Reistips

Georgië reistip: Kinchkha waterval

Georgië heeft mij echt verrast als reisbestemming. Het land heeft ongelooflijk mooie landschappen en contrasterende natuur. Hier vind je de hoogste bergen van Europa die nog redelijk afgelegen zijn en waar er nog totaal geen massatoerisme te vinden is. Er zijn talloze mogelijkheden om te wandelen en te genieten van al het natuurschoon dat Georgië te bieden heeft. Je kunt langere wandelingen maken, maar ook hele korte. Een bezoek aan de Kinchkha waterval kost niet veel tijd, maar mag zeker niet ontbreken wanneer je een bezoek brengt aan Georgië.

Georgië reisverslag: Kinchkha waterval
De Kinchkha waterval is gelegen op zo'n 55 kilometer van Kutaisi

Natuur rondom Kutaisi

Rondom Kutaisi vind je talloze plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wie zijn reis door Georgië start in deze stad, kan de eerste dagen in de buurt van deze stad blijven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de verschillende kerken en kloosters zoals de Bagrati kathedraal, het Gelati klooster en het Motsameta klooster. Liefhebbers van urban exploring moeten zeker naar Tskaltubo, waar je talloze oude verlaten gebouwen kunt bewonderen. Qua natuur kun je naar de Okatse Canyon en Martvili Canyon, maar je kunt ook kortere wandelingen maken om enkele watervallen te bereiken.

Georgië reisverslag: Kinchkha waterval
Georgië reisverslag: Kinchkha waterval
Kinchkha Waterval - Georgië
Georgië reisverslag: Kinchkha waterval
De Kinchkha waterval is een drietraps waterval. Bij de tweede trap klatert het water van zo'n 70 meter naar beneden.

Een bezoek aan de Kinchkha waterval

Één van de watervallen die je kunt bezoeken is de Kinchkha waterval. Deze waterval is misschien wel de mooiste en meest toegankelijke. Daarbij is het één van de grootste watervallen van het land. De waterval vind je niet ver van het dorp Kinchkha, op een ruim uur rijden van Kutaisi.

De waterval is al vanaf de weg te zien, maar het is veel mooier om de waterval van dichtbij te bekijken. Als je met een (huur)auto bent, kun je parkeren bij de ingang van het bezoekerscentrum Kinchkha Waterfall Natural Monument. Bij de ingang moet je een kaartje kopen, dit kost 17 GEL per persoon, omgerekend ongeveer 5 euro. Zorg ervoor dat je een identiteitsbewijs bij hebt.

Vanaf de ingang loopt een metalen wandelpad naar de waterval. Deze is vrij recent gebouwd zodat bezoekers gemakkelijk naar de verschillende uitzichtpunten kunnen wandelen. Eigenlijk is de Kinchkha waterval een drietraps waterval. De bovenste, die je overigens niet heel goed kunt zien vanaf het pad, heeft een hoogte van 25 meter. Daarna volgt de hoogste, met een hoogte van 70 meter waarbij het water langs de kalkstenen helling naar beneden klatert.

Kinchkha Waterval - Georgië
Georgië reisverslag: Kinchkha waterval
Aan het einde van het van het wandelpad is de derde waterval

Aan het einde van het wandelpad volgt nog een derde waterval. Deze heeft een hoogte van 20 meter. Vanaf een uitkijkplatform kun je jammer genoeg de waterval niet heel goed zien. Maar je hebt wel een fantastisch uitzicht over de Satsikvilo vallei.

Gelukkig had ik een drone bij en kon ik een beter standpunt nemen. Mocht je een drone hebben, neem ‘m dan zeker mee. Het bezoekerscentrum opent dagelijks om 10:00. Zorg ervoor dat je rond deze tijd binnen bent om de grootste drukte te ontlopen. Zo val je anderen ook niet lastig met je drone.

Een bezoek aan de Kinchkha waterval zal niet meer dan een uur tijd kosten. Je kunt dit daarom prima combineren met een bezoek aan de Okatse Canyon of Martvili Canyon. Maar je kunt ook nog een bezoek brengen aan de Lomina waterval. Deze ligt zo’n 2 kilometer noordwaarts en kun je bereiken via een kort wandelpad. Zelf heb ik deze waterval niet bezocht, maar de foto’s zien er super uit.

Lijkt een reis door Georgië jou ook wat? In 2019 reisde ik 2,5 week door het land met een huurauto en combineerde ik cultuur met natuur. Bekijk hier mijn reisroute door Georgië.

Plan je reis naar Georgië

Booking.com
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie