Kerstmarkten

Kerstmarkt van Essen

De dagen worden weer korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen weer dichterbij komen. Vrijdag 15 november 2019 ging de kerstmarkt van Essen open. Reden om samen met mijn moeder een kijkje te nemen en ons alvast in de kerstsfeer onder te dompelen. Het was de eerste kerstmarkt die ik dit jaar bezocht, maar niet de eerste keer dat ik de kerstmarkt van Essen bezoek. In 2016 ben ik al eens hier geweest. Nu wilde ik de tijd nemen om voldoende foto’s te maken en een goed oordeel vellen. Is de kerstmarkt van Essen de moeite waard? Wij zochten het voor jullie uit.

Kerstmarkt van Essen
Wij bezochten op de openingsdag de Internationaler Weihnachtsmarkt Essen 2019

Internationaler Weihnachtsmarkt Essen 2019

Het is de 46e editie van de Internationaler Weihnachtsmarkt van Essen dit jaar. Op de dag dat de kerstmarkt geopend werd zijn wij naar deze stad in Noordrijn Westfalen gereden. Hoewel we er ons bewust van zijn dat de sfeer er op de vroege vrijdagmiddag nog niet geheel in zit, hebben we wel de ruimte om de kraampjes te bewonderen en om ongestoord foto’s te maken.

De kerstmarkt van Essen telt meer dan 250 kraampjes die te vinden zijn op en rondom de pleinen van de stad: Willy-Brandt-Platz, Kennedyplatz en de Flachsmarkt. Markthandelaren van 20 verschillende landen zijn aanwezig op deze kerstmarkt, vandaar ook de naam Internationaler Weihnachtsmarkt. Van Polen tot Peru en van Hongarije tot de USA. Natuurlijk zijn er naast de exotische kerstgeschenken en culinaire lekkernijen ook de traditionele waren te vinden.

Op de verschillende pleinen van de stad zijn meer dan 250 kraampjes te vinden met allerlei lekkernijen en kerstgeschenken.

Op de Flachsmarkt toont de kerstmarkt zijn middeleeuws gezicht. De verkopers hebben ouderwetse kledij aan. Er worden handgemaakte zeepjes, geurtjes, aardewerk en edelstenen verkocht en je kunt er lekkernijen en Glühwein naar middeleeuws recept verkrijgen. Omdat de kerstmarkt nog redelijk rustig is, hebben we ook nog voldoende tijd om in de binnenstad te winkelen.

Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Een ronde over de kerstmarkt overdag

's Avonds een heerlijk sfeertje meer veel lichtjes

De echte kerstsfeer komt pas tot leven wanneer het donker begint te worden en de mensen zich langzaam gaan verzamelen bij de Glühweintreff. De kerstmarkt van Essen staat bekend om de vele lichtjes. Kort voor de opening van de kerstmarkt vinden de ‘Essense Lichtweken’ plaats die de binnenstad verlichten. Boven de Kennedyplatz hangt een fonkelend net vol met duizenden lichtjes die het gehele plein sfeervol verlicht. Verder zie je rondom de kerstmarkt verlichte teddyberen, kerstballen en herten. Door een druk op de knop kun je zelf de rode neus van Rudolph verlichten. Op de Burgplatz staat een verlichte reuzenrad waar bezoekers van de kerstmarkt kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Met een hoogte van 56 meter de hoogste mobiele reuzenrad ter wereld.

De kerstmarkt van Essen staat bekend om de vele lichtjes die voor een unieke sfeer zorgen. Boven de Kennedyplatz hangt een fonkelend net vol met duizenden lichtjes die het gehele plein sfeervol verlicht.

Er zijn volop leuke kraampjes te vinden. Kraampjes met nostalgisch speelgoed, bonsai boompjes, zelfgemaakte Eierlikör, Franse worst, specerijen uit de gehele wereld, lichthuisjes en zelfs koekjes voor de hond. Een ronde door het huis van Käthe Wohlfahrt mag niet overgeslagen worden.

Op culinair vlak valt er voldoende te smikkelen. Reibekuchen (een soort aardappelpannenkoek) met chili, Peruviaanse aardappel, Flammkuchen of wat dacht je van de overheerlijke Tsjechische Trdelnik? En natuurlijk mag de Glühwein niet ontbreken. Het is altijd zoeken naar de lekkerste Glühwein. Wij vonden de Glühwein van het Badisches Winzerstüble (in de Rathenaustrasse) het lekkerste. Op de Kennedyplatz is een kraampje waar je zelfs Bratapfel-Glühwein kunt bestellen. En probeer ook zeker eens de Osfriesische Grog.

Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
Kerstmarkt van Essen
De sfeer van de kerstmarkt verandert wanneer het donker wordt en de lichtjes aan gaan

Laten we eerlijk zijn. Essen is geen hele mooie stad, maar door alle lichtversieringen wordt er wel een hele mooi sfeer gecreëerd. Zeker de Kennedyplatz is ’s avonds prachtig. Er zijn voldoende kraampjes waar je langs kunt slenteren en ook leuke geschenken kunt kopen. Het aanbod aan eten is divers en op veel plekken kun je genieten van een warm drankje. Ga je net als ons overdag, kun je ook tussendoor nog wat winkelen in de binnenstad. Bezoek je graag een Duitse kerstmarkt? Dan is deze zeker de moeite waard.

Openingstijden

De kerstmarkt van Essen is geopend van 15 november 2019 tot 23 december 2019.

Van zondag tot donderdag van 11:00 tot 21:00
Vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 22:00

Afwijkende tijden:
Zondag 17 november van 14:00 tot 21:00
Zondag 24 november gesloten
Zondag 15 december van 13:00 tot 18:00

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkt van Essen

  • Essen valt binnen een Umweltzone. Hiervoor is een Milieusticker verplicht op je auto. Zonder deze sticker riskeer je een boete van €80,-
  • In de Akstrasse of Lichtstrasse kun je gratis parkeren (indien er plaats is), of je kunt goedkoop parkeren in de parkeergarage in de Maxstrasse
  • Niet overal kun je met je bankpas betalen en voor de glazen/bekers betaal je borg, dus zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt
  • Kun je er niet genoeg van krijgen? In de stadswijken Steele, Kettwig en Werden is ook een (kleinere) kerstmarkt te vinden
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com