Stedentrip Arras - Lichtshow op het Place de Héros
Frankrijk

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Arras, stad in het noorden van Frankrijk

Mijn eerste trip van 2019 bracht me naar Noord-Frankrijk. Hier bezocht ik samen met mijn zus het Franse stadje Arras, niet heel ver gelegen van de Belgische grens en gelegen tussen Lille en Parijs. We hebben een geslaagde stedentrip achter de rug, ondanks dat enkele bezienswaardigheden in de stad gesloten zijn in de maand januari. Niet alleen hebben we de historische binnenstad ontdekt, ook de omgeving van Arras hebben we beter leren kennen. Hier kun je bijvoorbeeld monumenten en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog bezoeken. In dit artikel kun je lezen wat je kunt verwachten van een stedentrip Arras in de maand januari.

Het reisjaar 2019 ben ik gestart met een stedentrip Arras. Deze stad ligt in het noorden van Frankrijk in de regio Nord-Pas-de-Calais.

Stedentrip Arras - Herenhuizen op het Place de Héros
De herenhuizen rondom het Place des Héros

Twee prachtige pleinen

In de binnenstad van Arras kun je twee prachtige pleinen vinden: de Grand Place en het Place des Héros. Als je op deze pleinen loopt, lijkt het net alsof je je in België bevindt. Dat is niet geheel gek, want de stad heeft niet altijd bij Frankrijk gehoord. Na de middeleeuwen hoorde Arras bij Nederland en heette de stad nog Atrecht. Beide pleinen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog compleet verwoest. De 17e eeuwse huizen zijn na de oorlog allemaal steen voor steen weer opgebouwd.

De 17e eeuwse huizen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest, maar zijn na de oorlog steen voor steen weer opgebouwd.

Het Grand Place is het grootste plein en wordt omringd door Vlaamse herenhuizen in barok stijl. Op dit plein vinden de meeste evenementen van de stad plaats. Het tweede plein, Place des Herós, is kleiner. Ook dit plein wordt omringd door schitterende gevels van de herenhuizen. Rondom beide pleinen vind je restaurants, cafés met terrasjes en allerlei winkels.

Stedentrip Arras - Grand Place
Grand Place, het grootste plein van Arras

Beklimming van het belfort van Arras

Het meest in het oog springende bouwwerk aan de Place des Herós is het Belfort, de Beffrois. Samen met een heleboel andere belforten in België en Frankrijk wordt het belfort van Arras beschermd door de UNESCO. Het belfort werd gebouwd in de 16e eeuw en was een teken van de macht en rijkdom van de stad. Het belfort deed dienst als wachttoren om vijanden tijdig aan te zien komen en om stadsbranden snel te kunnen ontdekken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van Arras getroffen en ook het belfort bleef niet bespaard. Het bouwwerk werd op 21 oktober 1914 verwoest door de Duitse artillerie, maar het belfort werd in 1932 volledig herbouwd en is het weer in ere hersteld.

Ook het Belfort van Arras werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1932 werd het bouwwerk herbouwd en tegenwoordig is het één van de belforten van België en Frankrijk die door de UNESCO wordt beschermd.

Het bouwwerk heeft een totale hoogte van 75 meter en vanaf de toren heb je natuurlijk een weids uitzicht over de stad. Kaartjes voor een beklimming koop je in het toeristenbureau, die in het belfort gevestigd zit. Met de lift kun je omhoog gaan, de laatste 40 traptreden moet je zelf beklimmen. Hier kan je genieten van het uitzicht vanaf de toren en probeer de verschillende bezienswaardigheden van de omgeving te spotten. Ze staan op borden aangegeven in welke richting je moet kijken.

Stedentrip Arras - Belfort van Arras
Stedentrip Arras - Belfort van Arras
De 75 meter hoge Belfort
Stedentrip Arras - Uitzicht vanaf het Belfort van Arras
Het uitzicht vanaf het Belfort

Stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Arras

De beste manier om een stad te leren kennen is via een stadswandeling. In Arras kun je op eigen houtje de stad ontdekken. Vanaf het Place des Herós vind je zilveren nagels in de grond die je kunt volgen. Op de nagels staat een leeuw met een zonnetje. Het zonnetje wijst naar de richting die je moet oplopen. Op sommige nagels is het beeld echter verdwenen, waardoor het soms even lastig is om de goede richting op te lopen. Bij iedere bezienswaardigheid staat een informatiebord en kun je meer te weten komen over het bouwwerk. Met de wegwijzende nagels en de informatieborden kan je prima de belangrijkste bezienswaardigheden van de binnenstad ontdekken, erg uniek en nog belangrijker voor ons als Nederlanders, het is ook nog gratis!

De wandeling kun je ook lopen aan de hand van een app die je gratis kunt downloaden. We hebben deze app geprobeerd, maar zijn helaas niet overtuigd. Het zoomen op de map werkt nauwelijks en het is niet duidelijk welke richting je moet inlopen. De informatie van de bezienswaardigheden is ook lastig op te vragen. Aan de app moet dus nog even gesleuteld worden.

Stedentrip Arras - Stadswandeling
De zilveren nagels met het zonnetje die je kunt volgen voor een stadswandeling
Stedentrip Arras - Detailfoto van de gebouwen op het Place de Héros
De wandeling zijn wij gestart op het Place de Héros
Stedentrip Arras - Abdij van Sint Vaast
Stedentrip Arras - St. Jean Baptiste
Tijdens de wandeling kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Arras
Stedentrip Arras - Stadswandeling door de binnenstad
En je wandelt door leuke straatjes

Bier en kaas

Sla in Arras zeker Chez Marcel niet over. Dit biercafé is te vinden tussen beide pleinen en is absoluut een bezoekje waard. Hier kun je heerlijke speciaalbier van de tap of uit de fles bestellen. Je kunt aan de bar hangen, maar ook op de eerste etage heerlijk relaxen in de fijne stoelen. Bij je biertje kun je kaasplankjes, worstplankjes of een mix bestellen, heerlijk bij een glas goed bier. Weet je niet welk biertje je wilt hebben? Laat je adviseren door de eigenaar, die gek genoeg geen Marcel heet. Luca is de bebaarde en sympathieke eigenaar die je alles kan vertellen over het bier dat hij schenkt. Maar pas op. Het is hier zo gezellig dat je al snel enkele uren blijft hangen.

Stedentrip Arras - Bier en kaas bij Chez Marcel
Speciaalbier en een kaasplankje bij Chez Marcel

Lichtshow in de avond

Neem tijdens een stedentrip Arras zeker een statief mee als je van fotograferen houdt. ’s Avonds worden de belangrijkste gebouwen van de stad verlicht met allerlei kleuren en vormen. Tijdens het blauwe uurtje kun je de mooiste foto’s maken van het belfort en de omringende Vlaamse huizen. De verlichting verandert continu van kleur, waardoor het een waar spektakel is om een langere tijd op het plein te blijven staan. Op het Grand Place stond bij ons bezoek een enorm reuzenrad, waardoor er nog een extra lichtshow werd toegevoegd aan het verlichte plein.

Hou je van fotograferen? Neem dan zeker een statief mee bij een stedentrip Arras. ’s Avonds worden de belangrijkste gebouwen van de stad verlicht met allerlei kleuren en vormen.

Stedentrip Arras - Lichtshow op het Place de Héros
's Avonds wordt het Place de Héros en het Belfort verlicht
Stedentrip Arras - Lichtshow op het Grand Place
Ook het Place Grande wordt verlicht

Januari niet de beste maand voor een stedentrip Arras

Eigenlijk wilde ik in januari naar Duitsland. Cochem of Limburg an der Lahn. Alleen waren de weersvoorspellingen verre van positief gestemd. Hierdoor ging ik op zoek naar alternatieven en kwam ik uiteindelijk uit bij Arras. De voorbereiding was vrij kort dag en ik heb me dus niet volledig kunnen inlezen. Hierdoor was ik er helaas niet bewust van dat veel bezienswaardigheden gesloten waren in de maand januari.

Zo waren de ondergrondse tunnels van Arras (Les Boves), de voormalige steengroeve (Wellington steengroeve) en de Gallo-romeinse site Nemetacum gesloten tijdens ons bezoek. Jammer, want dit leken mij juist de meest bijzondere bezienswaardigheden van Arras. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want het was behoorlijk rustig in de stad.

Genoeg te doen en zien in de omgeving van Arras

Gelukkig kun je buiten het centrum en in de regio Arras voldoende ontdekken, voornamelijk herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Indrukwekkend is het Canadese Mémorial de Vimy, een enorm complex met een groot monument, oorspronkelijk bomkraters, nagebouwde loopgraven en een lange wandelroute. Hier kun je zeker enkele uren doorbrengen.

Verder vind je in de omgeving heel wat ruïnes van kerken die tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig kapot gebombardeerd werden. De resten zijn blijven staan als blijvende herinnering van deze zwarte periode.

En zoals je wellicht zou verwachten zijn er heel wat begraafplaatsen te vinden waar de gevallen soldaten zijn begraven. Ik vond persoonlijk L’Anneau de la Mémoire heel bijzonder. Bij dit monument zijn alle namen van alle slachtoffers op alfabet in het monument gegraveerd. Tijdens je ronde bij dit monument houden de namen maar niet op. Bizar hoeveel slachtoffers deze oorlog heeft gemaakt. Naast dit monument ligt de grootste Franse militaire begraafplaats.

In de regio van Arras werd tijdens de Eerste Wereldoorlog flink gevochten. Je vindt in de omgeving heel wat herdenkingsplaatsen en begraafplaatsen. Het Canadese Mémorial de Vimy en L’Anneau de la Mémoire vond ik behoorlijk indrukwekkend.

Stedentrip Arras - Citadelle d'Arrras
De UNESCO-site Citadelle d'Arras
Stedentrip Arras - Duitse Militaire Begraafplaats
Net buiten de stad kun je de Duitse Militaire Begraafplaats vinden
Stedentrip Arras - Notre Dame de Lorette
Indrukwekkend is het Notre Dame de Lorette en het nabij gelegen L'Anneau de la Mémoire
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.