Caen - Frankrijk
Caen Frankrijk

Reistips voor Caen

Caen ligt in de regio Basse-Normandië en ligt op twee uur rijden van Parijs en dicht bij de verschillende invasiestranden die bekend werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft een rijk architecturaal en cultureel erfgoed met een rijke geschiedenis.

De oudste vermelding van de stad gaat terug naar Cathem of Katheim. Het is een verwijzing naar katten. Men vermoedt dat de eigenlijke betekenis van Caen ‘de verblijfplaats van katten’ is. Tijdens de Romeinse overheersing was er een nederzetting gebouwd in het dorpskern rondom de huidige Abbaye aux Hommes en stond er kerk. De stad werd meerdere malen geteisterd door Vikingen. De rust keerde wederom onder Willem de Veroveraar. Hij liet een kasteel en twee abdijen bouwen en de stad ommuren. Nadat hij kwam te overlijden werd zijn lichaam bijgezet in de kerk van de Abbaye aux Hommes.

Na de verovering van Normandië in 1204 door Filip-August, belegerden de Engelsen Caen in 136 en 1417. De stad werd geplunderd en 3000 burgers kwamen om het leven. 600 jaar later kende de stad wederom tegenspoed gedurende de Tweede Wereldoorlog. De stad werd gebombardeerd en voor een groot deel verwoest tijdens Operatie Chamwood. Begin juli 1944 werd de stad bevrijd door de Britten en Canadezen. De Slag van Caen duurde twee maanden. Na de oorlog brak een periode aan van heropbouw. Een groot deel van de historische gebouwen werd verwoest, maar werden herbouwd en gerestaureerd. Veel gebouwen zijn gebouwd met kalksteen, afkomstig uit de stad of omgeving.

Boek een hotel in Caen

Booking.com

Boek vooraf een activiteit