Nederland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Doen in Delft

Op zoek naar een weekendje weg in eigen land? Denk dan eens aan Delft: van een stadswandeling langs de oude panden en grachten naar genieten van een kopje koffie en een heerlijk stuk appeltaart in één van de vele leuke cafés. Zoek de historie van de stad op met Johannes Vermeer, Delfts Blauw, het huis van Oranje en de VOC. Buiten het centrum zijn natuurparken te bezoeken die ook zeker de moeite waard zijn. Aan het begin van het jaar schreef ik dat ik meer van Nederland wilde zien. Belofte maakt schuld, dus wij bezochten twee weken terug Delft. Terwijl in Noord-Brabant volop carnaval gevierd werd, reden wij naar Zuid-Holland om deze stad te ontdekken. In dit artikel geven we je tips wat te doen tijdens een weekendje Delft.

Prachtige historische bouwwerken in de binnenstad van Delft

Pittoreske straatjes met oude panden en grachten in de binnenstad

Het eerste wat me direct opvalt aan de binnenstad van Delft zijn de ongelooflijk sfeervolle straatjes langs de grachten. In de smalle straatjes zie je schitterende gevelhuizen en oude panden, ieder met een verhaal. Op de gevels van de historische gebouwen kun je meer te weten komen over de functie van het gebouw, interessant om te lezen. Vanaf de bruggen over het water kun je de mooiste kiekjes maken en hier en daar zorgt een oldtimer voor een fraai straatbeeld. Door de vele grachten wordt Delft ook wel eens ‘Klein Amsterdam’ genoemd en dat kan ik alleen maar beamen, want het is schitterend. Er zijn veel kleine winkeltjes, cafés en restaurantjes te vinden. Gegarandeerd dat je je hier enkele uurtjes kunt vermaken en dat doen wij ook!

Delft wordt ook wel eens Klein Amsterdam genoemd.

Fraaie kiekjes vanaf de bruggen boven de grachten
De vele zijstraatjes zijn zeker de moeite waard om eens doorheen te lopen
Een opvallende oldtimer geeft extra glans aan het straatbeeld

Bezoek de Nieuwe en Oude kerk

Delft staat vol met historische gebouwen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op de Markt zie je bijvoorbeeld het opvallende Stadhuis van Delft, maar een absolute must-visit is de Nieuwe Kerk. Deze kerk is op een wonderbaarlijke manier ontstaan. Op januari 1351 knielde bedelaar Symon op de Grote Markt. Hij zag een visioen van een gouden kerk met Maria op een troon. Jan Col, die op dat moment de bedelaar eten wilde geven, zag dit visioen ook. Symon overleed, maar Jan Col bleef de visioenen zien en pleitte voor de bouw van een kerk op de Markt. Zo werd in 1381 de Nieuwe Kerk gebouwd.

De toren van de Nieuwe Kerk is met 108,75 meter de op één na hoogste van Nederland

De Nieuwe Kerk werd de rustplaats van Willem van Oranje. Zijn voorouders lagen in de Grote Kerk van Breda, maar doordat deze stad tijdens het overlijden van Willem van Oranje bezet was door Spanjaarden, werd Willem van Oranje begraven in zijn woonplaats. Het praalgraf is één van de hoogtepunten van de kerk. Als je goed kijkt naar het graf kan je van alles ontdekken, zoals een hond (teken voor trouw en loyaliteit) aan de voeten van Willem, doodshoofden, vrouwenbeelden enzovoorts. Wij hebben ons staan verwonderen over dit graf en niet voor niets staat dit monument in de top-100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Aan alles is te zien dat dit een heel kostbaar graf is.

Rondom het graf is een looproute waar je kunt lezen over het ontstaan van de kerk en belangrijke figuren en momenten. Denk aan Hugo de Groot, de leden van het Huis van Oranje en Oranje-Nassau maar ook over de reden waarom men op een gegeven moment geen mensen meer in de kerk mochten worden begraven.

