Serengeti National Park - Tanzania
Tanzania

De mooiste nationale parken van Tanzania

Tanzania is één van de meest afwisselende landen in Afrika. Het land bestaat uit prachtige wildparken, heeft de hoogste berg van het continent, tropische stranden en heeft afwisselende landschappen waar je heel wat wildlife kunt vinden. Er is haast geen betere bestemming waar je op safari kunt gaan. Een aantal van de meest beroemde nationale parken ter wereld vind je in Tanzania. In korte tijd kun je hier oog in oog staan met de mooiste dieren van Afrika. Wil jij de Big Five spotten? Of wil jij leeuwen succesvol zien jagen? Dan zou Tanzania wel eens je volgende reisbestemming moeten worden.

Welke nationale parken van Tanzania moet je eens bezoeken?

In totaal telt Tanzania 22 nationale parken. De meeste parken die bezocht worden liggen in het noorden, waaronder de Serengeti, Tarangire en de Ngorongoro krater. Deze parken behoren dan ook tot de meest bekende nationale parken. Het zuiden is wat ongerepter en wordt een stuk minder bezocht. Hier vind je dan weer meer afwisseling in de activiteiten en is het qua toerisme een stuk minder druk. In dit deel van Tanzania vind je onder meer het Selous Game Reserve en Ruaha National Park. Maar welke nationale parken van Tanzania moet je zeker op je lijstje zetten als je naar dit deel van Afrika reist? Ik zet de mooiste en meest populaire op een rijtje.

Serengeti National Park - Tanzania
Serengeti National Park - Tanzania
Serengeti National Park - Tanzania
De Serengeti is waarschijnlijk het bekendste nationaal park ter wereld en een must-see in Tanzania - Bron: Noreen Dillen (foto van de leeuwen)

Serengeti National Park

Misschien is het Serengeti National Park het bekendste wildpark ter wereld. Dit heeft het park vooral te danken aan de Grote Migratie. Ruim een miljoen wildebeesten en honderdduizenden zebra’s en gazellen trekken dan in grote kuddes door de Serengeti en Maasai Mara in Kenia. Het zien van deze migratie is voor velen een bucketlist item, want het is immers een uniek natuurspektakel. De beste periode om de Grote Migratie in het Serengeti mee te maken is de periode juni tot september. Het Seregengeti National Park is een groot natuurgebied, dus het is aan te raden om hier enkele dagen te verblijven. Ook buiten de Great Migration om, is een bezoek aan het Serengeti National Park een must. De kans bestaat dat je in het park de Big Five spot. Er leven ruim 35 soorten zoogdieren in Serengeti, waaronder ruim 2500 leeuwen. Ook komen er meer dan 500 vogelsoorten voor. Door de spaarzame vegetatie is het Serengeti National Park ideaal om wildlife te spotten. De naam Serengeti betekent ‘eindeloze vlakten’. En dat is niet voor niets. Het park is ongeveer 15.000km² groot en bestaat uit verschillende gebieden. Van uitgestrekte graslanden en savannes tot groene heuvels met acacia bossen.

Lake Manyara National Park - Tanzania
Lake Manyara National Park - Tanzania
Lake Manyara National Park - Tanzania
Een groot deel van het Lake Manyara National Park wordt gevormd door het Manyara meer - Bron: Noreen Dillen (onderste twee foto's)

Lake Manyara

Het Lake Manyara National Park wordt voor een groot deel gevormd door het Manyara meer. Dit is een ondiep zoutmeer waar veel flamingo’s leven. De flamingo’s krijgen hun roze kleur dankzij het voedsel uit het zoutmeer. Naast de flamingo’s komen er nog zo’n 400 vogelsoorten voor en er is een grote verscheidenheid aan zoogdieren zoals giraffen, olifanten, bavianen, gazellen, impala’s, buffels, wildebeesten, hyena’s en nijlpaarden. Lake Manyara staat ook bekend om de leeuwen die hier in de bomen klimmen om te rusten of hun prooi zoeken. Dankzij de ondergrondse riviertjes is de grond van dit park vruchtbaar. Het landschap bestaat uit acacia bossen, open graslanden en moerassen. De meest dieren bevinden zich in de omgeving van de rivier Ndala. Wanneer het water in de rivier laag staat verzamelen grote hoeveelheden flamingo’s zich bij de warmwaterbronnen Maji Moto en Maji Moto Ndogo. In het Lake Manyara National Park kun je gamedrives maken (ook ‘s nachts), een hike maken aan de rand van de Great Rift Valley of een canopy tour maken bij de Manyara Treetop Walkway.

Ngorongoro Conservation Crater - Tanzania
Ngorongoro Conservation Crater - Tanzania
Ngorongoro Conservation Crater - Tanzania
De Ngorongoro krater is een paradijs om dieren te spotten

Ngorongoro krater

Het Ngorongoro Conservation Crater ligt tussen het Serengeti National Park en Lake Manyara National Park. Dit park wordt gezien als het ‘Achtste Wereldwonder’, vanwege de verbazingwekkende natuur en de gamedrives die hier mogelijk zijn. Miljoenen jaren geleden was de Ngorongoro even groot als de Kilimanjaro. Toen de vulkaan uitbarstte, stortte de berg in en vormde het een krater van 610 meter diep en 260km² groot. Hiermee is het de grootste ononderbroken caldera ter wereld. De krater vormt tegenwoordig een paradijs voor dieren. Het is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld en heeft de hoogste concentratie roofdieren van Afrika. Er komen meer dan 550 vogelsoorten voor en er leven zo’n 115 verschillende zoogdieren. Het is mogelijk om de Big Five binnen één dag te spotten in de krater. Tevens heb je hier een grote kans om de zwarte neushoorn te zien, wat een zeldzaamheid is in Tanzania. Giraffes komen niet voor in de Ngorongoro krater, omdat er te weinig bomen zijn. De krater bestaat uit verschillende landschappen; droge vlaktes, wetlands, bossen en zoutmeren. In elke omgeving barst het van wildlife. Een afdaling is de Ngorongoro krater is spectaculair en een onvergetelijke ervaring.

Tarangire National Park - Tanzania
Tarangire National Park - Tanzania
Tarangire National Park - Tanzania
Veel dieren en boabab bomen in het Tarangire National Park - Bron: Noreen Dillen (alle foto's)

Tarangire National Park

De naam van het Tarangire National Park is afgeleid van de gelijknamige rivier die door dit park stroomt. Tijdens de droge periode trekt het water veel dieren aan. De olifanten komen vooral tijdens de droge periode in grote getale naar de Tarangire rivier om verkoeling op te zoeken. In het regenseizoen leven de olifanten verspreid door het park, maar is de kans nog altijd groot dat je er een aantal zult zien. Naast de olifanten komen er nog veel meer diersoorten voor, zoals leeuwen, cheeta’s, struisvogels, hyena’s, zebra’s, nijlpaarden en giraffen. Een bijzonder gebied in het park is het Silale moeras. Tijdens de droge periode geeft het moeras langzaam water af waar grote hoeveelheden dieren op af komen. In het moeras heb je ook de grootste kans om de rotspython te zien. Tarangire National Park staat voornamelijk bekend om de vele baobab bomen. Overal in het park zul je deze kenmerkende, dikke bomen zien waar veel je weer veel vogelsoorten kunt zien. Het uitgestrekte park ligt in het noorden van Tanzania en is het gehele jaar te bezoeken. Je kunt er gamedrives maken of met de lokale Masai diverse wandelingen maken.

Selous Game Reserve - Tanzania
Wilde honden - Bron: Nyere National Park

Selous Game Reserve

Het grootste wildreservaat van Afrika is het Selous Game Reserve. Dit reservaat is drie maal groter dan de Serengeti. Alleen een aantal delen van het reservaat zijn opengesteld voor toeristen, maar slechts weinig reizigers brengen daadwerkelijk een bezoek aan het Selous Game Reserve. En dat maakt een safari in het Selous Game Reserve bijzonder, want het is hier behoorlijk rustig. Diegenen die Selous een bezoek brengen hebben een grote kans om wildlife te spotten. Bijna de helft van de gehele olifantenpopulatie van Tanzania leeft hier en verder komen er giraffen, krokodillen, nijlpaarden, leeuwen en wildebeesten voor. Extra bijzonder is de aanwezigheid van wilde honden. Tijdens een jeepsafari zul je veel van deze diersoorten zien. Selous Game Reserve is één van de weinige plekken in Tanzania waar je een bootsafari kunt maken. Een bootsafari is vooral voor vogelliefhebbers een absolute must, want vanaf het water van de rivier Rufiji kun je heel wat vogelsoorten zien. Ook is het mogelijk om met een ervaren en bewapende gids wandel safari’s te maken. Omdat de rivier in het regenseizoen buiten haar oevers treedt, is het wildreservaat gedurende de maanden maart tot mei gesloten.

Gombe Stream National Park - Tanzania
Ontmoet chimpansees in het Gombe Stream National Park - Bron: Van Verre Reizen

Gombe Stream National Park

Met een oppervlakte van 35km² is het Gombe Stream National Park één van de kleinste parken van Tanzania. De voornaamste reden om dit nationaal park te bezoeken is om wilde chimpansees te zien. Gombe Stream National Park is het gebied waar Jane Goodall enkele jaren haar onderzoek deed naar de chimpansees. Je kunt de chimpansees tijdens een begeleide wandeling in het wild spotten. Maar er leven in dit gebied nog meer dieren, zoals rode franjeapen, roodstaart apen, groene bavianen en vervet-apen. Daarnaast komen er ook nijlpaarden, luipaarden en boszwijnen voor. Het Gombe Stream National Park ligt in het noordwesten van Tanzania, aan de grens met Congo en is alleen bereikbaar per boot. Het park mag dan wel niet zo groot zijn, het landschap is divers. Er zijn diepe valleien met watervallen, graslanden, bossen en tropisch regenwoud. Het park kan het gehele jaar bezocht worden. Treed in de voetsporen van Jane Goodall en ga op zoek naar onze naaste verwanten.

Ruaha National Park - Tanzania
Een luipaard met zijn prooi in het Ruaha National Park - Bron: Colin Watts via Unsplash

Ruaha National Park

Na de Serengeti is het Ruaha National Park het grootste nationale park van Tanzania. Toch wordt dit safaripark niet tot nauwelijks bezocht door toeristen. Het landschap bestaat uit uitgestrekte vlaktes, savanne, bergen en rivieren. De Greater Ruaha rivier stroomt dwars door het gebied en vormt de levensader van het park. Dicht bij het water zijn veel dieren te vinden. Doordat het landschap open is, kun je het wildlife gemakkelijk spotten. Ruaha staat vooral bekend om de grote groepen olifanten. Met zo’n 12.000 olifanten is de kans groot dat je er een flink aantal zult zien. Ook de kans op het spotten van katachtigen is aannemelijk. Cheeta’s, luipaarden en leeuwen laten zich met enige regelmaat zien. Daar waar de aantallen leeuwen in Afrika afnemen, nemen de groepen leeuwen in Ruaha National Park juist toe. Met een beetje geluk zie je ze jagen op een gazelle, giraffe of buffel. Verder leven in het park koedoes, wilde honden, antilopen en komen er meer dan 450 vogelsoorten voor. Naast de dieren zul je hier ook gigantische baobab bomen zien, die vooral bij zonsondergang prachtige silhouetten vormen.

Beste periode om naar Tanzania af te reizen

Ben je van plan om de nationale parken van Tanzania te bezoeken? Houd er rekening mee dat het regenseizoen van januari tot eind mei duurt. Al zal de regen zeker niet de gehele dag aanhouden. In de maanden juni en juli kleurt het land na de regenbuien een stuk groener. De beste kans op wildlife heb je in de maanden augustus tot december. In deze periode heb je wel de hoogste temperaturen. Je kunt voor een groepsreis kiezen, maar nog toffer is om een individuele rondreis in Tanzania te maken.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!