Essen

Wie over de Duitse snelweg langs Essen rijdt, zal waarschijnlijk niet snel stoppen om deze stad te verkennen. Toch heeft deze stad in het Ruhrgebiet veel te bieden, met name op gebied van cultuur. In 2010 was Essen samen met Istanbul en Pecs de Europese Cultuur Hoofdstad en dat heeft de stad te danken aan het rijke culturele leven. Zo kun je hier bijvoorbeeld het Aaltor Theater, het Grillo Stadstheater en de bioscoop van Lichtburg bezoeken.

Essen heeft geen historische binnenstad, zoals meerdere steden in het Ruhrgebied. De oude historische binnenstad is immers tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal gebombardeerd. Dat had te maken met het feit dat Essen een grote industriesector had gedurende dezer periode. Na de oorlog groeide de stad Essen al snel weer op tot een belangrijke stad vanwege de grote industrie.

De industriële metropool  is ooit voortgekomen uit een klooster dat gesticht werd in 852. In de 19e eeuw bloeide de stad op dankzij de familie Krupp die de machtige Duitse staal- en metaalfabriek in leven riep.

Een bezoek aan ‘Zeche Zollverein’ is een absolute must-do. Deze oude kolenmijn en cokesfabriek staat vanwege de Bauhaus-architectuur op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tijdens de winterperiode wordt in Essen de Internationale kerstmarkt gehouden. Allerlei ambachten uit de gehele wereld zijn hier te vinden. Er zijn ruim 250 kraampjes te vinden waar kerstspulletjes, heerlijke lekkernijen en veel entertainment te vinden is. Er zijn kerstgeschenken te vinden voor ieder wat wils.

Doen en zien

Verhalen over Essen

Kerstmarkt van Essen

Kerstmarkten

Kerstmarkt van Essen

De dagen worden weer korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen weer dichterbij komen. Vrijdag 15 november 2019 ging de kerstmarkt van Essen open. Reden om samen met mijn moeder een kijkje te...

Essen-Kettwig - Mühlengraben

Stedent(r)ips

Kettwig, de mooiste wijk van Essen

Het Ruhrgebied stond ooit synoniem voor de kool- en staalindustrie. Schachttorens, hoogovens en rokende schoorstenen waren lang het symbool van het Ruhrgebied. Toen we vroeger naar Dresden reden,...

Doen in Essen

  • Bezoek de wijk Kettwig

  • Gezelligheid op de kerstmarkt van Essen

Essen-Kettwig - Mühlengraben

Bezoek de wijk Kettwig

Kettwig is gelegen aan de Ruhr en is een zuidelijk stadsdeel van Essen en wordt gezien als de mooiste wijk van de stad. Kettwig kun je in een dag goed ontdekken. Je kunt een wandelroute lopen langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Tussendoor kun je ook nog een terrasje pakken om te lunchen of dineren.

Meer info
Essen - Duitsland

Gezelligheid op de kerstmarkt van Essen

In 2015 brachten we een bezoek aan de kerstmarkt van Essen. Jaarlijks worden er 250 kraampjes opgebouwd en wordt de stad verfraaid met sfeerverlichting en allerlei feestelijkheden. De kraampjes zijn verdeeld over de Willy-Bbrandt-Platz, Kennedyplatz, Flachsmarkt en Rathenaustrasse. Op de markt komen jaarlijks verschillende handelaren uit andere landen dan Duitsland en zij bieden hun specialiteiten aan. De kerstmarkt van hogerop bewonderen? Maak een ritje met de grootste mobiele reuzenrad ter wereld.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Essen

Booking.com

Boek vooraf een activiteit