Reisverslag Weerribben-Wieden - Hasselt
Hasselt Nederland

Reistips voor Hasselt

Hasselt is één van de negen Hanzesteden in Nederland. Deze stad ligt in het Zwartewaterland, ten noorden van Zwolle, heeft een rijke historie en is een echte waterstad.

Het Zwarte Water had vroeger een open verbinding met het Zuiderzee. Mensen vestigden zich op de hoger gelegen zandruggen aan de oevers van de rivierzijde. Een aantal oude delen van Hasselt zijn nog altijd herkenbaar vanwege de hogere ligging. Dankzij de ligging aan water- en landwegen kon Hasselt uitgroeien toch een belangrijk handelscentrum. Rond 1367 sloot de stad zich aan tot de Duitse Hanze. Er werd samengewerkt met onder meer Deventer en Kampen. In de latere Middeleeuwen was Hasselt een religieus centrum. De bedevaartkapel ‘De Heilige Stede’ vormde het middelpunt van de middeleeuwse pelgrimage. Nog altijd komen pelgrims naar de stad toe. Het Jabikpaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen komen hier samen.

Hasselt is geen grote stad, maar de binnenstad ademt historie uit. De stad telt in totaal 70 rijksmonumenten en enkele pittoreske ophaalbruggetjes. In de oude stadsgracht zijn de contouren van de oude vestingstad nog te bewonderen. De grachtengordel heeft Amsterdamse allure gekregen dankzij namen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. De Stenendijk is de oudste gemetselfde zeewering van Nederland. Aan de rand van het centrum liggen de voormalige kalkovens waar tot 1990 schelpen tot metselkalk werden gebrand.

Boek een hotel in Hasselt

Booking.com