Markt

Met 120 meter bij 50 meter is de Markt van Delft één van de grootste historische marktpleinen van geheel Europa. Het plein is vrijwel geheel rechthoekig. Rondom de Markt staan ook de Nieuwe Kerk en het stadhuis van Delft.

De Markt is een van de hoogst gelegen delen van Delft omdat het werd ingericht op een verzand wadgebied. Rondom het grafelijke vroonhof, dat gelegen was op de plaats van het huidige stadhuis, ontstond de stad Delft. Het gebied rondom het vroonhof werd gebruikt als Marctveld. Achter de huidige Nieuwe Kerk begon het moerassige gedeelte. Iedere donderdag werd er op het Marctveld de wekelijkse markt gehouden en er waren twee jaarmarkten. Nog voordat de Nieuwe Kerk werd gebouwd diende het Marctveld ook dienst als galgenveld. Het Marctveld werd korter gemaakt toen men begon aan de bouw van de Nieuwe Kerk in 1396. Graaf Flips de Goede gaf het vroonhof aan de stad Delft en vanaf toen werd het gebouw gebruikt als stadhuis.

In 1484 werd het Marctveld bestraat en verdween de waterput die midden op het plein stond. Bij de bestrating werd het terrein 90 centimeter opgehoogd met mestoverschot. De windroos op het plein werd aangebracht tijdens een herbestrating in 1595 en het standbeeld van Hugo de Groot werd in 1886 geplaatst. Maar de windroos werd in 2004 gewijzigd en het beeld werd op een nieuwe plaats gezet. Sinds deze inrichting kunnen auto’s niet meer parkeren op het plein.

Boek een hotel in Delft

Booking.com