Mannenweekend Edinburgh - Arthur's seat
Edinburgh Schotland

Reistips voor Edinburgh

De indrukwekkende stad Edinburgh ligt in een rotsachtig gebied en herbergt prachtige oude gebouwen. De stad is sinds 1437 de hoofdstad van Schotland. Edinburgh kreeg ooit de naam ‘Athene van het westen’, maar ook ‘Auld Reekie’ (ouwe stinkerd), vanwege de rokende schoorstenen en ongezonde leefomstandigheden. Die tijden zijn gelukkig voorbij. Zowel de oude als de nieuwe gedeelte van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hierdoor trekt de stad naar schatting ruim 13 miljoen bezoekers per jaar. Zij kunnen zich in het historische centrum en de omliggende stadsdelen goed vermaken.

De Old Town wordt gedomineerd door de middeleeuwse burcht Edinburgh Castle, gelegen op een vulkanische rots. Het middeleeuwse aanzicht lijkt hier nauwelijks te zijn verandert. Veel gebouwen in het oude gedeelte van Edinburgh stammen uit de 16e en 17e eeuw. Je hebt er de Royal Mile, dat naar het kasteel voert, marktpleinen en grote gebouwen zoals de St. Giles Kathedraal, De Law Courts, McEwan Hall, Surgeon’s Hall en het Royal Museum of Scotland. De neoklassieke New Town is voornamelijk gebouwd in de 18e eeuw, toen de stad had te kampen met een overbevolking en het er te druk begon te worden. De ontwikkeling van dit gedeelte heeft vanaf de 18e eeuw tot nu toe een grote invloed gehad op de Europese stadsplanning. Het Robert Adams Charlotte Square wordt gezien als het mooiste plein ter wereld.

Bij een bezoek aan Edinburgh is het beklimmen van Arthur’s Seat een absolute aanrader. Vanaf deze 251 meter hoge heuvel heb je een fraai uitzicht over de stad. Ga ook zeker ondergronds, want ook onder de stad is een doolhof aan gangenstelsel waar vroeger mensen leefden. Maar vergeet ook niet een whiskey proeverij mee te maken, waar je meer informatie kunt inwinnen over het nationale drankje en ze natuurlijk kunt proeven. ’s Avonds kun je genieten van vele livebands in de pubs. Kortom; Edinburgh is een ideale stad voor een citytrip. Er is veel te zien en te doen.

Boek een hotel in Edinburgh

Booking.com

Boek vooraf een activiteit