Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Georgië

Wandelen in Georgië: naar de Shdugra waterval

De regio Svaneti in ligt in het noordwesten van Georgië. Svaneti ligt behoorlijk afgelegen in het Kaukasusgebergte en was vroeger lastig te bereiken. Dankzij de aanleg van geasfalteerde wegen kunnen reizigers tegenwoordig het gebied een stuk gemakkelijker bereiken. De streek is behoorlijk populair onder wandelaars. Er zijn talloze mogelijkheden om te wandelen in dit ruige, bergachtige gebied. Vanuit Mestia maakten we meerdere wandelingen. Eerder schreef ik al een artikel over onze wandeling naar de Chalaadi gletsjer, een relatief eenvoudige wandeling die je binnen enkele uren kon lopen. In dit artikel kunnen jullie mee wandelen naar de Shdugra waterval.

  • Wandeling naar de Shdugra waterval
  • Rondwandeling
  • ±15,7 kilometer
  • ca. 8 uur
  • Gemiddeld

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
De wandeling begint in Mazeri en staat goed aangegeven. Mazeri is echt zo'n typisch dorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Startpunt Mazeri

Startpunt van deze wandeling is het bergdorpje Mazeri. Dit dorpje ligt op zo’n 20 kilometer van Mestia af en is het beste te bereiken met je eigen huurauto. Er gaan stoppen hier geen marshutka busjes. Mocht je geen eigen vervoer hebben, kun je het beste liften of een taxi nemen. Langs de weg staan al bordjes aangeven richting de Ushba Glacier. Volg hiervoor de rood/witte driehoeken. Mazeri is zo’n typisch bergdorpje waar de tijd stil lijkt te staan. We passeren in het dorp enkele oude auto’s en komen een boer tegen die met zijn runderen en een berg gras door de smalle zandwegen wandelt. Het gebied was ooit eigendom van de prinsen Dadeshkeliane. Ooit stond hier een toren van 10 verdiepingen, maar de de eigenaren lieten het in 1921 opblazen. Restanten van de toren kun je in de buurt van het dorpje nog vinden.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Via grasvelden en weilanden wandel je naar de eerste brug
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
De roestige waterbron en het kleine kapelletje

Ook staat het gebied bekend om de waterbronnen. Zodra we door het dorpje zijn gewandeld en de Dolra rivier voor het eerst oversteken, komen we aan bij een klein platform met een gat in de grond. Hier kun je water tappen rechtstreeks van de bron. Omdat het water uit een roestige pijp omhoog komt is het water compleet bruin en smaakt het naar metaal. Dit water kun je dus beter niet drinken. Niet ver van deze waterbron passeren we een klein kapelletje. We zijn benieuwd en onderzoeken of we binnen een kijkje kunnen nemen. De deur staat open en een geur van nieuwe verf komt ons tegemoet. Van binnen is de kapel vrij leeg, maar uiteraard zien we hier wel enkele religieuze afbeeldingen.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
De Oesjba, de meeste bekende berg van de Kaukasus

Oesjba, de Matterhorn van de Kaukasus

Al vanaf het moment dat we zijn begonnen met wandelen hebben we een uitstekend zicht op de Oesjba (Ushba). Dit is de meest iconische berg van het Kaukasus Gebergte vanwege de dubbele spitsvormige top. Deze berg wordt ook wel de Matterhorn van de Kaukasus genoemd. De hoogste top ligt op 4710 meter boven zeeniveau. Hiermee behoort de Oesjba niet eens in de top 10 van hoogste bergen in de regio. Vanwege het steile profiel en de onvoorspelbare weersomstandigheden wordt de Oesjba door bergbeklimmers beschouwd als de moeilijkste te beklimmen berg van de Kaukasus. In de recente geschiedenis zijn er reeds enkele mensen vermist en overleden. Wij genieten daarom maar van een afstandje van deze imposante berg met besneeuwde toppen. Met het stralende weer, is deze berg een prachtig decor van onze wandeling.

