Rossio - Lissabon - Portugal
Lissabon Portugal

Reistips voor Lissabon

Aan de Atlantische kust, waar de Taag in zee stroomt ligt tussen de zeven heuvels de hoofdstad van Portugal: Lissabon. Het is een prachtige en rustige stad vol contrasten, van moderne wolkenkrabbers tot jugendstilgebouwen, wonderlijke mozaïeken, prachtige betegelde gebouwen en middeleeuwse Moorse architectuur. De stad heeft ruim een half miljoen inwoners, maar het verstedelijkte gebied ‘Grande Lisboa’ telt bijna 2 miljoen inwoners.

De haven van Lissabon is de afgelopen 3 eeuwen voortdurend in gebruik geweest onder een aantal uiteenlopende regimes, maar zij was het belangrijkst en machtigst tussen de 15e en 17e eeuw, toen Portugal een rijk land was. Veel van deze rijkdom is te danken aan de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, die in 1498 de zeeweg naar India vond. Dit leidde tot een drukke handel in specerijen en edelstenen, waardoor Lissabon steenrijk werd. In de 17e eeuw werd in Brazilië goud gevonden, wat nog meer kapitaal deed toevloeien. In 1755 werd Lissabon echter zwaar beschadigd door een aardbeving, met een daarop volgende tsunami. De eerste schok van de verwoestende aardbeving werd op 1 november om .30 in de ochtend gevoeld. Een paar minuten later volgde een veel grotere schok die de halve stad in puin legde. Hoewel het epicentrum dicht bij de Algarve lag, had Lissabon het het zwaarst te verduren. Meer dan twintig kerken stortten in en verpletterde de menigte. Een derde aardschok werd gevolgd door branden die zich snel verspreidden. Een uur later overspoelde hoge golven van de Taag de stad. Alleen al in Lissabon waren ruim 15.000 mensen overleden. Het vroegere belang van de stad werd nooit meer bereikt.

Dicht bij de haven ligt een van Europa’s mooiste pleinen; het Praça do Comercio. Het stadscentrum van Lissabon is uitgelegd in een rasterpatroon en dateert grotendeels van na de aardbeving. De oudste wijk is Alfama, dicht bij de Taag. Dit gebied was bijna onbeschadigd en veel middeleeuwse gebouwen overleefden de ramp. De wijk Belém kent enkele belangrijke symbolen van de stad als gedenkteken van de Portugese macht in de tijd van de grote ontdekkingsreizen en ook het prominentste gebouw van Lissabon; het Mosteiro dos Jerónimos. Vanaf het Castello de São Jorge, een middeleeuws kasteel op een heuvel, hebben bezoekers van Lissabon een mooi overzicht op de stad.

Boek een hotel in Lissabon

Booking.com

Boek vooraf een activiteit