Texel - De Slufter
Texel Nederland

Wat doen op Texel in de herfst (en winter)? 15 tips!

Het maakt niet uit wanneer je naar Texel gaat. Ieder seizoen is er genoeg te doen en te beleven. Afgelopen november ging ik alweer voor de vierde maal naar dit gezellige waddeneiland. Gek genoeg heb ik er tot op heden nooit iets over geschreven. Daar moest verandering in komen. Inmiddels heb ik Texel in ieder seizoen eens bezocht en ik moet je eerlijk bekennen dat ik van het eiland kan genieten in de koudere seizoenen. Wat doen op Texel in de herfst? Of in de winter? Ik zet mijn tips voor jullie op een rijtje zodat jij ook een lang weekend kunt genieten op Texel in de koudere maanden.

Ook in de koudere seizoenen is er voldoende te doen op Texel

Maak een rondje Natuurreservaat De Slufter

Het bekendste natuurgebied van Texel is De Slufter dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Duinen van Texel. Bij ieder bezoek aan Texel maak ik hier een wandeling omdat het een bijzonder en rustgevend gebied is. De Slufter is een duingebied met kreken. Bij vloed stroomt het water de kreken is, maar bij extreem hoog water kan het gehele gebied onder water lopen. Hierdoor konden enkele bijzondere planten zich vestigen die goed gedijen in de zoute omgeving. Omdat het zeewater allerlei kleine diertjes zoals krabben en garnalen meeneemt, zie je er ook veel vogels. In het zuidelijke gedeelte van De Slufter mag je als bezoeker ‘struinen’. Er zijn diverse wandelpaden te vinden die doorlopen tot aan de geul en naar zee. Wandel door de duinen en over strand.

De Slufter is één van mijn favoriete plekjes om te wandelen op Texel.

Tijdens het broedseizoen van 1 mei tot 1 september kunnen enkele wandelpaden afgesloten zijn zodat de vogels in alle rust kunnen broeden.

Texel - De Slufter
Texel - De Slufter
Texel - De Slufter
Texel - De Slufter
De Slufter is één van mijn favoriete plekjes om te wandelen op Texel

Wandel door het duingebied van De Geul en Bollekamer

Op zoek naar een ander gebied om te wandelen? De Geul en Bollekamer maken ook deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Wij maakten een lange wandeling door beide gebieden. De Bollekamer zijn de oudste duinvalleien van Texel te vinden. In het najaar kun je hier genieten van de bijzondere vegetatie. Op het uitkijkpunt Loodsmansduin staat een militaire commandopost van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Bollekamer. In dit gebied grazen Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Zij zorgen ervoor dat snelgroeiende planten niet de overige vegetatie overwoekert. Het blijft toch altijd bijzonder om deze dieren tegen te komen.

Vanuit de Bollekamer bereik je het aangrenzende De Geul. Hier komen veel bijzondere plantensoorten voor en kun je vogels spotten. Rond februari nestelen lepelaars zich in De Geul nadat de terugkeren uit Afrika. Je kunt de vogels bewonderen vanaf een uitkijkpunt op de Geulplas.

Nog meer wandelroutes op Texel vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Texel - De Geul en de Bollekamer
Texel - De Geul en de Bollekamer
Texel - De Geul en de Bollekamer
Wandelen door De Geul en Bollekamer

Ga toch fietsen

Texel is een fietseiland bij uitstek. De fiets is veruit het populairste vervoersmiddel. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden kun je fietsen langs de duinen, stranden en bossen en het eiland verkennen. Naast actief bezig zijn, kun je ook nog eens genieten van de ongerepte natuur van het eiland. Zo kom je op plekken waar je met de auto helemaal niet kunt komen.

Je kunt een mooie fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten. Dit zijn genummerde kruisingen doe onderdeel zijn van een fietsroute. Het fietsknooppuntennetwerk bestaat uit 57 knooppunten, voorzien van wit-groene bordjes. Fiets van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Je bepaalt zelf welke route je fietst en hoeveel kilometers je wil maken.

In de meeste dorpen kun je een fiets huren. Er zijn normale fietsen, elektrische fietsen, tandems en fietsen met kinderzitjes. Het is wel verstandig om vooraf te reserveren.

Op Texel vind je ruim 140 kilometer aan fietspaden. Huur een fiets en geniet van de ongerepte natuur van het eiland.

Verken de zeven dorpjes van het eiland

In totaal telt Texel zeven dorpjes. Ieder met zijn eigen geschiedenis, karakter en charme. Den Burg is de grootste van alle dorpen met een bruisend centrum waar je kunt winkelen en restaurants en cafés vindt. Iedere maandagochtend is er markt. In de andere dorpjes is het een stuk rustiger, maar des te leuk om eens doorheen te wandelen. De Waal is het kleinste dorp van het eiland, Oosterend het meest pittoresk. In de zomermaanden is de Koog een populaire badplaats waar het in het najaar een stuk rustiger is. Verder heb je er nog dorpjes De Cocksdorp, Den Hoorn en Oudeschild. Dwaal door de rustige straten en ontdek ieder dorp.

Ben je met de auto? Sinds 1 januari 2017 moet je bij ieder dorp betaald parkeren en ook bij de stranden moet je van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 18.00 betalen. Het is slim om een e-vignet te kopen. Je kunt voor een dag, week of jaar een vignet (online) kopen.

Texel - Dorpjes verkennen
Texel - Dorpjes verkennen
Texel - Dorpjes verkennen
Verken de kleine dorpjes van Texel

Maak een rondje bij de haven van Oudeschild

Over de dorpjes gesproken, maak ook eens een wandeling rond de haven van Oudeschild. Op vrijdag keren de kotters terug van zee en meren ze aan. Er is op deze dag altijd veel bedrijvigheid. In het weekend kun je de kotters bewonderen en een rondje wandelen over de jachthaven. Rondom de haven vind je verder een zeilmakerij, het museum van Jutters & zeelui, cafés en (vis)restaurants.

Oudeschild is ontstaan in de 17e eeuw toen schepen hier aanmeerden en wachten op gunstige omstandigheden om weer uit te varen. Ze sloegen hier drinkwater in, maar brachten ook handel en welvaart.

Wil je meer weten over het maritieme verleden van Oudeschild? Breng dan een bezoek aan museum Kaap Skil. Hier krijg je een idee hoe het was om vroeger in dit dorp te wonen en te werken.

Texel - Haven van Oudeschild
Texel - Haven van Oudeschild
De haven van Oudeschild

Schipbreuk- en Juttersmuseum

Op zoek naar een museum die anders is dan andere? Bezoek het Schipbreuk- en Juttersmuseum, het grootste juttersmuseum ter wereld. Hier kun je strandvondsten bewonderen van meer dan 75 jaar. Voorwerpen die aangespoeld zijn op het strand na schipbreuken. Het is een bonte verzameling geworden van de meest gekke voorwerpen. Ze staan uitgesteld in vijf verschillende expositieruimtes die volledig vol staan met spullen. Op de binnenplaats staan grotere voorwerpen die opgevist zijn door de zeevissers. Kinderen kunnen spelletjes spelen, spullen bekijken én aanraken en meer te weten komen over het strandjutten.

Adres: Pontweg 141A, De Koog

Waai uit tijdens een strandwandeling

Het Texelse strand is in de zomer een populaire attractie, maar in de herfst en winter is het strand vrijwel verlaten. Je ziet er slechts een handjevol mensen met de hond wandelen en een enkeling is aan het blowkarten of vliegeren. Het is daarom heerlijk om over het grote uitgestrekte strand te wandelen en genieten van de ruige zee en krachtige wind. Even helemaal niets aan je hoofd hebben en genieten van de zilte lucht.

In de herfst en winter ligt het strand er verlaten bij. Een ideaal moment om een flinke strandwandeling te maken en lekker uit te waaien.

Heerlijk uitwaaien op verlaten stranden

Beklim de Vuurtoren

Op het meest noordelijke puntje van Texel staat de rode vuurtoren van het eiland. De historie van deze vuurtoren gaat terug tot halverwege de 19e eeuw. In 20 jaar tijd waren 72 schepen vergaan voor de Texelse kust. Om te voorkomen dat er nog meer schepen vergingen werd er een 35 meter hoge vuurtoren ontworpen. Deze werd gebouwd op een 20 meter hoge boom en werd in gebruik genomen op 1 november 1864. Sinds 2003 is de vuurtoren onbemand en wordt het zeegebied vanaf Terschelling bewaakt.

De vuurtoren kun je beklimmen als je de wenteltrap met 118 treden omhoog gaat. Aangezien er 50 mensen tegelijk in de toren aanwezig mogen zijn, kan het voorkomen dat je in de zomer even moet wachten. In het najaar heb je hier geen last van. Een extra voordeel: omdat het in de winter vroeg donker is kun je de vuurtoren aan het einde van de middag al in werking zien.

Een kaartje voor de vuurtoren kost €4,50. Kinderen tot drie jaar mogen gratis mee naar binnen.

Beklim de vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel

Zeehondjes kijken bij Ecomare

Als je dan toch naar een Waddeneiland gaat, dan wil je natuurlijk ook zeehonden zien toch? Dat kan bij Ecomare van heel dichtbij. In deze zeehondenopvang worden jonge, zieke of gewonde zeehonden tijdelijk opgevangen. Wanneer ze weer helemaal gezond zijn, gaan ze terug naar de zee. Het proces kun je bij Ecomare van dichtbij meemaken. Ook leven er enkele zeehonden permanent in de opvang. Deze zeehonden zijn vaak oud en blind. Naast zeehonden kun je er ook bruinvissen, vogels, vissen en andere zeedieren zien. Er is ook een natuurmuseum waar je alles kunt ontdekken over de Waddenzee.

De kans is aanwezig dat je een zeehond in het wild spot. Tijdens een strandwandeling zagen wij ineens een zeehondje op het strand. Niet iedere zeehond hoeft gered te worden. Soms komen ze even aan land om uit te rusten. Blijf op ruime afstand van de dieren en houdt honden aan de lijn zodat je het dier niet opjaagt. Aangezien ik het niet geheel vertrouwde nam ik contact op met Ecomare en stuurde ik foto’s door van de zeehond. Ik geloof dat het dier later werd opgehaald door medewerkers van Ecomare.

Adres: Ruijslaan 92, De Koog

Je kunt iedere dag terecht bij Ecomare. Om 11.30 en 15.30 worden de zeehonden gevoerd en dit is bijzonder om mee te maken. Zeker voor jonge kinderen.

Texel - Ecomare
Texel - Ecomare
Foto van de maand: November 2019 - Texel
Bij Ecomare kun je zeehondjes zien. Misschien heb je geluk en zie je ze ook in het wild

Vogels spotten met een gids of op eigen houtje

Texel is een echt vogeleiland. Ruim 400 vogelsoorten komen voor op het eiland, waarvan zelfs enkele zeldzame soorten. Texel is voor veel vogels een ideale plek om te broeden of een tussenstop te maken op hun jaarlijkse trek. Dankzij het voedselrijke Waddengebied kunnen de vogels weer op kracht komen. In het broedseizoen worden diverse broedgebieden afgesloten zodat de vogels in alle rust kunnen nestelen. Op het eiland zijn er heel veel mogelijkheden om vogels te spotten vanuit vogelkijkhutten. Niet voor niets is Texel een geliefde locatie voor vogelaars.

Je kunt eenvoudig op eigen houtje vogels gaan spotten. De meeste vogels kun je zien bij hoogwater. Bij hoogwater lopen de zandplaten in het waddengebied onder water en kunnen de vogels er geen voedsel meer zoeken. Daarom trekken ze naar de kust waar ze kunnen uitrusten en dat is dus het moment dat je de meeste vogels kunt spotten. Misschien heb je zelfs geluk tijdens het spotten en zie je net als ik ineens een uil boven je hoofd vliegen. Ga je liever op pad met een ervaren gids? Er worden regelmatig vogelexcursies georganiseerd zodat je samen met een gids vogels kunt spotten.

De beste plekken om vogels te spotten zijn De Slufter, de Muy, de duinen in de noordkop, Mokbaai en de Petten en de Geul.

Ruim 400 verschillende vogelsoorten komen voor op Texel

De Dennen

Ook de Dennen maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het Texelse bos werd aangeplant tussen 1898 en 1921 voor de houtproductie van het eiland. De houtproductie liep echter niet goed, waardoor het bos meer werd gebruikt voor recreatieve activiteiten. Tegenwoordig is het een ideale plek om te wandelen en te fietsen. Er zijn speelweiden, een barbequeplaats, de uitkijktoren Fonteinsnol en op het Turfveld zijn meerdere wandelpaden.

Texel - De Dennen
Texel - De Dennen
De Fonteinsnol

Lekker lunchen en dineren

Er is behoorlijk wat horeca op Texel. Je vind dan ook altijd een leuk strandpaviljoen, een goed restaurant of een gezellig café waar je op ieder moment van de dag iets kunt eten of drinken. Ik vind het altijd heerlijk om tijdens een strandwandeling even te relaxen bij één van de vele strandpaviljoens en een broodje kroket met een Texels bier of gewoon een warme chocomel te bestellen. Maar ook tijdens een wandeling door één van de dorpjes kun je altijd wat lekker krijgen in een café.  ‘s Avond heb je de keuze aan behoorlijk wat restaurant. Tijdens ons laatste bezoek aten we bijvoorbeeld bij Het Schoutenhuys waar je een aantal kleine gerechtjes kunt delen met elkaar.

Texel - Dineren en lunchen
Texel - Dineren en lunchen
Op Texel kun je lekker lunchen en dineren

Proef de Texelse biertjes bij de Texelse bierbrouwerij

Op Texel vind je flink wat producten van eigen Texelse bodem waaronder het bier van de Texelse bierbrouwerij. De brouwerij werd in 1994 opgericht en brouwt speciaalbier met traditioneel vakmanschap. Het bier wordt gebrouwen met duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf. In ieder restaurant en supermarkt kun je de biertjes verkrijgen. Veruit de bekendste soort is de Skuumkoppe, een donker witbier. In totaal telt de brouwerij 13 verschillende biersoorten. Mijn persoonlijke favoriet? Noorderwiend, een complex winterbier.

Neem een kijkje bij de Texelse bierbrouwerij en geniet van een vers getapt Texels speciaalbiertje.

Als bierliefhebber is het natuurlijk leuk om een kijkje te nemen in de brouwerij. Tijdens een rondleiding krijg je een film te zien over de brouwerij en kun je een kijkje nemen bij de ketels. De rondleiding wordt afgesloten met een proefplankje met vier Texelse bieren.

De brouwerij is momenteel nog gevestigd in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild, maar binnenkort zullen ze verhuizen naar een nieuwe locatie om te kunnen blijven voldoen aan de vraag van het speciaalbier.

Adres: Schilderweg 214B, Oudeschild

Er worden alleen rondleidingen gegeven op de dagen dat het proeflokaal open is. Het is verstandig om vooraf online te reserveren

Maak een rondleiding door de Texelse brouwerij

Avondje bioscoop

Aangezien het ‘s avonds vroeg donker is en je wellicht niet een hele avond wil tafelen, kun je overwegen om een bezoek te brengen aan de bioscoop. In Den Burg is een kleine bioscoop te vinden met twee zalen. De bioscoop is gevestigd in een bijzonder pand dat nog uit de tijd van de VOC stamt. Zoals je bij een bioscoop gewend bent kun je er in het café ook hapjes en een drankje kopen.

Adres: Gravenstraat 33, Den Burg

Kijk voor het filmaanbod en de tijden op de website van Cinema Texel.

Texel - Bioscoop
De bioscoop is gevestigd in een oud pand uit de tijd van de VOC

Rustig overnachten

Tijdens mijn laatste reis naar Texel heb ik overnacht in het Prins Hendrik Hotel Texel in Oost. Het hotel is gevestigd op een steenworp afstand van de Waddenzee. Heerlijk rustig overnachten, hoewel het ‘s avonds door dinergasten nog aardig druk was. De kamer zijn in 2017 nog allen gerenoveerd en zien er stijlvol uit. Iedere kamer heeft een vogelsoort als thema en is afgebeeld op de deur en in de kamer zelf. De kamers hebben een kleine zithoek, tv, eigen badkamer met gratis toiletartikelen en een waterkoker met koffie en thee. ‘s Ochtends kun je bij het ontbijt is er een ruime keuze aan verse lokale producten. Er is zelfgemaakte jam, yoghurt en brood. Indien gewenst kun je ‘s avonds hier dineren. Indien je wilt fietsen, kun je gebruik maken van de fietsverhuur. De nationale parken De Schorren, Utopia en De Bol liggen op nog geen kilometer fietsen van het hotel.

Bekijk hier de leukste hotels op Texel

Overnachten in het Prins Hendrik Hotel Texel

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen op Texel in de herfst en winter? Laat het ons weten.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!