Aken - Duitsland
Aken Duitsland

Reistips voor Aken

Aken, in het Duits bekend als Aachen, is de grootste stad van de regio Noordrijn-Westfalen en is één van de populairste steden van Duitsland. Door de ligging dicht bij de Nederlandse grens, bezoeken ook veel Nederlanders de stad die zowel geschikt is voor een korte citytrip, als een langer weekend weg.

De stad is ontstaan dankzij de aanwezige warmwaterbronnen die werden ontdekt door de Romeinen. Sinds de Romeinse overheersing wordt het permanent bewoond en de Romeinen konden de zwavelhoudende bronnen waarderen. Ze ontdekten de genezende werking en lieten in de eerste en tweede eeuw thermen aanleggen. De stad kreeg de naam Aquae Grani of Aquisgranium, wat verwijst naar deze thermen. Nog altijd zijn de baden een toeristische bestemming.

In de 8e eeuw beleefde de stad een bloeiperiode, toen Karel de Grote in 768 Aken had gekozen tot zijn belangrijkste residentie. Hij liet een enorm paleiscomplex bouwen met een kapel, kruisgang en een zaal die enkel voor hem bedoeld was. Aken werd de hoofdstad van het Heilige Romeinse Rijk toen Karel de Grote in 800 werd gekroond tot keizer. Deze status raakte Aken echter al snel kwijt, maar doordat Karel de Grote kostbare relikwieën naar de stad had gebracht, bleef het een belangrijke bedevaartsoord. Duitse koningen werden tussen de 10e en 14e eeuw in het paleiscomplex gekroond.

Tussen de 18e en 19e eeuw groeide Aken uit tot een belangrijke kuuroord. Er verrezen veel prachtige gebouwen, maar een groot deel is inmiddels verdwenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad verwoest. Gelukkig hebben enkele historische monumenten deze oorlog overleefd. Het belangrijkste monument van deze keizerstad is de Dom van Aken. Deze kathedraal is sinds 1978 UNESCO Werelderfgoed.

Veel bezoekers komen naar Aken om te winkelen. Er zijn een aantal kleine en grote winkelstraten te vinden in het historische centrum. Aken staat bekend om de ‘Aachener Printen’, een lekkernij die je in vrijwel alle bakkerijen en winkeltjes kunt vinden. Ze hebben wat weg van peperkoek en zijn te verkrijgen in verschillende vormen. De kerstmarkt van Aken is één van de populairste van Duitsland en zeker een bezoekje waard.

Verhalen over Aken

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Aken

Booking.com