Reistips voor Bautzen

In het oosten van Saksen behoort Bautzen tot één van de mooiere steden. De stad is gelegen op een granieten rotsplateau boven de Spree en werd in 1002 voor het eerst vermeld. In die afgelopen 1000 jaar lijkt er nauwelijks verandert te zijn in de stad. Bautzen staat vol met historische gebouwen, ruim 1000 in totaal. De skyline van de Bautzen wordt gedomineerd door torens. Niet voor niets draagt het dan ook de bijnaam ‘de stad van de torens‘. In totaal zijn er 14 torens te vinden in de stad, waaronder de Reichenturm, die net als de Toren van Pisa, scheef staat. Veel van de torens kunnen worden beklommen, waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omliggende omgeving.

Al sinds de 19e eeuw telt Bautzen twee gevangenissen. Met name Bauzten II werd berucht in de DDR-periode. Hier werden politieke gevangenen vastgehouden en psychisch gemarteld. Mensen die hier vast kwamen te zitten waren volledig van de radar verdwenen. Tegenwoordig is de gevangenis omgebouwd tot een museum. De andere gevangenis staat bekend als ‘Gelbes Elend’ en wordt nog altijd gebruikt als gevangenis.

Bautzen is de hoofdstad van de Sorben, een Slavisch volk dat hier al woonde nog voordat de Duitsers er waren. De Sorben hebben hun eigen taal en cultuur, zo zie je bijvoorbeeld dat straatnamen twee namen hebben. Één Duits en de ander is het Sorbisch. In het Sorbisch heet de stad Budyšin. Lange tijd werden de Sorben onderdrukt en gediscrimineerd. Dieptepunt was de Tweede Wereldoorlog waarin de cultuur van de Sorben ingedampt werd. Tijdens de DDR-periode werden de Sorben gekoesterd en kon er begonnen aan een wederopbouw van hun cultuur. Rondom Bautzen leven nog zo’n 40.000 Sorben, maar men is er bang voor dat de cultuur langzaam zal verdwijnen.

Een belangrijk product uit de stad is het mosterdmerk Bautz’ner Senf. Met name de Mittelscharfe mosterd is ongekend populair in Duitsland.

Verhalen over Bautzen

Stasi gevangenis Bautzen II - Gedenkstätte Bautzen

Stasi gevangenis Bautzen II

Ab nach Bautzen… Niet de fijnste woorden om te horen gedurende de DDR-periode. Dat heeft vrij weinig met de stad te maken overigens. Bautzen is namelijk een prachtige stad in de deelstaat Saksen....

Görlitz, Duitsland - Rathaus

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Plan je reis naar Bautzen

  • Vanuit Utrecht is het ongeveer 7,5 uur rijden naar Bautzen. Je kunt ook het vliegtuig nemen. Koop een vliegticket naar Dresden rechtstreeks bij Transavia of ga op zoek naar andere goedkope vliegtickets. Vanuit Dresden is het een uur met de trein of auto.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Saksen Toerisme.

Doen in Bautzen

Boek een hotel bij Bautzen

Booking.com