Valle de Viñales Cuba

Reistips voor Valle de Viñales

Door de mogotes, de karakteristieke, steile kalksteenformaties, is het landschap van de Valle de Viñales uniek te noemen. Deze mogotes zijn als stenen wachters die uitkijken over de mais- en tabaksvelden en geven Valle de Viñales een surrealistisch beeld. Het gebied staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en ligt te midden van bergen en wordt onderbroken door indrukwekkende rotsbulten. Ooit was dit gebied een volkomen vlak plateau. Het prehistorische uiterlijk van de Valle de Viñales is het gevolg van karstwerking. Dit is een bijzonder geologisch fenomeen waarbij kalkgesteente in de loop van honderd miljoenen jaren wordt opgelost door bodemwater. Uiteindelijk blijft er van het ooorspronkelijke grondoppervlak niets anders over dan rotsheuvels met diepe spleten, holen en grotten waar water doorheen loopt. De rest is simpelweg in het niets opgelost. Met uitzondering van Vietnam, vind je nergens ter wereld zo’n mooi voorbeeld van een volwassen karstlandschap als in Valle de Viñales. Omdat elke mogote een uniek micromilieu heeft, vind je op elke heuvel een eigen flora en fauna, waarvan een groot deel inheems is. Tussen de overvloed aan dennen, varens en palmbomen ligt een klein stukje waar het ‘levende fossiel’ Palma corcho nog steeds groeit. Naar schatting is dit al 250 miljoen jaar oud.

De unieke charme van Valle de Viñales is ook gelegen in de traditionele plattelandscultuur. de kwaliteit van het landschap wordt namelijk versterkt door de inheemse architectuur van de boerderijen en dorpen, die nog altijd een multi-etnische maatschappij kennen. Het belangrijkste product is tabak en boeren gebruiken bij het telen nog steeds aloude technieken. De pittoreske dorpjes vertonen een opvallend contrast met de koloniale stijl uit het eind van de 19e eeuw die je in de meeste Cubaanse gebouwen terugziet. In de omgeving van Valle de Viñales zijn naast de schitterende landschappen ook enkele mooie bezienswaardigheden te kijken, waarvan enkele grotten.

Land

Cuba

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel bij Valle de Viñales

Booking.com