Georgië reisverslag - Mestia
Mestia Georgië

Reistips voor Mestia

De regio Svaneti staat bekend om de besneeuwde bergtoppen, groene valleien en de oude dorpjes met de typische verdedigingstorens. Deze regio is uitermate geschikt voor liefhebbers van wandelingen en bergbeklimmen. De meeste mensen die deze regio verkennen zullen Mestia als uitvalsbasis kiezen. Mestia is gelegen op een hoogte van zo’n 1500 meter, ligt te midden van het Kaukasusgebergte en is de hoofdstad van het gelijknamige district. Rondom de stad liggen zo’n 132 dorpjes die bij Mestia horen.

Mestia is historisch en etnografisch gezien altijd een belangrijke stad geweest in de Svaneti regio. De meeste bewoners van de regio zijn Svaneten, een oeroude bergvolk met een eigen taal en identiteit. Eeuwenlang hebben ze geïsoleerd gewoond in de bergen aangezien Svaneti altijd ver van de gebaande paden lag. Kenmerkend voor de regio zijn de koski’s. Dit zijn verdedigingstorens die je in veel van de dorpen ziet. Ze werden gebruikt ter verdediging tijdens een aanval. Dieren werden naar de onderste etage gebracht, terwijl mensen in de verdiepingen daarboven konden schuilen. Ook in Mestia kun je nog enkele verdedigingstorens bewonderen.

Ten opzichte van de omliggende dorpjes is Mestia ingericht om toeristen te ontvangen. Hier vind je voldoende restaurants, cafés, accommodaties en andere voorzieningen en daarom kiezen de meeste toeristen ervoor om vanuit hier verschillende dagactiviteiten te maken. Wandelen in de omgeving is populair. Er zijn verschillende trails die de moeite waard zijn zoals de hike naar de Chalaadi gletsjer of de iets pittigere klim naar de Koruldi Lakes. Vanuit Mestia kiezen veel mensen er voor om naar Ushguli te wandelen, het hoogst bewoonde dorpje ter wereld dat op zo’n 40 kilometer afstand gelegen is. Er is ook een mogelijkheid om op eigen gelegenheid naar dit dorp te rijden, maar een 4×4 is raadzaam gezien de slechte staat van de weg.

Verhalen over Mestia

Plan je reis naar Georgië

Boek een hotel in Mestia

Booking.com

Boek vooraf een activiteit