Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Argentinië Chili

Kosten & budget Patagonië: reis van vier weken

Patagonië. Wat een prachtig gebied! In november 2018 maakten wij een rondreis door het zuiden van Chili en Argentinië. Het behoort absoluut tot één van de mooiste reizen die we ooit hebben gemaakt. Staat een reis naar Patagonië ook op jouw bucketlist? Ik kan het alleen maar aanraden. Maar je bent natuurlijk ook benieuwd wat zo’n reis nou eigenlijk kost? Nog voordat wij op reis waren, kreeg ik al met enige regelmaat de vraag ‘Wat kost jullie reis naar Patagonië?’. Op dat moment kon ik alleen maar de kosten van het vliegticket, huurauto en onze eerste accommodaties benoemen. Onze reis door Patagonië duurde 29 dagen. We hebben alles zelf geregeld en een groot deel van de reis met een huurauto rond gereden. In dit artikel vertel ik je meer over de kosten van onze reis en waar je ongeveer rekening mee moet houden. Zo weet je ongeveer aan welk budget je moet denken voor een roadtrip door Patagonië.

In dit artikel kun je lezen wat de kosten waren van onze 4-weekse rondreis door Patagonië. We zetten alle uitgaven op een rijtje, zodat je een indicatie hebt over het budget van deze reis.

Patagonië - Laguna Esmeralda
Een reis naar Patagonië is prachtig!

Vliegtickets naar Patagonië

Onze vliegtickets hebben we geboekt tijdens de KLM-werelddeal weken. Heel veel voordeel leverde dat overigens niet op. We betaalden per persoon ruim €780 voor een retour van Amsterdam naar Santiago op basis van economy class. De prijzen kunnen gedurende het jaar variëren, want ik heb ook al tickets van €700 gezien.

Vliegticket van Santiago naar Punta Arenas

Aangekomen in Santiago waren we nog niet op ons startpunt gearriveerd. We moesten vanuit de Chileense hoofdstad nog verder vliegen naar Punta Arenas. De kosten voor een binnenlandse vlucht vallen reuze mee. Voor deze enkele vlucht betaalden we nog geen €45 per persoon met de maatschappij Sky.

Vliegticket van Balmaceda naar Santiago

Chili is een ongelooflijk lang land en daarmee zijn de afstanden behoorlijk groot. We dachten nog om terug te rijden naar Santiago, maar dit was veel te ambitieus. Hiervoor zouden we veel te lang in de auto zitten en hadden we heel wat activiteiten moeten overslaan. Zonde! We besloten daarom om ons op het zuiden te blijven richten en onze roadtrip te eindigen bij het Lago General Carrera. Hier konden we vanaf het vliegveld van Balmaceda terugvliegen naar Santiago. Voor dit ticket betaalden we €50 per persoon, ditmaal bij LATAM.

Reisverslag Patagonië - Santiago
Vanuit Amsterdam kun je vliegen naar Buenos Aires of Santiago, om hier een overstap te maken naar het zuiden

Een auto huren in Patagonië

Veel reizigers kiezen ervoor om het openbare vervoer te nemen om de kosten te drukken. Ik vind het juist fijner als ik mijn reis in eigen hand kan houden en ik zelf kan bepalen waar ik rijd, hoe ik rijd en hoe lang ik ergens blijf. Voor een verre reis kies ik dus vrijwel altijd voor het huren van een auto. Zo ook in Patagonië.

Bij het huren van een auto stuitten we op een aantal problemen. Veel verhuurbedrijven hebben alleen een vestiging in één van de grotere steden. In onze planning leek het ons handig om de auto op te halen in Puerto Natales, omdat we eerst de W-Trek in Torres del Paine wilden lopen. Tijdens deze 5 daagse wandeling hadden we geen auto nodig, dus de eerste dagen verplaatsten we ons met het openbaar vervoer. De huurauto wilden we weer inleveren bij Balmaceda omdat we vanuit hier weer terug konden vliegen naar Santiago. Gezien de afstand konden we niet verder noordelijk rijden, of we hadden enkel hoogtepunten moeten overslaan. Er waren echter weinig verhuurbedrijven die deze ophaal- en afhaallocatie konden bieden waardoor Europcar eigenlijk de enige optie was. Bij deze aanbieder hadden we de keuze tussen een compact auto of een pick-up.