In de kerk kun je een looproute volgen en meer te weten komen over de belangrijke personen die in de kerk liggen begraven
Het praalgraf van Willem van Oranje

Wie de Nieuwe Kerk bezoekt, moet ook absoluut de toren beklimmen. De toren heeft een lengte van 108,75 meter en is daarmee de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Alleen de Domtoren in Utrecht is nog hoger. Ik kocht een combi-ticket bij de kassa om vervolgens een pittige klim naar de toren te maken. Het zijn in totaal 376 smalle traptreden waar zowel het omhooggaande als dalende bezoekers over moeten. Soms is het even naar een plekje zoeken waar je elkaar kan passeren of hang je wat aan de traptreden. Maar het is zeker de moeite waard voor het uitzicht van 85 meter hoogte. Ik had een prachtig uitzicht over de stad Delft.

Beklim de toren van de Nieuwe Kerk en geniet van het uitzicht over Delft op een hoogte van 85 meter

Het uitzicht vanaf de toren
Geniet ook vanaf 85 meter hoogte

De Oude Kerk, de oudste kerk van Delft, ligt op vijf minuten loopafstand van de Nieuwe Kerk. De kerk werd gebouwd in 1246, maar bij de bouw was er nauwelijks ruimte voor de toren vanwege de gracht. Het water werd omgeleid en de gracht werd gedempt voordat men begon met de bouw van de toren. Tijdens de bouw verzakte de toren vanwege de zachte ondergrond. De toren stond zo scheef dat de bewoners van het tegenover gelegen Bagijnhof bang waren dat de toren om zou waaien. Er werd zelfs gedreigd met een sloop in 1843, maar zover kwam het niet. De toren werd gerestaureerd en wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden. Doordat de toren zo scheef staat heeft de kerk ook wel de bijnaam ‘Scheve Jan’ of de Delfste Toren van Pisa. Dat deze toren zo scheef stond konden wij helaas niet zien door restauratiewerkzaamheden.

Het interieur van de Oude Kerk

De Oude Kerk groeide uit tot een indrukwekkende gotische kerk. Ieder glas-in-lood raam vertelt een eigen Bijbels verhaal. Ze speelden een belangrijke rol in de kerkdiensten gedurende de Middeleeuwen. De verhalen van glas werden namelijk gebruikt om de bevolking te onderwijzen. In de kerk zijn enkele bekende personen begraven waaronder Piet Hein, Johannes Vermeer en Maarten Tromp. Waar we samen erg om hebben moeten lachen is het verhaal bij het graf van Piet Hein. Boven zijn graf is zijn wapen te zien, die hij zelf heeft verzonnen. Een kanariePIETje op een omHEINing. Simpeler kun je het inderdaad niet uitbeelden.

Let vooral ook op de ramen van deze kerk

Leuke (bier)cafés

Tijdens het slenteren door de historische binnenstad van Delft kregen we natuurlijk de behoefte aan een kop koffie en een lekker stuk gebak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Kobus Kuch. Dit café aan de Beestenmarkt is bekend om de huisgemaakte appeltaart, waarvan ze per jaar 60.000 stuks verkopen. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig, dus zoeken we een plaatsje in dit café en bestellen we twee koppen koffie met een stuk appeltaart. De taart wordt geserveerd met een flinke toef slagroom, misschien wat teveel waardoor de smaak van de appeltaart wat verdwijnt. Het café voelt als een huiskamer waar je niet uitgekeken raakt, veel oude reclameplaten hangen aan de muur, er zijn ouderwetse beelden en lampen. Het oogt allemaal zeer gemoedelijk.

Appeltaart bij Kobus Kuch

We lunchen in ’t Postkantoor aan de Hippolytusbuurt. 115 jaar lang heeft hier het Delftse hoofdpostkantoor gestaan, dat zijn deuren in 1890 opende. Boven het postkantoor werden de gevraagde telefoon verbindingen tot stand gebracht door telefonisten. Er zijn hier ontelbare telegrammen, brieven en pakketjes bezorgd. Tegenwoordig is in het pand een café-restaurant gevestigd en ze serveren er heerlijk eten. Wat te denken van een Turks brood met Oosters pikante kip, Speltbrood met geitenkaas of een Sandwich met Delfts Goud oude kaas? We hebben hier voortreffelijk geluncht, maar het is wel even wachten alvorens je een plaatsje hebt.

Turks brood met Oosters pikante kip bij 't Postkantoor

In de avond reserveren we een plekje bij het Belgisch Bier Café Belvédère. Dit café is ook gelegen aan de Beestenmarkt en de bierliefhebber komt hier aan zijn trekken met de 14 Belgische bieren op de tap en het grote aanbod van bieren op de fles. Dat klinkt voor mij natuurlijk uitermate interessant. Het eten daarentegen is niet super spectaculair en redelijk aan de prijs. Het kaasplankje dat we vooraf met z’n tweeën deelden smaakte overigens meer dan prima.

Biercafé Belvédère

’s Avonds zijn er ook nog enkele leuke andere cafés waar je nog een drankje kunt nuttigen zoals ’t Proeflokaal, Doerak Biercafé, De Wilde Hollander en Locus Publicus. Wij bezoeken echter de Bierfabriek, een brouwerij, restaurant en café in één. Er worden drie eigen gebrouwen biertjes geserveerd; Rosso, Nero en Puur. Er zijn zelfs tafels met een eigen tap, ideaal voor een avondje met vrienden. Op de tafels liggen pinda’s die je uit juten zakken kunt halen. De schillen kun je gewoon op de grond gooien. Ik hou wel van zulke cafés.

Bier in pinda's in de Bierfabriek

Johannes Vermeer, Delfts Blauw en de geschiedenis van Nederland

Delft heeft enkele interessante musea die bezoekers meer kunnen vertellen over de geschiedenis van Nederland en enkele beroemde mensen.

De 17e eeuwse schilder Johannes Vermeer woonde en werkte in Delft. Één van zijn bekendste werken is het ‘Meisje met de parel’. In Delft kun je een ontdekkingstocht maken naar deze wereldberoemde schilder. Bezoek bijvoorbeeld het Vermeer Centrum Delft. Hier kun je zijn volledige collectie op ware grootte bewonderen en kom je meer te weten over zijn leven, het werk en de stad. Je kunt bij het VVV-kantoor een ‘Vermeer-wandeling’ kopen, waarbij je naar de locaties gaat die een belangrijke rol speelden in het leven van Vermeer. Je bezoekt onder meer zijn geboortehuis, woonhuis en de locatie van het schilderij ‘Het Straatje’. De wandeling kun je overigens ook prima op eigen houtje doen. In het centrum vind je zes verschillende Vermeer-kubussen op de belangrijke locaties. Op de kubussen kun je meer informatie lezen over deze locaties. Je kunt de kubussen op deze locaties vinden.

Delft staat natuurlijk bekend om het Delfts Blauw. Dit wereldberoemde blauwe aardewerk wordt nog altijd op authentieke wijze gefabriceerd. Ben je geïnteresseerd in Delfts Blauw? Bezoek dan Royal Delft, de Delftse Pauw, de Candelaer of de Blauwe Tulp.

Delfts Blauw als Streetart

Nederland is in de 16e eeuw ontstaan in Delft. In 1572 kwam Willem van Oranje wonen en werken in Delft om de opstand tegen de Spanjaarden te leiden. Willem van Oranje werd in in het huidige Museum Prinsenhof vermoord op 10 juli 1584 door Balthasar Gerards. In het museum kun je de muur met kogelgaten zien. Het Museum Prinsenhof laat echter meer zien over de Nederlandse geschiedenis. Je kunt kennis maken met beroemde Delftenaren zoals Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Antoni van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Mensen die voor welvaart hebben gezorgd en hierdoor Nederland hebben verandert. Uiteraard kan de geschiedenis van Delfts Blauw ook niet ontbreken.

Het Stadhuis van Delft, een opvallend bouwwerk

Maak een wandeling door Delft

Een wandeling door de binnenstad kan natuurlijk niet ontbreken. Hier vind je immers de mooiste bouwwerken en meeste bezienswaardigheden. Sla zeker ook eens enkele zijstraatjes in en geniet van de oude panden langs het water. Loop langs de oude stadsmuren en stadspoorten. Van de stadsmuur en de stadspoorten is nauwelijks meer iets over, maar her en der kun je nog delen van oude torens zien en de Oostpoort is de enig overgebleven poort van de stad.

De oostpoort is de enig overgebleven stadspoort van Delft
De gevel van het Gemeenslandshuis van Delfland

De binnenstad van Delft is prachtig, maar er is meer te ontdekken. Wat te denken van de Delfste Hout, een recreatiegebied van 400 hectare groen. Hier kun je heerlijk wandelen en vele vogels spotten. Er is een oud stadspark te bezoeken met oude bomen, vleermuizen en andere dieren bij het Hertenkamp. Hierom heen liggen de restanten van een uniek veengebied, de Tweemolentjesvaart en Nootdorpse plassen. De Grote Plas is het meest bekend in de Delftse Hout en ontstond in de jaren ’70 na de onteigening van weilanden. Rondom het water kun je heerlijk wandelen en fietsen. Ten zuiden van de Grote Plas ligt de Bieslandse Polder dat in de jaren ’90 teruggegeven is aan de natuur. Allerlei soorten vogels, waaronder de lepelaar, leven nu in dit gebied. Wij zien zelfs een drietal ooievaars in het gras zitten, vogels die we niet snel zien.

Een reiger bij Delftse Hout
Molen de Roos
De oude watertoren
De Lutherse kerk

Vind een prima hotel in Delft

Tijdens ons weekend verbleven we in het WestCord Hotel Delft, geregeld in samenwerking met HotelSpecials.nl. Dit hotel is gelegen aan de A13 tussen Rotterdam en Den Haag, pal naast de IKEA. Het hotel heeft 140 kamers en een fitness met panoramasauna waar je gratis gebruik van kunt maken. Er is een bar waar je ’s avonds kunt borrelen. Eten kun je in het Gullmander Restaurant Bar, waar tevens in de ochtend het uitgebreide ontbijtbuffet wordt geserveerd. Bezoekers kunnen voor het hotel gratis parkeren en de Markt is op een kwartier lopen. Is dit toch te ver lopen? Voor €4,- kun je een shuttle nemen van Delft City Shuttle die je naar de binnenstad en alle bezienswaardigheden kan brengen. Achter de IKEA ligt het recreatiegebied de Delftse Hout en kun je mooie wandelingen maken, zoals wij ook op de zondag hebben gedaan.

De receptie van het WestCord Hotel Delft

We werden prettig ontvangen in het hotel. We mochten de auto al ruim voor de inchecktijd op de parkeerplaats voor het hotel parkeren zodat we Delft alvast konden ontdekken. Na het inchecken zijn we naar onze kamer op de vijfde etage gegaan om onze spullen op de kamer te zetten. De inrichting van de kamer is strak en zonder poespas. Veel van het meubilair herkenden we van de IKEA. Nadat we enkele minuten op onze kamer waren en we ons gereed maakten voor het avondeten werden we gebeld of de kamer naar wens was en of men nog iets voor ons kon betekenen. Zeer attent.

’s Avonds keken we op onze kamer naar de uitzending van Wie is de Mol. Voordat de uitzending begon haalde ik vlug nog een Delfts biertje bij de bar, welke ik mee naar boven kon nemen. Na een prettige nachtrust schoven we aan voor het ontbijt met volop keuze: broodjes, croissants, crackers, beschuit, boterhammen, suikerbrood en volop beleg zoals kaas, worst en zoetwaren. Er waren eieren en spek en ook voldoende fruit. Naast koffie en thee konden waren er ook drie verschillende sapjes. Een prima uitgebreid ontbijt, zodat we de dag uitstekend konden beginnen.

Voor 12.00 moesten we uitchecken, maar omdat we nog een wandeling wilden maken mochten we de auto op de parkeerplaats laten staan. Dat scheelt weer in parkeerkosten. Al met al hebben we een prima overnachting gehad in het WestCord Hotel Delft. De afstand naar het centrum is prima, de kamers waren schoon en zagen er prima uit, het personeel is vriendelijk en behulpzaam en we hebben een heerlijk ontbijt gehad.

Toch ergens anders overnachten? Bekijk hier de hotels in Delft.

Onze kamer
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.