Verenigde Staten - Californië
Californië Verenigde Staten

Californië

Californië is de meest bevolkte staat van Amerika. Het is de thuisbasis van de sterren van Hollywood, de technologie van Silicon Valley, de wijnen van de Napa Valley, de bossen met de oude sequoiabomen, het hoogste en het laagste punt van Noord-Amerika. Er zijn skigebieden, maar ook vind je hier het warmste punt ter aarde op de Death Valley.

De vroegste bewoners van Californië zijn de Hokan en de Uto-Azteken. De oudste menselijke resten zijn gevonden op Santa Rosa Island. De Spanjaarden waren de eerste kolonisten die aankwamen in Californië. Zij probeerden de inheemse inwoners te bekeren tot het christendom. Veel plaatsnamen hebben Spaanse namen gekregen, zoals Los Angeles, San Francisco en Santa Barbara. Nadat de Spanjaarden de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog verloren aan het begin van de 19e eeuw, kwam Californië onder Mexicaans gezag. Na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog in 1848 stond Mexico het hele gebied af aan Amerika. In hetzelfde jaar werd er goud gevonden. Dit nieuws verspreidde zich snel en veel mensen met goudkoorts trokken per boot of aan land naar Californië. Het had de Gold Rush tot gevolg. Ongeveer 300.000 mensen kwamen naar het westen in de hoop om rijk te worden in het Wilde Westen. Niet alleen uit mensen uit Amerika, maar ook uit Mexico, Zuid-Amerika, Europa, China en Australië. De goudwinning zorgde voor enorme schade aan het milieu. Zo werd in Californië als een van de eerste plekken ter wereld de natuurbescherming op. Yosemite Valley werd het eerste beschermde natuurgebied in 1864 en later. In 1890 werd Yosemite, evenals Sequioa National Park gesticht.

Door de economischer groei in Californië had de staat een enorme aantrekkingskracht. Los Angeles zou qua inwonersaantallen groeien tot de tweede stad van Amerika. De aantrekkingskracht werd alleen maar versterkt door de opkomst van de filmindustrie in Hollywood vanaf 1908. Veel film- en televisiesterren kwamen te wonen in Silicon Valley. Ook andere industrieën groeiden, waaronder de computerindustrie. Hier werd in 1968 de eerste computer geproduceerd. De enorme groei kende ook zijn problemen. De miljoenensteden kregen te maken met smog- en fileproblemen en ontstonden er ook etnische spanningen.

Naast de miljoenensteden zijn er gelukkig ook genoeg bestemmingen waar het rustiger is. In Yosemite National Park kun je soms uren wandelen zonder iemand tegen te komen. Toch wordt dit nationale park jaarlijks door vier miljoen mensen bezocht. Andere toeristische plaatsen zijn onder andere Sequoia National Park, Kings Canyon National Park, Red Rock Canyon, Lake Tahoe, Joshua Tree National Park, Death Valley National Park.

Onze bezochte bestemmingen

Verhalen over Californië

Amerika dag 6 - Capitol Reef National Park

Reisroute West-Amerika

In oktober 2017 vertrokken we voor drie weken naar het westen van Amerika. Hier huurden we een auto en wilden we de nationale parken bezoeken die zich rondom de staat Utah bevinden. Onze reis begon...

Laad meer reisverhalen