Parque Nacional Tortuguero - Tortuguero - Costa Rica
Parque Nacional Tortuguero Costa Rica

Reistips voor Parque Nacional Tortuguero

Ter bescherming van het belangrijkste nestgebied van de groene zeeschildpad, werd het Parque Nacional Tortuguero opgericht. Het park is 22 kilometer lang en strekt zich uit tot 30 kilometer in zee. Het gebied wordt gezien als de natste van het hele land vanwege de vele regenbuien. Er kan maar liefst 6000mm vallen. Het park biedt een goede kennismaking met de natuur. Het beste is om het park te bezoeken per boot via het Canal de Tortuguero. Langs het water zijn volop dieren waar te nemen. Onder andere otters, kaaimannen, brulapen, slingerapen, kapucijnapen en vogels als de oropendola, glansvogel, toekans en ara’s zijn van dichtbij waar te nemen. Het is aan te raden om met een gids en een roeibootje het kanaal af te peddelen. Ook aan land kan het park bezocht worden. Zowel aan de noord- als zuidkant zijn wachttorens en kunnen bezoekers op goede paden de jungle in. Ook hier zijn volop dieren te spotten, maar blijf op de paden want er zijn giftige slangen.

De belangrijkste attractie is echter de soepschildpad. Tussen juni en november maken schildpadden op de stranden van Parque Nacional Tortuguero haar nest. Ook andere schilpadden komen hier aan land, maar in minder grote aantallen. De soepschildpad kan 1,5 meter lang worden. De vrouwtjes paren elke twee tot vier jaar en leggen dan gemiddeld 100 tot 200 eieren. De populatie van de soepschildpad lijkt zich inmiddels te hebben gestabiliseerd. De populatie was lange tijd flink uitgedund door de soepindustrie. Toeristen kunnen met gidsen dichterbij de schildpadden komen ’s nachts. Dit moet met een gids gebeuren, omdat de toegang tot het strand wordt beperkt. Wanneer de schildpadden in trance zijn, kun je als toerist dichter bij komen. De lokale gidsen verzorgen middels infrarood lampjes voor het licht. Foto’s maken en filmen is verboden, evenals hard praten zodat het dier niet schrikt en terug de zee in gaat. Via plaatselijke coöperaties is dit indrukwekkend schouwspel te ‘boeken’. Wanneer de schildpadden hun eieren leggen, is het een tip om ’s avonds tussen 17.00 en 18.00 nogmaals op strand te lopen. Met een beetje geluk zie je de kleine schildpadjes uit hun eieren kruipen en de lange tocht naar de zee maken.

Verhalen over Parque Nacional Tortuguero

Plan je reis naar Costa Rica

  • Vanuit Schiphol kun je met KLM rechtstreek naar de hoofdstad San José vliegen. De andere mogelijkheid is met een tussenstop in Panama. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Parque Nacional Tortuguero

Booking.com