Karlsbad

Karlsbad, ook wel beter bekend als Karlovy Vary, is een stad in het Ertsgebergte. Vulkanisch gesteente heeft zich hier ontwikkeld en zijn er in de stad ruim 60 bronnen te vinden. Het zout- en zwavelhoudende water zou een geneeskrachtige werking hebben, waardoor de stad zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als een kuuroord.

Karel IV stichtte hier een koninklijke in de 13e eeuw. Hij ontdekte tijdens een hertenjacht de heilzame werking van de bronnen. De stad dankt zijn naam derhalve aan hem. Karlsbad werd aan het begin van de 18e eeuw door een overstroming en een stadsbrand volledig verwoest. De Oostenrijkse keizer Jozef I stichtte de stad opnieuw en kreeg het privileges als kuuroord. Dr. David Becher onderzocht het water in 1764 middels wetenschappelijke chemische analyses. Daarop ontwikkelde hij een kuurprogramma en sindsdien nam de toeloop van het aantal kuurgasten toe. Josef van Löschner gaf Karlsbad nog meer naamsbekendheid in Europa door zijn wetenschappelijke publicaties. De elite van Midden- en Oost-Europa kwam daarop naar Karslbad om allerlei kwalen te laten genezen. Zo werd de stad een oord voor sociale, culturele en diplomatieke ontmoetingen.

Na de Eerste Wereldoorlog behoorde de stad toe aan Tsjechoslowakije, ondanks vele protesten van de bewoners. Bij deze protesten vielen enkele doden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorde de stad bij het nazi-Duitsland. Om de nazi’s te verdrijven werd de stad gebombardeerd, waardoor een groot deel van de stad werd verwoest. Toen de Amerikanen de stad in 1945 binnen trokken werden alle Duitse inwoners onteigend en naar Duitsland verwezen. Het duurde een tijdje alvorens Karlsbad weer bewoond werd. Nog altijd is het aantal inwoners minder dan voor de oorlog.

Dankzij rijke Russische investeerders krabbelde de stad weer op en is het één van de beste bezochte kuuroorden van Tsjechië. Veel bezoekers komen naar deze stad om een kuurprogramma te volgen. Hieronder vallen allerlei behandelingen, waaronder ook het baden in het heilzame water. Ook moeten mensen het water meerdere malen per dag drinken en voldoende wandelen. Maar behoudens alle kuurbehandelingen, biedt Karlsbad meer. De architectuur van het centrum kent enkele bijzondere bouwwerken. Er zijn mooie wandelingen te maken in de bergachtige omgeving, waar je een fraai aanzicht op de stad hebt.

Land

Tsjechië

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago
Airbnb

Plan je reis naar Tsjechië

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Tsjechië

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Plan je reis naar Tsjechië

Doen in Karlsbad

Boek een hotel in Karlsbad

Booking.com

Boek vooraf een activiteit