Advent Zagreb - Kroatië
Zagreb Kroatië

Reistips voor Zagreb

Slechts weinig van jullie zullen bij een stedentrip in Europa denken aan Zagreb. Sterker, de mensen die naar Kroatië afreizen slaan de hoofdstad over en reizen af naar de kuststrook en de eilanden. Toch is het de moeite waard om Zagreb te bezoeken. De stad is een mooie mix tussen geschiedenis en modern. Je vindt er vele bezienswaardigheden, interessante musea en een leuk uitgaansleven.

Geschiedenis

Het historische centrum van Zagreb is gebouwd op twee heuvels. Gradec is het hogere deel van de stad, Kaptol het lagere deel van de stad. De eerste vermelding van Zagreb dateert van 1094 toen de Hongaarse koning Ladislaus in Kaptol het bisdom stichtte. In het lagere deel woonden voornamelijk bisschoppen en geestelijken en werd omringd door een stadsmuur. Beide stadsdelen werden in 1850 samengevoegd en vormden de stad Zagreb. Vanwege de gunstige ligging in het dal kon de stad verder groeien. Na de Tweede Wereldoorlog werd Kroatië één van de zes republieken van Joegoslavië. Zagreb was de hoofdstad van Joegoslavië. Nadat Kroatië in 1991 onafhankelijk werd, bleef Zagreb de hoofdstad.

Hoogtepunten van Zagreb

De 13e-eeuwse Sint Stefanus-kathedraal is het hoogste gebouw van Kroatië. Met de twee torens is deze kathedraal 108 meter hoog. De wijzers van de kerktoren geven altijd half acht aan. Dit is de tijd van de aardbeving in 1880 waardoor de kathedraal ernstig beschadigd raakte. Een ander belangrijk historisch monument is de Stenen Poort. Deze poort was de doorgang naar de bovenstad. Bekijk hier het schilderij van de Maagd Maria met het Jezuskind, dat in 1731 een brand overleefde. Zorg ervoor dat je om 12.00 ’s middags bij de Lotrščak-toren bent. Schrik niet, want iedere dag wordt een kanon afgeschoten. Vroeger werd dit gedaan zodat de klokkenluiders de kerkklokken goed konden afstemmen. Maak verder een ritje  in het Ilica-treintje, de kortste kabelbaan ter wereld. Breng een bezoek aan het grappige Museum van Verbroken Relaties, struin over de boerenmarkt Dolac en bewonder de dakpannen van de Sint-Marcuskerk.

Verhalen over Zagreb

Plan je reis naar Zagreb

  • Zowel vanaf Schiphol, Eindhoven en Brussel gaan er vluchten naar Zagreb.
  • Wil je met de eigen auto naar de hoofdstad van Kroatië, dan doe je hier ongeveer 14 uur over.
  • Op zoek naar een goedkopere optie? Neem de Flixbus naar Zagreb.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Ben je van plan om Zagreb te ontdekken? Zorg ervoor dat je de Zagreb Card aanschaft. Met deze kaart kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, krijg je kortingen en kun je een aantal bezienswaardigheden gratis bezoeken.
  • Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Croatia Tourism.

Boek een hotel in Zagreb

Booking.com

Boek vooraf een activiteit