Lubelskie regio - Lublin
Lublin Polen

Reistips voor Lublin

Lublin ligt in het oosten van Polen en is de grootste stad van de Lubelskie regio. Met meer dan 300.000 inwoners is het de achtste stad van Polen. Veel van de inwoners zijn studenten, want Lublin is een echte studentenstad. Dit maakt de stad dan ook vrij levendig. Hoewel Lublin met een directe vlucht vanuit Eindhoven bereikbaar is, hebben nog weinig mensen over deze stad gehoord.

In de 6e eeuw ontstonden op de huidige plek waar Lublin gelegen, enkele nederzettingen. Hier hield men zich bezig met handel en nijverheid. In het jaar 1198 werd de naam Lublin voor het eerst vermeld in een kerkelijk document, Lublin kreeg stadsrechten in 1317 en op bevel van Casimir de Grote werden er in 1341 verdedigingswerken gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen uit het oosten. Vanwege het stapelrecht dat Lublin in 1392 werd de stad een belangrijk centrum in de handel tussen Polen en Litouwen. De band tussen deze twee landen is nog altijd zeer hecht.

In de 16e eeuw was er een competitie gaande tussen de christelijke en joodse inwoners van de stad. De koning besloot hierop dat de stad het recht had om joden niet meer te tolereren. De joden vormden zodoende buiten de stadsmuren een eigen kwartier waar de christenen weer niet werden getolereerd. Dit arrangement heeft een lange tijd bestaan. In de jaren tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was bijna 40% van de bevolking van Lublins joods. De Duitsers zetten tijdens de Tweede Wereldoorlog hier hun hoofdkwartier op en de joodse bevolking werd naar het getto van Lublin verplaatst. Hier woonden destijds 34.000 mensen. De meeste joden waren omgekomen in de vernietigingskampen van Majdanek en Belzec. Slechts 230 joden overleefden de Tweede Wereldoorlog.

De stad kwam redelijk ongeschonden uit de oorlog en daarom kun je de historie nog voelen in het historische centrum. Toch raakte het centrum in verval gedurende de communistische periode. Gelukkig is het oude centrum gerenoveerd en heeft het de oude glorie weer teruggekregen. In het centrum vind je prachtige gekleurde koopmanshuizen uit de Renaissance periode. De gevels van enkele woningen zijn voorzien van fraaie schilderingen. Je vindt er daarnaast talloze winkeltjes, cafés en restaurants.

Het historische centrum van Lublin is bereikbaar via twee stadspoorten. Buiten de Grodzka-poort staat ‘The Eternal Lamp’. Dit is één van de laatste lampen van voor de oorlog. Deze lamp brandt dag en nacht ter herinnering aan de omgekomen bewoners van de stad. Iets verder staat het kasteel van Lublin. Van het kasteel zelf is niet veel meer over, slechts de toren en kapel zijn nog in originele staat. De Holy Trinity Chapel is echt een bezoek waard. Hier kun je talloze fresco’s uit de 15e eeuw bewonderen. Het zijn de best bewaarde Russisch orthodoxe wandschilderingen van Polen. Vanaf de toren heb je een fraai uitzicht over de stad.

Het voormalige concentratiekamp Majdanek is gelegen buiten het centrum, Qua oppervlakte was dit concentratiekamp na Auschwitz het grootste van Europa. Ruim 150.000 mensen hebben hier vast gezeten en meer dan de helft heeft de oorlog niet weten te overleven. Een aantal originele barakken zijn bewaard gebleven en bezoekers kunnen een indruk krijgen van de gruwelijkheden die hier ooit hebben plaatsgevonden.

Iets vrolijker is het Lublin Open Air Museum. Dit is het grootste openluchtmuseum van Polen. Je ziet hier verschillende huizen en bouwwerken uit verschillende eeuwen. Zo krijgen de bezoekers een idee hoe vroeger de rijkere mensen en de armere boeren hebben gewoond. In totaal zijn er 50 gebouwen die in originele staat hierheen zijn verplaatst.

Land

Polen

Boek een hotel in Lublin

Booking.com

Boek vooraf een activiteit