Waarheen op vakantie in januari - Canarische Eilanden
Blog

Waarheen op vakantie in januari?

De maand december is voorbij en we hebben de feestdagen achter ons gelaten. Sinterklaas is alweer een tijdje het land uit, we zijn flink verwend en verzadigd na de kerstdagen, het vuurwerk is afgestoken en de kerstboom moet nog worden opgeruimd. Na deze drukke maand keert de rust weer terug. We moeten weer naar het werk, waar we verplicht iedereen een goed nieuwjaar moeten wensen. Zonder de kerstlampjes is het al snel donker en daardoor is het totaal niet gezellig. Niet gek dat je verlangt naar een beetje zon en je eerste reisje van het nieuwe jaar. Door op vakantie te gaan in januari ontsnap je niet alleen aan de kou in Nederland, maar het is ook een stuk minder duur om op te reizen en natuurlijk ook een stuk minder druk. Ik zet derhalve een aantal leuke zonbestemmingen op een rijtje om het jaar goed te beginnen.

Waarheen op vakantie in januari - Canarische Eilanden
De Canarische Eilanden zijn het gehele jaar een goede bestemming op vakantie te vieren - Bron: Michael Baccin via Unsplash

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden kun je eigenlijk het gehele jaar door op het strand liggen. Heerlijk toch? Het zonnigste eiland van de Canarische Eilanden is Fuerteventura. Omdat er eigenlijk altijd een windje waait, wordt het hier nooit te heet. De gemiddelde temperatuur ligt boven de 20 graden. Blijf niet alleen op het strand liggen, maar bezoek ook de vulkaan Calderon Hondo, de bergketen Montana de Tindaya en het natuurreservaat Pico de la Zaza. Een andere warm eiland is Tenerife, hoewel er wel een verschil is tussen het noorden en het zuiden. In het noorden kan het koel en vochtig zijn, terwijl het zuiden zonnig en droog is. Met temperaturen tussen de 20 en 25 graden kun je hier bijvoorbeeld mooi wandelen in het Nationaal Park Teide. Andere eilanden die aan te raden zijn voor een vakantie in januari zijn Gran Canaria en Lanzarote.

Waarheen op vakantie in januari - Florida
Januari is de koudste maand in Floria, maar nog altijd met temperaturen boven de 20 graden - Bron: Denys Kostyuchenko via Unsplash

Florida

De koudste maand van het jaar in Florida is in januari. Toch ligt de gemiddelde temperatuur nog altijd boven de 20 graden. Een extra voordeel is dat de kans op regen vrij klein is, maar dat het zonnetje juist schijnt. Niet voor niets heet Florida ook wel Sunshine State. Een goed moment om deze staat te bezoeken aan het begin van het jaar. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Florida Keys, de eilanden aan de zuidkant. Ga dieren spotten in het Everglades National Park of bezoek Disney World en Universal Studios. In januari vindt ook het Key West Food and Wine festival plaats. Een leuk festival als je van eten en drinken houdt. Houd er wel rekening mee dat het hoogseizoen van december tot april loopt en dus de prijzen hoger zijn dan de overige maanden.

Waarheen op vakantie in januari - Guatemala
Guatemala is een prachtige bestemming Bron: Rodrigo Escalante via Unsplash

Guatemala

De beste reisperiode om Guatemala te bezoeken is van januari tot april en de maanden november en december. Januari behoort over algemeen tot de droogste maand van het jaar en de gemiddelde temperatuur is nog altijd ruim boven de 20 graden. Een goed moment om dit prachtige land te ontdekken. In de hooglanden van Guatemala kan het ‘s avonds flink afkoelen. Dus zorg ervoor dat je voldoende warme kleding meeneemt als je één van de vele vulkanen van Guatemala wil beklimmen. Het gehele jaar is het warm en vochtig in de regio rondom Flores en Tikal. Hier kan dus altijd een spat regen vallen. Hou er rekening mee dat er meer mensen naar Guatemala reizen en dat de populaire plekken zoals Antigua en Lake Atitlan druk kunnen worden zijn, dus zorg ervoor dat je op tijd reserveert.

Waarheen op vakantie in januari - Myanmar
Reizen naar Myanmar zit er voor 2023 niet in, maar het is wel een goede bestemming om te ontdekken in deze periode - Bron: Yves Alarie via Unsplash

Myanmar

Net als veel andere landen in Azië, heeft Myanmar een tropisch klimaat en is het uitermate geschikt om het gehele jaar te bezoeken. In onze wintermaanden zijn de temperaturen het koelst en is het voornamelijk droog. Zonder de broeierige hitte is het heerlijk reizen door Myanmar. Bezoek bijvoorbeeld het Inle Lake in de mistige bergen, de tempels bij Bagan en Mandalay of het zuiden met onder meer Yangon. In januari vinden er tevens een aantal evenementen plaats die interessant zouden kunnen zijn om te bezoeken. Overigens zal het voor 2023 lastig worden om af te reizen naar Myanmar. Vanwege een militaire staatsgreep is de kleurcode van het reisadvies rood. Het leger heeft de toestand verlengd tot eind januari 2023.

Waarheen op vakantie in januari - Kenia
Ga wildlife spotten in Kenia (of Tanzania) - Bron: Sergey Pesterev via Unsplash

Kenia en Tanzania

Omdat Kenia op de evenaar ligt, heeft het land het gehele jaar subtropische temperaturen en gematigde temperaturen in het binnenland. Hierdoor is het weer in Kenia eigenlijk het gehele jaar hetzelfde. Datzelfde geldt voor Tanzania. Over het algemeen is de maand januari de warmste maand in beide landen, maar je hebt wel de kans op het beste weer. Ideaal als je dieren wil gaan spotten tijdens een safari. De wilde dieren laten zich het gehele jaar zien, dus grote kans dat je heel wat dieren kunt afvinken van je lijstje. Alleen als je ook de grote trek van de gnoe’s wil bewonderen, moet je in de periode juni tot september naar één van deze landen. Benieuwd naar de mooiste nationale parken van Tanzania?

Waarheen op vakantie in januari - Thailand
In Januari is het vrijwel overal in Thailand lekker weer - Bron: Vitaly Sacred via Unsplash

Thailand

Januari is het hoogseizoen voor Thailand. Veel mensen kiezen ervoor om het land gedurende deze maand te bezoeken. Het is vrijwel overal in Thailand lekker weer. Er is veel zon met af en toe een verfrissende regenbui. Maar waar kun je het beste naartoe? Kies bijvoorbeeld voor Bangkok en de omgeving. Hoewel het nog steeds warm kan zijn, zijn de temperaturen een stuk aangenamer dan in de zomer. In het noorden regent het niet tot nauwelijks en de zon laat zich vaak zien. ‘s Avonds kan het overigens erg fris worden, dus neem in dat geval ook zeker warme kleding mee. Het uiterste zuiden kent alleen maar het droge en het natte seizoen en de maand januari behoorlijk tot het droge seizoen. Ben je avontuurlijk ingesteld? Bezoek dan het oosten van Thailand. De temperaturen van dit onontdekte deel van het land zijn dan zeer aangenaam.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!