Roermond - Munsterkerk
Nederland

Tips voor een weekend in Roermond

Waar denken jullie aan bij de stad Roermond? Wellicht is de Designer Outlet het eerste wat in je opkomt. Dit outlet center is in ruim 18 jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste en meest bezochte outlet van Europa. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de Designer Outlet en is het na de Efteling de tweede weekendbestemming van Nederland. Door het succes van dit outlet sneeuwt de binnenstad een beetje onder. Zonde, want juist hier vind je veel historische gebouwen en kun je bourgondisch genieten. Samen met een goede vriend mocht ik op uitnodiging van Hart van Limburg deze Limburgse stad bezoeken. In dit artikel volgen mijn tips voor een weekend in Roermond.

Roermond - Kunstwerk Roermond
Roermond is een verrassende bestemming voor een weekendje weg

Roermond

Roermond is gelegen in het hart van Limburg. Hier vloeien de Maas en de Roer samen. In 1232 kreeg Roermond stadsrechten toegekend en kwam er goede scheepvaart op gang. Zo werd Roermond lid van de Hanze en werd het een belangrijke handelsstad. Invloeden uit die tijd zijn nog altijd terug te vinden in de huidige straatnamen. Roermond was één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre en werd door de eeuwen heen bestuurd door Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en het Koninkrijk der Nederlanden. In 1781 verloor Roermond haar functie als vestingstad, maar je kunt nog altijd delen van de stadsmuur zien.

Als je geïnteresseerd bent in historische gebouwen, houdt van het bourgondische leven, wilt genieten van de natuur en daarnaast nog even wil shoppen, dan ben je in Roermond aan het juiste adres.

Roermond - Designer Outlet
Roermond - Designer Outlet
Veel mensen zullen Roermond kennen vanwege de Designer Outlet

Designer Outlet

Roermond staat dus bekend als een echte winkelstad en de meeste mensen komen dan ook hierheen om de Designer Outlet te bezoeken. Vooral in het weekend kan het hier behoorlijk druk zijn. Eigenlijk kun je er dan ook niet omheen om eens een kijkje te nemen in dit outlet. Wij zijn echter niet naar Roermond gekomen om te shoppen, wij willen de binnenstad verkennen.

Roermond - Munsterkerk
Pierre Cuypers kijkt naar 'zijn' Munsterkerk

Pierre Cuypers

Eindhoven heeft Frits Philips. Nuenen heeft Vincent van Gogh. Amersfoort heeft Piet Mondriaan. En Roermond heeft Pierre Cuypers. Nu hoor ik je al denken: ‘wie?’ Om heel eerlijk te zijn had ik ook nog nooit van de naam Pierre Cuypers gehoord, maar eigenlijk is hij degene die Roermond op de kaart heeft gezet. Cuypers was een beroemd architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Niet alleen was hij bezig met een exterieur, maar ook met het interieur waarbij hij (zeker voor die tijd) vernieuwende technieken gebruikte. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Cuypers overleed en daarom is dit jaar het ‘Cuypersjaar’. Op 23 jarige leeftijd kreeg hij de opdracht om de Munsterkerk te restaureren. Dit was slechts het begin van een rijke carrière. Andere bekende gebouwen met de handtekening van Cuypers zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en het Kasteel De Haar bij Utrecht. Daarnaast liet hij zo’n 100 kerken door geheel Nederland bouwen en is de troon van de Haagse Troonzaal zijn ontwerp.

Pierre Cuypers is verreweg de beroemdste Roermondenaar. Hij was architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar en heeft Roermond echt op de kaart gezet. Leer meer over zijn leven en werk in het Cuypershuis.

Roermond - Cuypershuis
Roermond - Cuypershuis
Roermond - Cuypershuis
Roermond - Cuypershuis
Het Cuypershuis is een interessant museum

Het voormalige woonhuis en werkplaats is tegenwoordig omgebouwd tot museum. In het Cuypershuis kun je in een vogelvlucht het leven en het werk van Cuypers bewonderen. Het museum laat zien hoe bedrijvig en vooruitdenkend Cuypers voor die tijd al was. Misschien is het handig om het museum eerst te bezoeken voordat je de binnenstad van Roermond gaat bewonderen. De invloed van Cuypers is namelijk op veel plaatsen in de binnenstad nog altijd terug te zien. Dankzij een rondje door het museum let je dan op die extra details.

Roermond - Historische binnenstad
De binnenstad staat vol met prachtige handelshuizen

De binnenstad verkennen

De historische binnenstad van Roermond is niet heel groot, maar bevat talloze bezienswaardigheden. Een extra voordeel: je kunt alles te voet verkennen. Wandel langs van het ene monument naar het andere en bewonder de fraaie oude handelshuizen.

Roermond - Munsterkerk
De Munsterkerk

Met de kennis die we hebben opgedaan in het Cuypershuis kijken wij anders naar Roermond. De invloed van Pierre Cuypers is op vele plekken waarneembaar. De meest opvallende is natuurlijk het grote standbeeld bij ‘zijn’ Munsterkerk. Cuypers mocht deze kerk restaureren en voegde twee rechthoekige torens aan de voorzijde toe. Niet alleen de voorzijde is prachtig, maar ook de achterzijde is de moeite waard. Loop dus zeker eens om de kerk heen. De kerk staat op het Munsterplein waar een fraaie kiosk staat. Ook dit bouwwerk is ontworpen door Cuypers. In de weekenden en in de kerst worden er concerten gegeven.

Roermond - De Markt
Iedere zaterdag vindt de Weekmarkt plaats op de drie pleinen van Roermond.
Roermond - Stadhuis
Roermond - Stadhuis
Het Stadhuis met het Carillon

Van het Munsterplein is het niet ver naar De Markt. Een bijzonder gebouw aan het marktplein is het Stadhuis. Let vooral op het torentje met de beelden. Deze beelden hebben een verwijzing naar de historie van Roermond en één keer raden wie één van de beeldjes moet voorstellen…. Juist, Pierre Cuypers. Iedere middag om 12.00 draaien de beelden rond de toren van het Stadhuis.

Zorg ervoor dat je om 12.00 op de Markt staat en kijk naar het torentje van het Stadhuis.

Roermond - St. Christoffelkathedraal
Roermond - St. Christoffelkathedraal
Roermond - St. Christoffelkathedraal
Breng tussen 14.00 en 17.00 een bezoek aan de Sint-Christoffelkathedraal

Een ander opvallend bouwwerk is de Sint-Christoffelkathedraal. In 1410 werd er begonnen aan de huidige vorm van de kathedraal. Door de eeuwen heen heeft deze monumentale kerk meerdere rampen meegemaakt. Een stadsbrand, de beeldenstorm, plunderingen, blikseminslagen, stormschade en torenbranden. De zwaarste verwoesting vond plaats op 28 februari 1945 toen de Duitsers daags voor de bevrijding van Roermond de toren lieten opblazen. De kerk is dagelijks van 14.00 tot 17.00 gratis te bezoeken. In de kerk kun je bijzondere beelden, kunstwerken en fraaie glas-in-lood-ramen bewonderen. Graag had ik de toren nog willen beklimmen vanwaar je een fantastisch uitzicht op de stad moet hebben, maar helaas zijn deze in 2021 nog niet mogelijk.

Roermond - Stenen Brug
De Stenen Brugf verbindt de Roerkade met de Voorstad St. Jabob
Roermond - Voorstad St. Jacob
Roermond - Roerkade
Vanaf de Stenen Brug heb je enkele fraaie fotospots
Roermond - Roerkade
Langs de Roerkade vind je gezellige terrasjes en restaurants

De Roerkade is misschien wel het mooiste fotomotief van Roermond en daarnaast kun je er even heerlijk rusten. Langs de Roer vind je gezellige restaurants, cafés en terrassen waar je even kunt pauzeren met de zicht op de Roer. De Stenen Brug die de Roerkade verbindt met de andere zijde, is opvallend vanwege de vier bogen. Ook vanaf de brug heb je nog eens een geweldig fotomotief. Via de Stenen Brug kom je terecht in de Voorstad St. Jabob. In dit deel vind je zeven Rijksmonumenten.

Roermond - Roermond kunstwerk
Het kunstwerk met de letters van de stad

Op zoek naar nog een toffe fotospot? Loop dan eens naar het Stationsplein. Net als Amsterdam staat hier een groot kunstwerk gemaakt met de letters van de stad. Alleen is het woord mond vervangen door een grote, rode mond. Bezoekers die met de trein naar Roermond komen zien dit kunstwerk als eerste.

Roermond - Munsterkerk
De Cuypersroute voert langs de bekende en minder bekende bouwwerken van Pierre Cuypers

Wandelingen door Roermond

Wil je tijdens je wandeling door de stad meer informatie te weten komen over de monumenten en historische gebouwen? Wandel bijvoorbeeld de Archeo Route Roermond met de Archeo Route App. Met deze app kun je een wandeling maken langs de archeologische vondsten van de stad, waaronder het Stadspark. De route wordt op je telefoon getoond en er worden op de GPS locaties verhalen verteld en je kunt op sommige plekken door middel van augmented reality meer te weten komen over de geschiedenis van de stad. Een andere route die je kunt lopen is de Cuyperswandeling. Deze voert langs de bekende en minder bekende bouwwerken van Pierre Cuypers.

Roermond - Oude Kerkhof
Roermond - Oude Kerkhof
Roermond - Oude Kerkhof
Het oude kerkhof is de op één na oudste begraafplaats van Nederland. Hier vind je het 'graf met de handjes' en de laatste rustplaats van Pierre Cuypers.

Buiten de binnenstad

Maar Roermond heeft nog veel meer te bieden. Er zijn ook buiten de binnenstad enkele bijzondere bezienswaardigheden en tevens wordt Roermond omringd door natuur. Op een kilometer van de binnenstad ligt het Kapellerkwartier met vele interessante bezienswaardigheden. De Kapel van Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand is een bedevaartsoord en wordt dagelijks door vele mensen bezocht. Vooral de ruim 7000 devotietegels die de muren sieren is indrukwekkend om te zien. Aan de hand van teksten danken mensen Maria, zelfs voor het behalen van een rijbewijs. Niet ver van de kapel ligt het Kruiswegpark dat ontworpen is door Pierre Cuypers. Het park is vooral groen en een oase van rust. Paden lopen langs veertien gehouwen staties en er is een processiegang langs acht verschillende kapelletjes. Breng ook een bezoek aan het Oude Kerkhof. Dit is de op één na oudste begraafplaats van heel Nederland. Het graf met de twee handen is bijzonder en weerspiegelt de liefde tussen een rooms katholieke vrouw en een protestantse man. Symbolisch houden ze elkaar de handen vast over de muur. De Oude Kerkhof is tevens de laatste rustplaats van, ja daar is ie weer, Pierre Cuypers. En verder zie je in het Kapellerkwartier de Kepelse Meule, een molen zonder wieken, maar met een elektromotor.

Roermond - Stadspark Hattem
Roermond - Stadspark Hattem
Het monument in Stadspark Hattem

In het Stadspark Hattem is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 zijn gestorven in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. In datzelfde park vind je ook Kasteel Hattem, Nederlands kleinste kasteel.

En dan is er natuurlijk nog de natuur rondom Roermond. De Maasplassen is een netwerk van grote en kleine plassen. Je kunt er heerlijk met een bootje overheen varen. Bij de Roerkade kun je een sloep huren en het water op. Heerlijk op een zonnige dag. Ook kun je bij de Maasplassen terecht voor watersport en rondom het water zijn verschillende wandelroutes te vinden. Eerder dit jaar wandelde ik bijvoorbeeld al een rondje om de Beegderheide en de Lange Vlieter.

Roermond - Solextochten Roermond
Roermond - Solextochten Roermond
Roermond - Solextochten Roermond
Verken Roermond met de Solex, een leuke activiteit

Huur een solex

Hoe tof is het om Roermond met een solex te ontdekken? Een solex is een snorfietsje uit de jaren ‘60. Het motorblok zit voorop en dient als aandrijfrol van de band. Haal je de motor van de band, is het eigenlijk gewoon een fiets. Wij huurden bij Solextochten Roermond een solex. Eigenaar John is een ontzettend vrolijk en aardige man. De solexen zijn een uit de hand gelopen hobby geworden. Op een gegeven moment had hij er zoveel dat hij besloot deze te gaan verhuren. Een heel goed idee, want rijden op een solex is een ontzettend toffe activiteit. Solextochten Roermond heeft speciaal voor de solex routes uitgestippeld. Met de wind in het gezicht is het heerlijk tuffen en andere mensen kijken je met een brede glimlach aan. Heerlijk om zo Roermond te kunnen ontdekken.

Bourgondisch genieten

Het rondstruinen door de stad maakt natuurlijk hongerig en dorstig. Gelukkig kun je in Roermond overal genieten van de bourgondische gastvrijheid. Overal zie je terrasjes op de mooie pleinen en aan het water en je vindt er ook talloze restaurants. Hier kun je lokale streekproducten proeven, maar kun je ook genieten van de buitenlandse keuken.

Ben je een bourgondiër? Dan ben je in Roermond aan het juiste adres. Er zijn talloze restaurants en overal kun je lekker een terrasje pakken.

Roermond - Escobar
Roermond - Escobar
Laat je verwennen bij Escobar

Escobar

De gedachten bij het horen van Escobar gaan al snel uit naar Colombia. Maar niets is minder waar. Esco betekent in het Italiaans ‘Ik ga uit’ en daar is het woordje bar achter gezet. Met zo’n naam valt het in ieder geval direct op. Bij dit redelijk nieuwe restaurant aan de Roerkade kun je genieten van de klassieke Franse keuken met wereldse invloeden en smaken. Start hier met een glaasje bubbels en wat bites en proef vervolgens de gerechten van de menukaart die je samen kunt delen. Wat dacht je van platgeslagen rund, ganzenlever en truffel? Of een terrine gepofte groenten, amandel en piperarde coulis? Dat zijn gerechten die ik normaal gesproken nooit zelf zal klaarmaken. En als dessert nog een heerlijke aardbeien cheesecake met kokos en citrus. Wedden dat het water al in je mond loopt?

Roermond - 22 Cocktailbar
Roermond - 22 Cocktailbar
Roermond - 22 Cocktailbar
Cocktails en kleine gerechtjes om te delen bij Twentytwo Cocktailbar

Twentytwo Cocktailbar

De twee jonge eigenaren van Twentytwo Cocktailbar zijn gepassioneerde bartenders die klassieke en moderne cocktails maken. Op de kaart staan enkele verrassende cocktails. De ingrediënten worden hierbij niet genoemd, maar achter elke cocktail schuilt een verhaal. Vraag dus zeker wat het verhaal is wanneer je de ‘Ik stuur je een tiki’ of ‘What if you survived lightning?’ bestelt. De cocktails kun je goed combineren met de verschillende Aziatische gerechten die op het menu staan.

Roermond - Strandbar Bruis
Roermond - Strandbar Bruis
Ongecompliceerd eten bij het water en de zon onder zien gaan bij Strandbar Bruis

Strandbar Bruis

Buiten het centrum kun je ook terecht voor een hapje en een drankje. Aan de Maasplassen vind je Strandbar Bruis. Hier kun je even lekker chillen met de voeten in het zand en genieten van een hapje en drankje. Prachtig om op deze plek te zitten terwijl de zon langzaam ondergaat en de laatste zonnestralen weerkaatsen op het water.

Roermond - B&B De Pastorie
Roermond - B&B De Pastorie
Roermond - B&B De Pastorie
Overnachten bij Bed & Breakfast De Pastorie

Overnachten in Roermond

Roermond mag misschien niet zo heel groot zijn, in één dag kun je langs niet alles zien en doen. Het is dus misschien verstandig om een accommodatie te boeken. je kunt overnachten in een hotel, B&B, vakantiepark of camping.

Ik verbleef in het Bed & Breakfast De Pastorie aan de voet van de Sint-Christoffelkathedraal. De eigenaren zijn super vriendelijke en behulpzaam. De B&B telt zeven kamers met een nieuwe, luxe inrichting. ‘s Ochtends kun je genieten van een ruim ontbijt en bij mooi weer kun je lekker buiten zitten met zicht op de kathedraal. Vergeet niet om een kijkje te nemen in de chocolaterie van de B&B. Neem wat lekker mee voor de thuisblijvers of verwen jezelf met handgemaakte bonbons. Vanaf de B&B sta je binnen een minuut op de markt.

B&B de Pastorie is slechts één van de vele overnachtingsmogelijkheden van Roermond. Kijk hier voor alle hotels in Roermond.

Disclaimer: Mijn weekend in Roermond is tot stand gekomen in samenwerking met Hart van Limburg. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie