5x doen in Vianden - Wandel door de pittoreske straatjes
Luxemburg

5x doen in Vianden, Luxemburg

Afgelopen weekend maakte ik mijn eerste trip van 2018. Deze trip bracht me naar Vianden in Luxemburg, een oud pittoresk stadje aan de Duitse grens. Het stadje wordt doorkruist door de rivier Our, is gelegen in een dal en wordt omringd door bosrijke heuvels. Het is een leuke bestemming voor een weekend weg, maar wat kun je allemaal doen in Vianden? Wij zochten het voor je uit.

Bezoek het Kasteel Vianden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Vianden is het kasteel. Niet te missen, want het grote kasteel is gelegen boven op de heuvel en torent boven het stadje uit. Dit kasteel werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd en is daarna enkele malen verbouwd. Sinds 1417 behoort het gebouw aan het huis van Oranje-Nassau, maar is sindsdien geen officiële residentie meer van de graven van Vianden. Koning Willem I verkocht het kasteel in 1820, waarna het kasteel langzaam maar zeker in verval raakte. Na de overname door de staat Luxemburg in 1977, werd het kasteel in zijn oude glorie hersteld.

Vrijwel het gehele jaar kan het kasteel bezocht worden en dit is absoluut een aanrader. Hoewel het kasteel op een heuvel staat, is het goed bereikbaar. Niet ver van de ingang kun je ook je auto parkeren. De entreeprijs bedraagt €7,- per persoon waarbij je ook een kleine plattegrond krijgt van het kasteel en de verschillende bezienswaardigheden. Wil je gedurende je bezoek meer informatie, kun je het beste een audioguide meenemen, want veel informatie krijg je in het kasteel niet te zien.

5x doen in Vianden - Bezoek het Kasteel Vianden
Niet te missen, het kasteel van Vianden op de heuvel boven het stadje
5x doen in Vianden - Bezoek het Kasteel Vianden
Breng zeker een bezoek aan het kasteel

Maak een wandeltocht in de omgeving

Rondom Vianden kun je heerlijk wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die allen goed worden aangegeven. Loop door bossen, hoogvlaktes, bergen, boerenland. Onderweg loop je langs rivieren, burchten en kastelen.

Breng een bezoek aan het VVV kantoor, waar je enkele wandelkaarten kunt verkrijgen. Wij startten onze wandeling achter ket kasteel. Via de bossen bereikten we het panorama punt van de stoeltjes lift. Van hieruit wandelden we door naar het kleine kapelletje Bildschen. Via Bivels klommen we weer de heuvels op om uit te komen bij Burg Falkenstein om vervolgens via de Lägesberg terug te keren naar Vianden. Deze wandelroute van ongeveer 13 kilometer kent veel hoogteverschillen en is op sommige punten redelijk pittig. Je wordt dan echter wel beloond met enkele uitzichtpunten.

5x doen in Vianden - Maak een wandeltocht in de omgeving
5x doen in Vianden - Maak een wandeltocht in de omgeving
Geniet tijdens je wandeling van fraaie uitzichten
5x doen in Vianden - Maak een wandeltocht in de omgeving
De paden kunnen door de hoogteverschillen soms wel wat pittig zijn

Loop langs de oude stadsmuur

Ooit werd Vianden omringd door stadsmuren met 24 torens en vijf poorten. De stadsmuur werd in 1679 afgebroken, maar toch zijn er nog enkele restanten te bezichtigen. Evenwijdig aan de Grand-Rue, kun je langs de oude stadsomwalling wandelen. Enkele poorttorens zijn bewaard gebleven. Je kunt een kilometer langs deze muren lopen en je hebt altijd zicht op het kasteel.

Begin je wandeling achter het stadhuis. Blijf de muur volgen tot je bij de ingang van het kasteel aankomt.

5x doen in Vianden - Loop langs de stadsmuur
Maak een wandeling langs de stadsmuur
5x doen in Vianden - Loop langs de stadsmuur
Verschillende torens langs de stadsmuur

Wandel door de pittoreske straatjes van Vianden

Doordat Vianden niet groot is, kun je dit stadje goed te voet verkennen. Verdwalen zul je hier absoluut niet. Wandel eens door de verschillende zijstraatjes van de hoofdweg Grand-Rue en vergaap je aan de leuke aankleding van de huisjes.  Loop langs het water van de Our en geniet van het mooie uitzicht op het kasteel vanaf de brug. Breng een bezoek aan de rustige Trinitariekerk en geniet ook van het fraaie uitzicht op Vianden bij de Hockelsturm, de wachttoren net onder het kasteel.

5x doen in Vianden - Wandel door de pittoreske straatjes
Een blik op Vianden langs het de rivier Our
5x doen in Vianden - Wandel door de pittoreske straatjes
De huizen langs de Grand-Rue

Bezoek het panorama uitzicht met de stoeltjeslift

Wil je genieten van een mooie panorama over Vianden, maar heb je geen zin om dat hele eind omhoog te lopen? Geen probleem, want je kunt de stoeltjeslift nemen waarna je naar een hoogte van 440 meter wordt gebracht. Vanaf hier kijk je uit over de Ourvallei en het kasteel.

De stoeltjeslift is alleen geopend tussen Pasen en oktober. Wij moesten dus zelf omhoog lopen om bij het panorama uitzicht te komen.

5x doen in Vianden - Naar het panorama uitzicht met de stoeltjeslift
Helaas, tijdens ons bezoek was de stoeltjeslift gesloten
5x doen in Vianden - Naar het panorama uitzicht met de stoeltjeslift
Maar tussen Pasen en Oktober kun je wel met de stoeltjeslift naar boven
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie