Texel - Nederland
Texel Nederland

Reistips voor Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en heeft enorm veel te bieden. Er is een ruim aanbod in hotels, vakantiewoningen en kampeerterreinen. Het eiland is bekend om zijn fantastische stranden en natuurgebieden. Niet voor niets is Texel een geliefde vakantiebestemming.

De Waddeneilanden vormden vroeger nog één geheel met Nederland. Zo’n 8000 jaar geleden smolten de ijskappen in het noorden van Nederland die ontstaan waren tijdens de IJstijd. De Noordzee lag destijds nog droog maar liep vol door het ijswater. Door eb en vloed werd er zand naar de kust verplaatst. De geulen ertussen sleten uit en zo ontstonden  zandplaten die niet onder water kwamen te liggen. Dit vormde zo de Waddeneilanden. Vanaf Den Helder tot het Deense Esbjerg zijn er 50 Waddeneilanden, waarvan Texel de grootste is. Door de Allerheiligenvloed in 1170 werd Texel uiteindelijk een eiland. De eerste bewoners van het eiland konden zich niet beschermen tegen de zee en vestigden zich op de hoger gelegen delen van het landschap. Pas later ontstonden de 7 dorpjes: Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild, De Koog, Oosterend, De Waal en De Cocksdorp.

Texel speelde een belangrijke rol in de handelsreizen van de VOC. De schepen gingen voor anker op de Reede van Texel en werden hier bevoorraad. Bij gunstig weer vaarden ze verder naar de Oostzeelanden, Frankrijk, Spanje, Portugal en later ook naar Indië. Met name in de 17e en 18e eeuw kende de haven zijn hoogtepunt. Een dieptepunt was de Opstand der Georgiërs aan einde einde van de Tweede Wereldoorlog. Nederland was al bevrijd, maar de Duitsers kwamen in opstand tegen de Georgische soldaten. In de strijd kwamen 565 Georgiërs, 120 Texelaars en circa 800 Duitsers om het leven.

De dorpjes worden omringd door natuur. In totaal telt Texel 40 officiële natuurgebieden. Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat meer dan een kwart van het eiland. De natuur op het eiland is uniek. Een groot duingebied met veel variatie, loof- en dennenbossen, heides, uitgestrekte stranden, het wad, maar ook weide- en akkervelden en polders. Dit alles samen vormt een ideaal leefgebied voor flora en fauna. Door de ligging van Texel komen jaarlijks vele trekvogels hierheen om op kracht te komen tijdens hun wereldreis.

De geschiedenis, de natuur en de vele mogelijkheden om te overnachten maken het eiland een geliefde vakantiebestemming. Het maakt niet uit in welk seizoen je Texel een bezoek brengt, het is altijd een fantastische vakantiebestemming. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Texel is goed bereikbaar. Vanuit Den Helder vaart er dagelijks een veerboot naar het eiland.

Verhalen over Texel

Boek een hotel in Texel

Booking.com