Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Frankrijk
Reistips

Anneau de la Mémoire, een indrukwekkend herdenkingsmonument

Tijdens onze stedentrip Arras hebben we een dag de tijd genomen om de omgeving te verkennen. In het gebied rondom de stad zijn behoorlijk wat herdenkingsmonumenten, begraafplaatsen en ruïnes te vinden. Het zijn herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze wereldoorlog werd er flink gevochten rondom de stad Arras en dus is het niet verwonderlijk dat je hier heel wat herdenkingsmonumenten kunt vinden. Één van de meest indrukwekkende monumenten vonden we in het dorp Ablain-Saint-Nazaire, het Anneau de la Mémoire. Een herdenkingsmonument voor alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit deze regio.

Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Anneau de la Mémoire in Ablaize-Saint-Nazaire

Een stukje geschiedenis

Er werd tijdens de Eerste Wereldoorlog flink gevochten in de regio van Arras en Ablain-Saint-Nazaire. De heuvel waarop de huidige begraafplaats en het monument te vinden zijn, was in handen van de Duitsers gevallen en had een strategische ligging. Vanaf de heuvels konden de Duitsers de hogere gebouwen van de stad Arras onder vuur nemen. Het stadhuis brandt volledig af en het belfort stort op 21 oktober 1914 in. De Fransen en Britten proberen te Duitsers terug te drijven en leden zware verliezen. De Slag bij Arras in het voorjaar van 1917 was een confrontatie tussen de Duitse en de Brits-Canadese troepen waarbij veel bloed werd vergoten aan beide kampen.

Een monument voor alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

In het stadje Ablain-Saint-Nazaire vind je het grootste Franse Militaire Begraafplaats van Frankrijk, de Nécropole nationale de Notre-Dame de Lorette. Op deze begraafplaats rusten meer dan 40.000 gesneuvelde Franse militairen en staan twee imposante monumenten tegenover elkaar; de basiliek en de lantaarntoren. Deze begraafplaats is al een bezoek waard. Pal naast deze begraafplaats vind je het herdenkingsmonument Anneau de la Mémoire.

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de soldaten die op het grondgebied van de departementen Nord en Pas-de-Calais zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument is ontworpen door architect Philippe Prost en werd in 2014 onthuld. Bij de onthulling waren de toenmalige Franse president, Francois Hollande, en de Duitse minister van defensie, Ursula von der Leyen, aanwezig.

Het monument heeft de vorm van een ellips en een omtrek van 345 meter. Het bestaat uit 500 vergulde panelen van 3 meter hoog. Hierop staan circa 580.000 namen vermeld van de slachtoffers. Ze worden in alfabetische volgorde gerangschikt, ongeacht de rang of nationaliteit. In totaal zijn hier de namen van de slachtoffers uit 40 verschillende landen te zien.

Het monument bestaat uit 500 vergulde panelen van 3 meter hoog. Hierop staan de 580.000 namen vermeld van de slachtoffers uit de regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Behoorlijk indrukwekkend om zo’n enorme lijst van namen te zien.

Je wordt stil van als je hier een ronde loopt en de namen van alle slachtoffers op de panelen ziet staan. Het gaat hier niet om een paar duizenden slachtoffers namelijk. Tijdens de ronde langs alle panelen lijkt er geen einde te komen aan de lijst van gesneuvelde soldaten. En dan te bedenken dat dit alleen nog maar de slachtoffers zijn uit deze regio… Ik vind het mooi dat alle slachtoffers bij elkaar worden vermeld, ongeacht vriend of vijand. Bij de ingang/uitgang kun je in verschillende talen de borden lezen met het woord ‘vrede’. Laten we hopen dat we in de toekomst nooit meer dergelijke monumenten hoeven op te richten.

Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Het monument heeft de vorm van een eclipse en bestaat uit 500 vergulde panelen
Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Op de panelen staan de namen van alle slachtoffers vernoemd
Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
De namen staan op alfabetische volgorde en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vriend of vrijand
Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Het Anneau de la Mémoire is gelegen naast de grootste Franse Militaire Begraafplaats

Mijn tips voor een bezoek aan Anneau de la Mémoire

  • Combineer een bezoek aan het monument met de Franse Militaire Begraafplaats, dat pal naast het monument gelegen is
  • Je kunt gratis parkeren bij het museum naast de begraafplaats
  • Rij de heuvel af om ook een bezoek te brengen aan de kerkruïne van het dorp
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!