5x doen in Vianden - Wandel door de pittoreske straatjes
Vianden Luxemburg

Reistips voor Vianden

Het historische stadje van Vianden is gelegen in het dal van de rivier Our bij de Duitse grens en omgeven door een prachtige natuur. Ideaal voor mooie fiets- en wandeltochten. Hoog boven de stad staat het 9e eeuws kasteel op de rotsen, wat gezien wordt als het mooiste kasteel van de Ardennen en de Eifel en de belangrijkste bezienswaardigheid van Vianden is.

Tijdens de Romeinse periode was Vianden een castellum. Gedurende de middeleeuwen was de stad reeds ommuurd en groeide het uit tot een stad waar veel handwerklieden werkten. In de 11e eeuw kreeg Vianden stadsrechten naar het model van Trier. Het kasteel werd gebouwd gedurende de 11e en 14e eeuw en het domineerde de stad die omringd werd door stadsmuren waarin 24 torens en 5 poorten werden ingebouwd. In de 15e eeuw kende de stad een bloeiperiode en woonden er veel handwerklieden. Er woonden ruim 3000 inwoners en was daarmee de derde grootste stad van het land. Deze ambachtslieden waren georganiseerd in zeven gilden: leerlooiers, lakenwevers, kuipers, metselaars, kleermakers, slotenmakers en goudsmeden.

Engelbert I van Nassau werd in 1417 graaf van het Graafschap Vianden na een vererving. Het huis van Nassau zag het kasteel echter niet als een officiële residentie en langzaam maar zeker betekende dit het ondergang van de stad, zeker toen het graafschap in 1794 werd afgeschaft. Het voormalige graafschap werd opgedeeld bij Pruisen en de toenmalige koning van Holland en hertog van Luxemburg, Willem I van Oranje-Nassau, verkocht het kasteel in 1820 voor 3200 florijnen. Stukje bij beetje werden delen van het kasteel verkocht, wat steeds verder in verval raakte. De inwoners waren hier niet over te spreken, dus enkele jaren later kocht Willem I van Oranje-Nassau het kasteel weer terug. En zo begon de restauratie aan de belangrijkste bouwwerk van de stad.

Tegenwoordig wordt Vianden goed bezocht door toeristen. Zij komen niet alleen voor het kasteel, maar ook voor de vele fiets- en wandelroutes. De stoeltjeslift geeft bezoekers een prachtige panorama en net buiten de stad is een belangrijke waterkrachtcentrale te bezichtigen.

Verhalen over Vianden

5x doen in Vianden - Wandel door de pittoreske straatjes

5x doen in Vianden, Luxemburg

Afgelopen weekend maakte ik mijn eerste trip van 2018. Deze trip bracht me naar Vianden in Luxemburg, een oud pittoresk stadje aan de Duitse grens. Het stadje wordt doorkruist door de rivier Our, is...

Boek een hotel in Vianden

Booking.com