De Oesjba is de meest iconische berg van het Kaukasus Gebergte. Het wordt ook wel de Matterhorn van de Kaukasus genoemd.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
De wilde Dolra rivier met zicht op de Oesjba

Door de Shikhra Vallei

Na zo’n 4 kilometer wandelen bereiken we de Hiker’s Café Inn waar wandelaars een korte pauze kunnen maken om iets te drinken. Dit café ligt pal langs de wilde Dolra rivier. Wij besluiten om pas op de terugweg hier een stop te maken en wandelen verder. Tot dusverre was de wandeling nog redelijk vlak, maar vanaf dit punt wordt het al wat zwaarder. De route wordt steiler en er liggen redelijk grote keien op het pad die het wandelen niet makkelijker maken. Gelukkig bieden de dennenbomen voldoende schaduw zodat we niet vol in de zon hoeven te wandelen.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Door de bossen met dennenbomen wandel je langzaam de bergen op
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Na verloop van tijd kun je de waterval al van een afstand bewonderen
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Nogmaals moet je de Dolra rivier oversteken

Als het pas eenmaal vlakker wordt, hebben we een uitzicht op de Shikhra Vallei en zien we in de verte al de Shdugra waterval. Via een houten brug steken we nogmaals de Dolra rivier over. Aan de overzijde komen we bij een kleine camping met een Georgische grenspost. Hoewel er soldaten rondlopen mogen wij gewoon verder lopen.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Aangekomen bij de Shdugra waterval
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
In feite is het een dubbele waterval

De dubbele waterval

Vanaf de grenspost is het nog een klein kilometer wandelen. Echter is dit het zwaarste stuk van de wandeling aangezien we hier steil omhoog gaan. Opnieuw bestaat het pad uit grote keien, dus we wandelen voorzichtig omhoog. Langs het pad groeien frambozenstruiken met heerlijke frisse frambozen. Op onze weg naar boven plukken we enkele frambozen die heerlijk smaken. Eenmaal boven hebben we een geweldig zicht op de Shdugra waterval. In feite is het een dubbele waterval. Een smalle waterval waar je goed zicht op hebt en een bredere waterval die deels achter een bergwand verschuilt. We zien veel mensen proberen om de brede waterval van dichtbij te bekijken. Hiervoor moeten ze het water oversteken. Dit gaat met enige regelmaat niet goed. Sommigen glijden uit over de gladde stenen en andere stappen tot aan hun buik het water in. Met alle apparatuur die ik bij me heb waag ik geen poging om het water over te steken. Daarvoor stuur ik mijn drone de lucht in waarmee ik een mooi overzicht kan maken van beide watervallen en de vallei. De locatie met de omliggende bergen maken het totaalplaatje fenomenaal.

De Shdugra waterval is in feite een dubbele waterval.

Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Wandeling naar de Shdugra waterval - Georgië
Enkele drone shots van de waterval en de vallei

Op onze terugweg stoppen we nogmaals bij de frambozenstruiken. We plukken de frambozen en eten ons buikje rond. Als je bedenkt hoeveel een bakje in de supermarkt kost, dan blijf je hier wel een tijdje plukken. De route gaat via dezelfde weg terug en ditmaal maken we wel een drinkpauze bij Hiker’s Café Inn. Hier komen we in contact met een vriendengroep uit Griekenland. Ze hebben geprobeerd de Mount Ushguli te beklimmen, maar de omstandigheden waren hier te moeilijk voor hun. Dat lijkt vreemd gezien het stralende weer, maar het geeft eens te meer aan hoe verraderlijk de bergen kunnen zijn.

De wandeling naar de Shdugra waterval is een absolute aanrader. Het is een stuk minder druk bezocht dan de Koruldi Lakes, die overigens ook fantastisch is. Gedurende de gehele wandeling heb je prachtig zicht op het omliggende landschap. De wandeling is op enkele stukken na ook redelijk eenvoudig te wandelen. Zet deze wandeling dus zeker op je lijstje als je een bezoek aan Mestia plant.

Plan je reis naar Georgië

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie