Pilsen - Tsjechië
Pilsen Tsjechië

Reistips voor Pilsen

Wat betreft grootte is Pilsen de vierde stad van Tsjechië en de stad geniet met name bekendheid vanwege pils. Pilsen wordt namelijk gezien als de bakermat van de biersoort pils. In het jaar 1842 werd hier het allereerste pils gebouwen als gevolg van een grote biervoorraad die kort hiervoor moest worden weggegooid omdat de kwaliteit te wensen overliet. Lokale brouwers bundelden hun krachten en besloten een nieuwe brouwerij te beginnen. De Beierse bierbrouwer Josef Groll werd ingehuurd en ontwikkeld pils. Tegenwoordig is de wereldwijde bierconsumptie ongeveer 70% pils. De kolossale brouwerij bestaat nog steeds. Naast bier staat Pilsen ook bekend om de internationale machinefabriek Skoda.

Pilsen was vier eeuwen voor de Industriële revolutie al succesvol en dit is terug te zien aan het historische centrum van de stad. In 1295 werd de stad gesticht door koning Wenceslaus II als Plzen. De koning wilde dat de stad groots was en liet de gebouwen van het historisch centrum bouwen. Al snel werd het één van de belangrijkste handelssteden van de Bohemen. Hier werd in 1468 het eerste boek gedrukt; de Trojaanse Kroniek. Daarnaast was het ook het centrum van het katholieke verzet tijdens de Hussitische Oorlogen. Tussen 1599-1600 was Pilsen zelfs even de hoofdstad, maar na de Dertigjarige Oorlog verviel de stad, maar de prachtige gebouwen van het historisch centrum bleven behouden.

De historie van Pilsen is niet alleen pils en Skoda, maar gaat ook ondergronds. Vanaf de 13e eeuw ontwikkelde de stad onder het centrum een tunnel- en kelderstelsel van wel twee en drie lagen diep. Dat heeft tijdens perioden van pest, oorlog en onrust geholpen de stad te redden en er weer bovenop te komen.

Pilsen is in 2015 uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa. Een bezoek is absoluut de moeite waard. En als je dan toch in Pilsen bent, bezoek dan absoluut ook een van de brouwerijen.

Verhalen over Pilsen

Plan je reis naar Pilsen

Boek een hotel in Pilsen

Booking.com

Boek vooraf een activiteit