Patagonië - Tierra del Fuego
Met een huurauto heb je meer vrijheid tijdens je reis

Kosten huurauto

Ben je van plan om ook een auto te huren? Zorg er dan voor dat je je route goed hebt bepaald. Wij wisten sowieso dat we naar Tierra del Fuego en rondom Lago General Carrera wilden rijden. Hier heb je te maken met gravelwegen en dan is een grotere auto zeker raadzaam. De prijzen van een pick-up zijn echter een stuk hoger. Voor de huurauto betaalden we in totaal een klein €2500 voor drie weken en mochten we meerdere malen de grens oversteken.

Benzinekosten

De benzineprijs is in zowel Chili als Argentinië een stukje goedkoper dan in Nederland. Per liter betaalden we tussen de €1,00 en €1,20. Hou er echter rekening mee dat je voortijdig benzine tankt. Op sommige stukken van Patagonië, waaronder Tierra del Fuego, zijn nauwelijks benzinestations te vinden. Een extra jerrycan meenemen is absoluut geen overbodige luxe. Je wilt echt niet met een lege tank komen te staan in dit gebied.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Kosten voor 5 dagen Torres del Paine

Wie naar Patagonië gaat, moet absoluut naar Parque Nacional Torres del Paine. Ik kan het alleen maar aanraden om de W-Trek te lopen. Het was één van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt. Tijdens deze meerdaagse wandeling loop je door een prachtig gebied. De meeste mensen lopen er drie tot vier dagen op. Wij wilden het rustig aan doen en onszelf de tijd te geven om ook van de omgeving te genieten. Daarom hebben wij 5 dagen uitgetrokken om hier te wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om de O-trek te lopen. Deze route is een stuk langer en duurt ongeveer 8 dagen om te lopen. Vanuit Puerto Natales namen wij de bus om Torres del Paine te bereiken. De kosten voor deze busrit bedragen ongeveer €10 euro. En natuurlijk betaal je voor de terugrit naar Puerto Natales dezelfde prijs. De entree van het park bedraagt €21 per persoon.

Patagonië - Torres del Paine
Ga je naar Patagonië? Dan mag je Torres del Paine zeker niet overslaan

Overnachten in Torres del Paine

We hebben twee nachten in een cabin overnacht en ook twee nachten in tenten. Deze moet je ruim van tevoren al reserveren en hou er rekening mee dat deze overnachtingen niet goedkoop zijn. Voor de cabins betaalden we bij Refugio Grey €50 per persoon en bij Refugio Paine Grande €50 euro per persoon. Bij beide cabins kregen we ’s avonds ook voor ruim €20 euro per persoon avondeten. Twee dagen slapen in de tent bij Domes Frances en Refugio Chileno betaalden we in totaal €135 per persoon inclusief avondeten.

Torres del Paine is duur

De kosten voor het eten zijn behoorlijk duur als je ziet wat er ervoor krijgt. Voor het avondeten betaalden wij dus €25 zonder drinken. Je kunt ter plekke ook pizza en bier krijgen voor €15. Je kunt dus op de kosten letten door zelf voldoende eten mee te nemen alleen dit zorgt natuurlijk voor extra ballast tijdens het lopen. Tijdens de wandeling kun je bij de campsites eten en drinken kopen, maar de prijzen hier slaan echt alles. Voor een klein brood moesten vroegen ze maar liefst €12 en een rol met koekjes kostte €6! Een biertje ’s avonds kost ook al snel tegen de €7 euro. Bizar om te zien dat veel backpackers helemaal los gaan met flessen wijn en sterke drank…

Mooiste reisfoto's 2018 - Torres del Paine
Torres del Paine is een dure locatie en het wandelen kan soms best pittig zijn, maar deze locaties is absoluut de moeite waard

Kosten voor hotels/hostels in Patagonië

Tijdens onze reizen letten we op de kosten, maar wij hebben niet in basic hostel overnacht. Een klein beetje luxe van een eigen badkamer met warm water vinden wij immers prettig tijdens dit soort reizen. We hebben dus absoluut niet low budget hostels uitgezocht, maar hebben wel gelet op de kosten. De accommodaties die wij hebben geboekt kostten tussen de €30 en €80 per nacht.

