden.

Aletsch Arena, Zwitserland - Aletschgletsjer
Kijkend naar de imposante Aletschgletsjer

Aletschgletsjer

Het absolute hoogtepunt van de regio is zonder twijfel de Aletschgletsjer. Met een totale lengte van 20 kilometer en 11 miljard ton ijs is dit de grootste gletsjer van de Alpen. In de Aletsch Arena zijn er drie uitzichtpunten op de Aletschgletsjer: Eggishorn, Bettmerhorn en Moosfluh. Alle uitzichtpunten zijn te bereiken met een gondel.

Het is mogelijk om de gletsjer van heel dichtbij te bewonderen in de zomermaanden. Onder begeleiding van een gids kun je op gletsjerexpeditie en over het ijs wandelen. Hou er rekening mee dat het aantal mensen beperkt wordt. 50 mensen kunnen per dag de gletsjer op. De gletsjerhike is in de wintermaanden niet mogelijk. Vanwege de sneeuw zijn de spleten in de gletsjer, die soms 800 meter diep kunnen zijn, niet zichtbaar. De gletsjerhike duurt ongeveer 6 uur.

De Aletschgletsjer is een imposant natuurfenomeen, maar was in het verleden een stuk groter. Net als veel andere gletsjers ter wereld, smelt ook de Aletschgletsjer door de opwarming van de aarde. Zeker de laatste jaren trekt de gletsjer zich steeds sneller terug. Zo’n 60 jaar geleden was de gletsjer nog 3 kilometer langer en 200 meter dikker. Als de aarde nog eens 4 graden zou opwarmen in de komende jaren, dan is de volledige gletsjer aan het einde van deze eeuw compleet verdwenen. Een bizarre en verdrietige gedachte

Aletsch Arena, Zwitserland - Aletschgletsjer
Het zicht vanaf Bettermerhorn
Zwitserland - Aletschgletsjer
Zo ziet de gletsjer er in de zomermaanden uit
Aletsch Arena, Zwitserland - Aletschgletsjer
Aletsch Arena, Zwitserland - Aletschgletsjer
En dit is het zicht vanaf de Moosfluh

Outdoor activiteiten

De Aletsch Arena is een paradijs voor outdoor- en wintersportliefhebbers. De bergen bieden voldoende wintersportmogelijkheden met voldoende afwisseling. Door de hoge ligging is dit skigebied sneeuwzeker. Je kunt bijvoorbeeld skiën op de flanken van de Eggishorn, Bettmerhorn en Riederhorn. Omdat het gebied ook nog eens autovrij is, kun je direct vanuit je accommodatie de pistes op. Heb je net als ik geen ervaring met skiën? Dan zijn er nog altijd genoeg alternatieven te vinden. Je kunt er onder meer wandelen, mountainbiken en paragliden.

Aletsch Arena, Zwitserland - Bettmeralp
Aletsch Arena, Zwitserland
De Aletsch Arena is een goede bestemming voor wintersporters

Wandelen in Aletsch Arena

Er zijn meer dan 100 kilometer aan wandelpaden te vinden in dit berglandschap. Zowel in de zomer- als de wintermaanden kun je hier fantastische wandelingen maken. De Aletsch-Panoramaroute is 30 kilometer lang en loopt langs de Aletschgletsjer en Fieschergletser, de grootste gletsjers van de Alpen. Onderweg heb je een aantal spectaculaire uitzichtpunten op deze gigantische natuurfenomenen. Ik heb een deel van deze route gewandeld tijdens mijn eerste bezoek aan Zwitserland. Tijdens mijn winterse reis naar de Aletsch Arena heb ik de Erlebnispfad Gratweg gewandeld. Deze start bij Moosfluh, die je met de kabelbaan kunt bereiken. Het pad loopt langs een skipiste en onderweg kun je genieten van verschillende uitzichtpunten. Ook de iconische Matterhorn is goed zichtbaar tijdens de wandeling. Het pad eindigt in Riederalp bij Villa Cassel en het restaurant Riederfunka. Vanuit hier kun je de gondel nemen of terugwandelen naar Bettmeralp.

Aletsch Arena, Zwitserland
Aletsch Arena, Zwitserland - Matterhorn
Aletsch Arena, Zwitserland
Wandelen in het winters landschap

Sneeuwschoenwandelen in Bettmeralp

Zelf heb ik geen enkele ervaring met wintersport. Om toch een beetje mee te genieten van het wintersporten, kon ik sneeuwschoenwandelen in Bettmeralp. Dit was voor mij de eerste keer dat ik deze activiteit ging doen. Iedereen die kan wandelen, kan sneeuwschoenwandelen. Met de speciale sneeuwschoenen blijf je als het ware drijven op het sneeuw en zak je niet diep weg. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf niet raakt en ook achteruit lopen is geen aanrader. Het is een heerlijke manier om te genieten van de winterse omgeving. Samen met een gids maakten wij in de namiddag een wandeling door de bergen en konden we genieten van een prachtige zonsondergang.

Aletsch Arena, Zwitserland - Sneeuwschoenwandelen
Aletsch Arena, Zwitserland - Sneeuwschoenwandelen
Aletsch Arena, Zwitserland - Sneeuwschoenwandelen
De eerste keer sneeuwschoenwandelen

World Nature Forum

Wil je meer te weten komen over de de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch? Breng dan een bezoek aan het World Nature Forum in het plaatsje Naters. In dit boeiende bezoekerscentrum kun je de unieke natuur-, cultuur- en gletsjerlandschappen van deze UNESCO Werelderfgoed ervaren. Spelenderwijs leer je meer over het ontstaan van de gletsjer en het berglandschap en kun je meer te weten komen over de thema’s landschap, water en klimaat. Stap in de treinwagon die eigenlijk in 1912 door het landschap zou gaan rijden. De spoorlijn stond gepland, maar werd nooit aangelegd. In het bezoekerscentrum kun je alsnog een virtuele tour maken. Hoogtepunt is de bioscoop met een prachtige film over de schoonheid van het landschap en de natuur van de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch.

Het doel van dit bezoekerscentrum is om mensen te informeren over het natuurerfgoed, maar ook om mensen bewust te maken van de bedreiging van de Alpen door de opwarming van de aarde. Ik werd een beetje stil van het bezoek aan Word Nature Forum, vooral na het zien van de prachtige beelden in de bioscoop. Dit soort natuur mag niet verloren gaan.

Aletsch Arena, Zwitserland - World Nature Forum
Aletsch Arena, Zwitserland - World Nature Forum
Aletsch Arena, Zwitserland - World Nature Forum
Het World Nature Forum is een bezoek waard

Waar overnachten in Aletsch Arena?

Er zijn voldoende accommodaties te vinden in Aletsch Arena. De meeste mensen kiezen ervoor om hier een vakantiewoning te huren. Daarnaast vindt je hier een aantal hotels. Zelf heb ik overnacht in Hotel Alpfrieden in Bettmeralp. Wanneer je van het Betten Talstation met de gondel naar boven gaat, wordt je bagage opgehaald en kun je te voet naar het hotel. De kamers aan de voorzijde van het hotel hebben een fraai uitzicht naar het dal. Een aanrader voor een mooie zonsopkomst. ‘s Avonds wordt er in het restaurant goed eten geserveerd. De menukaart is gericht op de Zwitserse keuken. Kies bijvoorbeeld voor raclettekaas of vleesfondue. Na het eten kun je nog een drankje doen in de

Aletsch Arena, Zwitserland - Hotel Alpfrieden
Mijn kamer in Hotel Alpfrieden
Aletsch Arena, Zwitserland - Hotel Alpfrieden
Aletsch Arena, Zwitserland - Hotel Alpfrieden
Genieten van de Zwitserse keuken

Disclaimer: Mijn reis naar Valais/Wallis is tot stand gekomen in samenwerking met Switzerland TourismAlles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.