Arras - Frankrijk
Arras Frankrijk

Reistips voor Arras

In het noorden van Frankrijk, in de streek Haute-de-France, ligt het stadje Arras. Wie hier op het plein staat en om zich heen kijkt zal denken dat hij/zij in België staat. Arras doet namelijk helemaal niet Frans aan. De gevels van de 17e eeuwse herenhuizen rondom de twee grote pleinen van de stad hebben niet de typisch Franse looks. En dat is niet geheel gek, want na de middeleeuwen hoorde Arras bij Nederland. De stad heette Atrecht en wellicht heb je er tijdens de geschiedenislessen ooit van gehoord.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in en rondom Arras flink gevochten. De Duitsers hadden een groot gedeelte van de stad verwoest. Sterker, van het belfort en de prachtige herenhuizen was helemaal niets meer over. Mensen schuilden onder het belfort, waar ondergrondse gangen waren gegraven. Na de Eerste Wereldoorlog werd het belfort weer opnieuw herbouwd en werden de herenhuizen steen voor steen opgebouwd. Tegenwoordig zou je niet zeggen dat de stad zo ernstig verwoest was.

Ben je geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog? In de omgeving van Arras kun je heel wat monumenten, begraafplaatsen en ruïnes vinden van deze periode. Maar sla vooral ook niet de stad over. De twee grote pleinen, Grande Place en Place des Héros, zijn niet te missen. De toren van het belfort kun je beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Onder het belfort kun je de ondergrondse tunnels van Les Boves doorlopen en maak ook zeker een wandeling door de historische binnenstad van Arras. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn de voormalige steengroeve van Wellington en de Gallo-Romeinse site Nemetacum. Arras zal je verbazen.

Verhalen over Arras

Boek een hotel in Arras

Booking.com