Zo nu en dan hebben we bij een bijzondere locatie overnacht. Iin Tierra del Fuego in een houtzagerij overnacht en in Parque Karukinka in een dome. Op zoek naar accommodaties? Bekijk het aanbod op Airbnb en booking.com.

Patagonië - Parque Nacional Karukinka
Wij hebben in Karukinka overnacht in deze domes

Kosten voor eten en drinken in Patagonië

Uit eten gaan in Chili en Argentinië is niet goedkoop, je kunt ongeveer de Nederlandse prijzen aanhouden. Voor een hoofdgerecht en een maaltijd betaal je in de meeste restaurants tussen de €20 en €30 per persoon. Het duurste hebben we gegeten in Punta Arenas toen we de Chileense keuken eens wilden proeven. Op Tripadvisor hebben we altijd gezocht naar de goedkopere restaurants die wel een goede beoordeling kregen. De iets betere restaurants zijn uiteraard duurder.

Om de kosten te drukken hebben we regelmatig boodschappen gedaan en zelf gekookt. Omdat we een gasstel en een pannetje bij hadden, konden we eigenlijk altijd koken wanneer we wilden. Bij sommige accommodaties hadden we ook een keuken zodat we ook grotere porties konden klaarmaken. Zoals ik zojuist al schreef zijn de producten in Torres del Paine ontzettend duur. Wees slim en doe alvast boodschappen bij een supermarkt of neem voldoende voorraad mee vanuit thuis.

Patagonië - Ushuaia - Christoffer's
Een heerlijke Argentijnse Steak kan zeker niet ontbreken

Kosten voor excursies in Patagonië

Wij hebben in Patagonië meerdere excursies gedaan. In onderstaand overzicht zie je de kosten van de excursies en ook de entree kosten voor de nationale parken.

 • Pinguïns bezoeken op Isla Magdalena: €82 p.p. – geboekt bij Solo Expediciones
 • Entree Parque Nacional Torres del Paine: €21 p.p
 • Entree Pinguïno Rey: €15 p.p.
 • Entree Parque Nacional Tierra del Fuego: €18
 • Ritje met Tren del Fin del Mundo: €30 p.p.
 • Pinguins bezoeken op Isla Martillo: €125 p.p. – geboekt bij PiraTour, zij gaan als enige ook naar Estancia Harberton
 • Entree Parque Nacional Pali Aike: €4 p.p.
 • Entree Parque Nacional Los Glaciares: €25
 • Wandelen over de Perito Moreno gletsjer: €75 p.p. – geboekt bij Hielo & Aventura in El Calafate
 • Boottocht over Lago Argentina: €57 p.p. – geboekt bij Hielo & Aventura in El Calafate, maar uitgevoerd door Solo Patagonia Tours
 • Bezoek aan Cuevas los Manos: €4,50 p.p.
 • Bootexcursie Marble Caves: €12,50 p.p. (afhankelijk van hoeveelheid andere passagiers) – geboekt bij Puerto Marmol
Patagonië - Isla Martillo
Heb jij ook altijd al pinguïns willen zien? Je kunt op meerdere locaties van deze beestjes genieten
Reisverslag Patagonië - Parque Nacional Los Glaciares
De gletsjers van dichterbij bekijken in Parque Nacional Los Glaciares

Gratis activiteiten in Patagonië

Niet voor alle activiteiten hebben we hoeven te betalen. Hieronder kun je een aantal activiteiten zien die gratis zijn.

 • Bezoek aan Parque Karukinka, hier kun je meerdere wandelingen doen. In het zuidoosten van het park kun je zeeolifanten bezoeken, maar de afstanden zijn enorm.
 • Bij Ushuaia kun je de Laguna Esmeralda wandelroute lopen.
 • Bekijk de samenvloeiing van twee rivieren Río Baker en Río Neff nabij Lago General Carrera.
 • De wandelingen bij El Chaltén zijn allen gratis. Hier kun je onder meer de wandeling naar Fitz Roy maken.
 • Stadswandeling in Santiago met Free Tour. Je hoeft alleen een kleine fooi te geven.
Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Maak flink wat wandelingen, ze zijn immers gratis en fantastisch
Reisverslag Patagonië - Confluence Rio Baker en Rio Neff
En vergeet zeker niet van de prachtige natuur te genieten

Pinnen en betalen in Patagonië

We hebben wel eens reizen gemaakt waarbij we niet tot nauwelijks geld konden pinnen. Hierdoor moesten we al met een stapel geld naar onze bestemming reizen. Soms zaten we even krap bij kas en moesten we goed op onze centen letten. In Patagonië kun je eigenlijk in alle steden (en grotere dorpjes) geld pinnen. Alleen in Tierra del Fuego hebben we geen enkele bank gevonden waar we konden pinnen.

Bij de meeste restaurants, winkels en tankstations kun je ook met je pas betalen. Je hoeft dus bij grotere uitgaven geen rekening te houden dat je voldoende contant geld bij hoeft te hebben.

MasterCard en Visa

We hebben overal kunnen betalen met onze MasterCards. Alleen in El Chaltén was het niet mogelijk om met onze MasterCard te betalen. Hier accepteerden ze gek genoeg alleen Visa.

Wat kost een reis naar Patagonië in totaal?

Jullie zijn natuurlijk benieuwd wat de totale kosten zijn van onze reis. Hieronder geef ik jullie een richtlijn wat wij ongeveer hebben uitgegeven op basis van twee personen.

 • Vliegtickets: €1750
 • Openbaar vervoer/ferry: €130
 • Huurauto: €2500
 • Benzine: €225
 • Accommodaties: circa €1100
 • Eten & drinken: €900
 • Torres del Paine: €275
 • Excursies: €900 (exclusief entree voor de parken)
 • Boodschappen: circa €150

In totaal hebben wij met twee personen circa €8000 uitgegeven tijdens onze reis door Patagonië.

Zoek de beste vliegtickets

Patagonië - Laguna Esmeralda
Patagonië was een dure reis, maar oh zo prachtig

Kosten besparen in Patagonië

Zoals je misschien kunt zien, Patagonië is geen goedkoop gebied om door te reizen. Je kunt echter een stuk goedkoper uit zijn tijdens je reis.

Zo kun je natuurlijk al besparen op de huurauto. Kijk eens bij andere aanbieders naar de prijzen en de ophaal- en inleverlocatie. Je kunt je reis ook met het openbaar vervoer doen of door middel van te liften. Het geeft je alleen iets minder vrijheid tijdens je reis, maar je bespaart er wel veel geld mee. Ook op accommodaties kun je flink besparen. Er zijn volop mogelijkheden om in goedkope hostels of in slaapzalen te overnachten of te kamperen. Wij vinden een beetje privacy en goede voorzieningen vrij belangrijk, dus wij hebben niet de allergoedkoopste overnachtingen geboekt. Je kunt er echter enkele tientallen euro’s per dag mee besparen.

Neem je eigen kookstelletje mee of overnacht in een accommodatie waar je ook keukenvoorzieningen hebt en bereid je eigen maaltijd. Koop je eten en/of ontbijt in de supermarkt en ga niet al te vaak uit eten. Je kunt er flink wat geld mee besparen. Maar zorg er wel voor dat je zeker eens een echte Argentijnse steak probeert. Tot slot zijn de excursies in Patagonië niet goedkoop. Mijn advies is echter om hier juist niet op te besparen. Je komt naar dit gebied om van de pracht en praal te genieten. Helaas zit daar een prijskaartje aan verbonden. Sommige excursies zijn duur, en ze kunnen zelfs nog duurder zijn dan bovengenoemde prijzen. Maar zorg er voor dat je zo veel mogelijk ziet tijdens je reis.

Patagonië - Parque Nacional Karukinka
Wanneer ga jij naar Patagonië?
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie