Kosten Georgië - Wandelen
Georgië

Kosten & budget Georgië – reis van 18 dagen

Voor veel mensen is Georgië nog een onbekende reisbestemming. Maar het Oost-Europese land heeft prachtige natuur waar je fantastisch kunt wandelen, lekker eten en, ondanks de recente oorlog met Rusland in 2008, kun je er veilig reizen. Nog een bijkomend voordeel: het is er hartstikke goedkoop. Wij bezochten het land in de zomer van 2019 en reisden 18 dagen in Georgië rond met een huurauto. Gedurende onze reis hebben we al onze uitgaven bijgehouden. In dit artikel lees je alles over onze kosten voor vliegtickets, vervoer, accommodaties, excursies en het eten in Georgië. Voor het gemak hebben we alles omgerekend naar euro’s.

In dit artikel kun je lezen wat de kosten waren van onze 18 daagse reis door Georgië. We zetten alle uitgaven op een rijtje, zodat je een indicatie hebt over het budget van deze reis.

Kosten Georgië. In dit artikel kun je lezen wat onze 18 daagse reis in totaal gekost heeft

Vliegtickets naar Georgië

Vanuit Nederland kun je Georgië gemakkelijk bereiken. Je kunt vliegen vanaf Amsterdam, Eindhoven of indien gewenst Dortmund. Een visum heb je voor je reis niet nodig.

Vluchten naar Tbilisi

Op zaterdagen en maandag kun je met KLM’s partner Georgian Airways rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Tbilisi. De rechtstreekse vlucht is niet de goedkoopste optie. Er zijn goedkopere vluchten met andere maatschappijen, maar deze hebben allen een overstap.

Goedkope vluchten naar Kutaisi

De beste en goedkoopste manier om naar Georgië te vliegen is van Eindhoven naar Kutaisi. Meerdere malen per week gaan er rechtstreekse vluchten tussen beide steden met Wizz Air. Hoewel de vliegtickets goedkoop ogen moet je wel rekening houden met eventuele kosten voor je bagage.

Toen wij onze reis naar Georgië boekten was er nog geen verbinding tussen Eindhoven en Kutaisi. Wij kozen er daarom voor om vanaf Dortmund te vliegen. Ook dit is een directe vlucht zonder overstap. Wij betaalden voor een retourvlucht €438 voor twee personen met ieder 20 kilo bagage.

Een auto huren in Georgië

Wij kiezen er bewust voor om met een huurauto te reizen. Dit geeft ons namelijk alle vrijheid op reis. We bepalen zelf wanneer we stoppen, hoe lang we ergens blijven en hoe ver we willen rijden. Houd er echter rekening mee dat rijden in Georgië behoorlijk intensief kan zijn. De wegen zijn niet overal even goed en veel mensen nemen het niet zo nauw met de verkeersregels. Ze halen te pas en te pas elkaar in, ook op plekken waar dat helemaal niet kan. Daarnaast moet je ook nog eens opletten voor alle dieren die midden op de weg staan.

Kosten huurauto

Één van de duurste kostenposten van onze reis door Georgië was de huurauto. De prijzen voor een huurauto zijn in verhouding redelijk hoog. Bij de grote autoverhuurbedrijven betaal je al snel meer dan €1000 voor 18 dagen. Aangezien wij van plan waren om in de bergen te rijden over slechte wegen moesten we op zoek gaan naar een 4×4 auto die weer een stuk duurder waren dan een standaard auto. In principe hadden we alleen op de weg naar Ushguli ook daadwerkelijk een 4×4 auto nodig. Ben je van plan om daar niet heen te gaan, of die plek met het openbaar vervoer te bezoeken, zou ik eerder kiezen voor een standaard auto. Voor onze huurauto (een Renault Duster 4×4) betaalden we €1345 inclusief de huur van een navigatiesysteem. Het navigatiesysteem kun je overigens achterwege laten wanneer je met Google Maps werkt. Zorg er wel voor dat je de kaart van het land offline kunt gebruiken om hoge telefoonkosten te voorkomen.

Benzinekosten

De benzineprijzen in Georgië zijn een stuk lager dan in Nederland. Je betaalt circa €0,80 per liter. Je vindt in de grotere steden voldoende tankstations. Zodra je stopt bij een tankstation zullen medewerkers van de pomp je auto volgooien. Zorg er dan voor dat je het aantal liters en de prijs in de gaten houdt. De eerste maal dat we gingen tanken moesten we voor ons gevoel heel wat betalen en de pomp was al reeds gereset toen ik uitstapte. Pas later kwamen we erachter dat we ruim het dubbele hebben moeten betalen.

Kosten Georgië - Auto huren in Georgië
Wij huurden een 4x4 auto om ook op de slechtste wegen te kunnen rijden

Kosten voor overnachtingen in Georgië

Overnachten in Georgië kun je op verschillende manieren, van luxe hotels tot basic hostels. De leukste en goedkoopste manier om te overnachten is om bij families thuis te slapen in guesthouses of homestays. Je ziet ze met name buiten de grote steden. Veel families verhuren kamers van hun huis aan toeristen tegen zeer schappelijke prijzen. In de prijzen zit vaak al ontbijt inbegrepen en je kunt ook vaak aanschuiven voor het avondeten.

De meeste accommodaties en homestays kun je vooraf boeken via Booking.com, maar je kunt ook ter plekke vragen of de mensen van het guesthouse willen bellen en reserveren voor je volgende guesthouse.

Tijdens onze reis hebben we hotels en homestays afgewisseld. De duurste accommodatie was het Tskaltubo Spa Resort voor €69 per nacht en het goedkoopste was een guesthouse in Mtscheta voor €15 per nacht.

Kosten Georgië - Overnachten in homestays
Kosten Georgië - Overnachten in hotels
We wisselden homestays en hotels met elkaar af

Kosten voor eten & drinken

Uit eten gaan in Georgië hoeft helemaal niet duur te zijn. Veel restaurants serveren de typische Georgische gerechten. De Georgische keuken kenmerkt zich voornamelijk uit het gebruik van kaas en deegwaren. Je bestelt meerdere kleine gerechten die je met elkaar deelt. Er zit echter niet veel afwisseling in de typische Georgische gerechten. Wil je toch wat anders, zul je goed moeten zoeken, alleen in de grotere steden is er meer aanbod. Voor het avondeten moet je rekenen tussen de €5 en €15 per persoon zonder drinken. Een fles bier kost ongeveer €1 en voor een fles water betaal je nog geen €0,20.

‘s Ochtends kun je bij de kleine bakkertjes voor nog geen €0,30 een enorm versgebakken brood kopen. Onderweg kun je boodschappen doen in de kleine supermarkten voor broodbeleg, fruit, snacks en drinken en je kunt stoppen bij de verkopers langs de wegen waar ze echt van alles verkopen. Voor nog geen €5 euro kun je hier kilo’s fruit kopen.

Kosten Georgië - Eten en drinken in Georgië
In Georgië bestel je verschillende gerechten die je vervolgens deelt
Kosten Georgië - Eten en drinken in Georgië
Kosten Georgië - Fruit kopen langs de weg
Veel gerechten zijn van deeg en kaas, er is weinig groente. Onderweg kun je wel stops maken bij de vele fruitkraampjes langs de weg

Entree en tours

Voor het betreden van de Okatse Canyon betaalden we zo’n €5 per persoon, hetzelfde voor het bekijken van de Khinchka waterval. De Balda Canyon ligt achter een woonhuis en je zult door de tuin van een woonhuis moeten lopen. Hiervoor vroegen de bewoners nog geeneens €1 per persoon. Een bezoek aan het Dadiani Palaces History and Architecture Museum in Zugdidi ,met onder meer het masker van Napoleon, kost ongeveer €1,50 per persoon. Voor het Stalin Museum in Gori betaal je €2,30 per persoon. Bij Uplistsikhe en de grotten van Vardzia betaalden we voor twee personen entree en één audioguide €7,50. En om het Rabati kasteel te bezoeken moesten we €1,50 betalen per persoon.

Eigenlijk wilden we nog de Martvili Canyon bezoeken. Het was echter in de middag zo ontzettend druk dat we besloten dit over te slaan. Hiervoor zou je €5 entree per persoon moeten betalen en nog eens €4,50 voor een boottour.

Kosten Georgië - Entree Vardzia
Kosten Georgië - Entree Okatse Canyon
Kosten Georgië - Entree Khinchka waterval
Voor sommige highlights dien je entree te betalen

Gratis activiteiten in Georgië

Als je in Georgië bent wil je natuurlijk van de natuur en het landschap genieten. Tijdens onze reis hebben we heel wat dagwandelingen gemaakt en dus eigenlijk ook nauwelijks geld uitgegeven. Alleen voor het parkeren van onze auto moesten we af en toe wat betalen. De mooiste wandelingen kun je maken in de omgeving van Mestia en Kazbegi. In de komende weken zal ik enkele artikelen publiceren over deze wandelingen.

In Georgië kom je veel openlucht bezienswaardigheden en kerken en kloosters tegen. Vaak hoef je niet te betalen om deze bezienswaardigheden te bekijken, al kan het zijn dat je met betalen voor het parkeren van je auto. WIj bezochten in de omgeving van Kutaisi onder meer de Bagrati kathedraal, het Gelati klooster en Motsameta klooster. Onderweg van de Martvili Canyon naar Mestai maakten we een stop bij de imposante Enguri dam. In Tskaltoubo kun je de verlaten gebouwen bezichtigen, al worden sommige gebouwen bewaakt door politie of wonen er mensen. Je betaalt ook geen entree voor de religieuze monumenten van Mtscheta. Op de Militairy Highway kun je een stop maken bij het Ananuri klooster en het Russia-Georgia Friendship Monument.

Kosten Georgië - Wandelen
Kosten Georgië - Wandelen
Kosten Georgië - Urban Exploring
Voor wandelen in de natuur betaal je natuurlijk niets en in Tskaltubo kun je je prima enkele dagen vermaken met urban exploring

Pinnen en betalen in Georgië

In Georgië betaal je met de Lari (GEL). 1 GEL staat voor ongeveer €0,30. Hoewel je op de meeste toeristische plekken met je CreditCard of pinpas kunt betalen, wordt er voornamelijk met cash geld betaald. Het is dus handig om voldoende cash geld op zak te hebben. Er zijn voldoende pinautomaten te vinden in Georgië die ook Maestro passen accepteren. Sommige mensen accepteren ook Euro’s.

Wat kostte onze reis naar Georgië in totaal?

Om alles samen te vatten nog een overzicht voor de kosten Georgië. De prijzen zijn op basis van 2 personen.

  • Vliegtickets: €438
  • Huurauto: €1345
  • Benzine: €170
  • Accommodaties: €660 – gemiddeld zo’n €38 per dag
  • Uit eten (lunch en avondeten): €390 – gemiddeld zo’n €22 per dag
  • Entree en tours: €42
  • Boodschappen: €75

In totaal hebben wij met twee personen circa €3100 voor onze reis door Georgië uitgegeven gedurende 18 dagen. Wat dat betreft behoort deze reis tot één van de goedkoopste reizen die we ooit hebben gemaakt.

Kosten Georgië - Goedkoop land
Onze reis door Georgië behoort absoluut tot één van de goedkoopste reizen ooit

Kosten besparen

Een reis door Georgië kan natuurlijk nog altijd een stuk goedkoper. Allereerst kun je flink wat kosten besparen door geen auto te huren maar door het reizen met het openbaar vervoer zoals bussen of marshrutka’s. De bussen rijden vaak op vaste tijden. De marshrutka’s rijden wanneer ze vol zijn of wanneer de chauffeur geen zin meer heeft om te wachten. Reizen met de bus en marshrutka’s kan een uitdaging zijn omdat het vaak niet duidelijk is waar ze precies vertrekken en waar ze naartoe rijden. Eventueel zou je nog kunnen kiezen voor (gedeelde) taxi’s, alleen staan de ritprijzen hiervan niet vast.

Wil je toch met een huurauto op ontdekkingstocht? Er zijn goedkopere mogelijkheden. Veel Georgiërs bieden hun auto aan tegen lagere prijzen dan de grotere autoverhuurbedrijven. Kies je voor deze optie, houd dan rekening met de kleine lettertjes en ga na of je niet een auto met chauffeur krijgt. Persoonlijk houden wij van iets meer zekerheid, zeker wat betreft de dekkingen. Voor ons voldoende reden om toch iets meer te betalen via Europcar.

Indien je ervoor kiest om alleen maar in guesthouses en homestays te overnachten, kun je dus flink wat geld besparen. Het is wel verstandig om vooraf goed de recensies te lezen. De meeste guesthouses waar wij hebben overnacht waren brandschoon en zeer netjes, maar we hebben ook overnacht in een wat viezige kamer. Alle mensen die we hebben ontmoet zijn super aardig. In de kleinere dorpjes spreken ze geen woord Engels, maar ze doen er alles aan om je te helpen.

Kosten Georgië
En natuurlijk kun je de reis nog een stuk goedkoper maken

Plan je reis naar Georgië

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie