Woerden - hoofdstad van Het Groene Hart
Nederland

Woerden, hoofdstad van Het Groene Hart

Nederland heeft stiekem heel wat pareltjes die vragen om ontdekt te worden. Ik heb het al vaker geschreven, het is gek dat ik eigenlijk zo weinig van ons eigen land heb gezien. Eerder dit jaar bezocht ik al het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en de vestingstad Heusden. Vorige maand kon ik daar een Nederlandse stad aan toevoegen. Ik ontving een uitnodiging om Woerden, de hoofdstad van Het Groene Hart, te leren kennen. Tijdens het Culture & Cuisine kon ik de cultuur en de smaak van Woerden beleven én proeven.

Woerden - hoofdstad van Het Groene Hart
Een dag om de cultuur en de smaak van Woerden te proeven en te beleven

Hoofdstad van Het Groene Hart

Heel eerlijk, op voorhand wist ik niets van de stad Woerden. Met de uitnodiging in mijn mailbox ging ik op zoek naar meer informatie. De stad heeft een rijke historie. In de Romeinse tijd lag op de plaats waar nu het kerkplein is gesitueerd een castellum, van waar uit een deel van de grens van het Romeinse Rijk werd bewaakt. Bij opgravingen in Woerden zijn maar liefst zeven Romeinse schepen gevonden.

Woerden is daarnaast een vestingstad met stadsmuren, singels en bastions. Vanaf de 16e eeuw werden de verdedigingswerken uitgebreid en gemoderniseerd. In het Arsenaal werd eeuwenlang het militair materieel voor de Oude Hollandse Waterlinie opgeslagen. De stad was het hoofdkwartier van de waterlinie en dus een belangrijke plaats op militair gebied. Hier kwam een einde aan in de 19e eeuw.

Tegenwoordig staat Woerden bekend als de hoofdstad van Het Groene Hart. Dit gebied ligt in het midden van Nederland, is stukken minder bevolkt dan de Randstad, is behoorlijk groen en bestaat uit veenweides waar koeien grazen en kazen worden gemaakt. Toen de Randstad zijn naam kreeg in 1945 kreeg ook dit gebied zijn naam, maar pas in 2004 werd het een officieel Nationaal Landschap. De grootste steden van Het Groene Hart zijn Gouda, Alphen aan de Rijn en Woerden.

Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt.

Woerden - Stadswandeling
Woerden - Stadswandeling
De mooie stukjes van Woerden

Culture & Cuisine 2019

De naam zegt het al, cultuur snuiven en vooral ook veel lekkere streekproducten proeven. Er zijn vervelendere manieren om een stad te leren kennen. Tijdens het Culture & Cuisine zou ik samen met enkele andere bloggers en influencers op sleeptouw worden genomen door een gids van het Gilde. Op zaterdagmorgen rijd ik naar Woerden, waar ik bij Brownies & Downies wordt ontvangen door het team van Beleef Woerden en ook kennis maak met de rest van de groep. Nadat alle handjes zijn geschud en we welkom zijn geheten, komt er een enorme plank met brownies, fondue en andere lekkernijen op tafel gezet. De toon is gezet, dit gaat een smakelijke dag worden. Het is goed dat we tussendoor zullen gaan wandelen.

Woerden - Stadswandeling
Een gids van het Gilde laat ons Woerden zien

Kaas, kaas en nog meer kaas

De enorme plank met brownies krijgen we bij lange na niet op. We moeten immers ook wat ruimte overhouden voor de andere hapjes. Tijd om Woerden te verkennen. De stad is een echte (boeren)kaasstad. Al in 1885 werd er in het centrum van de stad kaas verhandeld, een traditie die nog altijd in stand wordt gehouden. Op het Kerkplein vindt van begin mei tot eind augustus iedere zaterdag de Boerenkaasmarkt plaats. Handelaren en boeren stallen hier hun kazen uit en we kunnen enkele kaasmarkttechnieken bewonderen. De boeren hebben hun boerenkloffie aangetrokken en de dames zien er uit als echte kaasmeisjes. De spreekstalmeester neemt de bezoekers mee in de wereld van kaas. Door middel van het ouderwetse handjeklap doen de kaasboeren handelen met de handelaren. Natuurlijk is het tegenwoordig een opgevoerde show, maar het geeft een idee hoe het in 1900 aan toe ging op de kaasmarkten.

Niet ver van de markt zien we de kaasbel, die nog altijd in gebruik is. Hier worden na de handel de aan- en verkoopprijzen van de boerenkaas genoteerd die bindend zijn voor de boer en de handelaar.

Woerden - Boerenkaasmarkt
Woerden - Boerenkaasmarkt
Een wandeling over de boerenkaasmarkt
Woerden - Boerenkaasmarkt
Handelaren en boeren doen handjeklap

Nog altijd wordt er veel kaas opgeslagen in en buiten het stadscentrum. Om meer te weten over de kaas die op de markt wordt verhandeld, lopen we naar het Kaaspakhuis. Hier ligt maar liefst 70 ton kaas opgeslagen. Bezoekers kunnen hier meer te weten komen over kaas tijdens de Kaas Experience. Een gids vertelt over het kaasmaken en het rijpen van kaas. Je kunt zelfs meekijken in de kaasmakerij. Met een netje op ons hoofd en een witte lange jas aan, mogen we een kijkje nemen bij de kaasopslag. Rijen kazen van plafond tot de vloer liggen in deze ruimte te rijpen. Zoveel kaas heb ik nog niet gezien op zo’n kleine ruimte.

Op de Woerdense Kaasmarkt wordt de échte boerenkaas verhandeld. Door middel van het klassieke ‘handjeklap’ wordt nog steeds handel gedreven.

Woerden - Kaaspakhuis
Rijpende kazen in het Kaaspakhuis

Belangrijke gebouwen van Woerden

De Windhond is een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht van Woerden. De ronde stenen molen werd in 1755 gebouwd op een molenberg dat deel uitmaakte van de stadswallen van de stad. Nog altijd is de molen in gebruik als korenmolen. Hier wordt het graan tot meel gemalen. Zo wordt er onder meer pannenkoekenmeel, volkorenmeel en broodmix gemaakt. Het meel kun je bij de molen kopen en wordt ook op de wekelijkse streekmarkt verkocht. Wij mogen een kijkje nemen in de molen. Nog altijd is het interieur in authentieke staat. We zien hoe de molenaar het meel verpakt en gereed maakt voor de verkoop. De wieken draaien niet, dus wij kunnen een kijkje nemen over de panorama.

Woerden - De Windhond
Woerden - De Windhond
We brengen een bezoek aan 'De Windhond'
Woerden - De Windhond
De authentieke staat van het interieur van de molen

Het Kasteel Woerden is een historisch gebouw dat in de 15e eeuw werd gebouwd. De torens van het kasteel zijn met elkaar verbonden door in steen overwelfde gangen. Hierdoor kun alle torens bereiken. Het kasteel werd gebruikt als ambtswoning van de Baljuw van het Land van Woerden. In de 19e eeuw werd het een gevangenis voor mannen en later ook voor vrouwen. Hierna was het een Centraal Magazijn voor ledergoederen, Tegenwoordig kun je in het kasteel terecht voor bruiloften, vergaderingen of kun je in het café terecht voor een hapje en een drankje.

Woerden - Kasteel Woerden
Woerden - Kasteel Woerden
Kasteel Woerden

Via het stadscentrum, met enkele prachtige panden, wandelen we terug naar het kerkplein. Het laatste hoogtepunt van Woerden dat we zullen bezoeken tijdens deze stadstour is letterlijk in de hoogte. We gaan namelijk de Petrustoren beklimmen vanwaar we een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving hebben. Hiervoor moeten we 203 treden beklimmen, maar we worden getrakteerd op een mooi uitzicht. Bij goed weer kun je zelfs Amsterdam zien. Na de beklimming en afdaling doen we nog een klein hapje en een drankje bij Bistronoom.

Woerden - Petrustoren
Woerden - Petrustoren
Tot slot bezoeken we de Petrustoren
Woerden - Petrustoren
Vanaf de toren hebben we zicht over de stad en de omgeving

Lekker eten

Tussen het wandelen door maken we geregeld een stop om de streekproducten van Woerden te proeven. Het viel me op dat de meeste restaurants en cafés behoorlijk hip en trendy zijn, waar unieke gerechten kunnen worden gegeten. Naast Brownies & Downies, Bistronoom eten we bij Viviamo een heerlijk bord truffel risotto en krijgen we limonsecco (een combinatie van prosecco en limoncello, lekker!). Bij Plein 7 krijgen we een heerlijke plank voorgeschoteld met kazen en worst. Het ideale eten bij een heerlijk glas bier!

Woerden - Viviamo
Woerden - Plein 7
Tussen het wandelen door proeven we ook de smaken van Woerden
Woerden - Bistronoom
Wanneer ga jij de sfeer van Woerden proeven?

Handige informatie voor een bezoek aan Woerden

  • Woerden is goed bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Elke zaterdag is de Streekmarkt te vinden op het Kerkplein
  • Van begin mei tot eind augustus vindt op hetzelfde plein ook de Boerenkaasmarkt plaats
  • Molen de Windhond kan op vrijdagen worden bezocht wanneer de molen draait. Op woensdagmiddag kun je met de gidsen van het Gilde de een rondleiding krijgen.
  • Tijdens de maanden april tot december kun je iedere 2e en 4e zaterdag van de maand de Petrustoren beklimmen
  • Het kaaspakhuis is alle dagen, op zondag na, open van 10.00 tot 17.00
  • Wil je de stad met een gids verkennen? Bezoek www.gildewoerden.nl voor de mogelijkheden

Meer tijd nodig in Woerden? Check eens het Van Rosseum Stadshotel Woerden om te overnachten

Overnachten in Woerden?
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie