Anneau de la Mémoire - Ablain-Saint-Nazaire - Frankrijk
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk

Reistips voor Ablain-Saint-Nazaire

Ablain-Saint-Nazaire is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais, regio Haute-de-France. Het is absoluut geen grote stad met veel bezienswaardigheden, maar het dorp kent een trieste geschiedenis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig kun je in Ablain-Saint-Nazaire begraafplaatsen, monumenten en ruïnes vinden die aan deze vreselijke gebeurtenissen herinneren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen 1914 en 1918 werd het complete dorp verwoest omdat het gelegen was in de vuurlinie. Alle gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, de velden waren kapot gebombardeerd of vernield met mijnen. De Fransen vernielden de kerk van het dorp zodat de Duitsers deze niet als uitkijktoren konden gebruiken. De Duitsers hadden de heuvels van Notre-Dame de Lorette, waarop Ablain-Saint-Nazaire gelegen is, in handen en dit was een tactisch goede positie. Vanaf de heuvels hadden de Duitsers een uitzonderlijk zicht op de mijnbekken in het noorden en de stad Arras in het zuiden. Binnen een jaar zouden hier op de heuvel 180.000 soldaten sneuvelen, waarvan ruim 100.000 Frans waren. Tijdens de bloedige periode vluchtten de inwoners van Ablain-Saint-Nazaire naar zuidelijke regio’s.

Na de oorlog keerden de inwoners terug naar Ablain-Saint-Nazaire en werd er begonnen aan de wederopbouw van het dorp. Op de heuvel van Notre-Dame de Lorette ontstond de grootste Franse Militaire Begraafplaats waar meer dan 40.000 soldaten rusten. Naast deze begraafplaats is een indrukwekkend monument te vinden met de namen van alle slachtoffers uit deze regio. De ruïnes van de kerk werden in stand gehouden ter nagedachtenis aan de gevechten.

Verhalen over Ablain-Saint-Nazaire

Boek een hotel in Ablain-Saint-Nazaire

Booking.com