Reistips voor Parque Nacional Patagonia

Er is nog maar weinig informatie te vinden over Parque Nacional Patagonia. Dat is niet heel gek, want het nationale park is nog niet geheel oud. Het is gelegen in de regio Aysén, het minst bewoonde gebied van Chili. In 2004 kocht Conservacion Patagonica het 170.500 hectare grote Estancia Valle Chacabuco. Het ecosysteem stond in die tijd onder druk. Er waren industrieën die het gebied vernietigden om op korte termijn winst te maken waardoor flora en fauna ernstig aangetast werd. Ook was er sprake van overbegrazing door intensieve veeteelt. Door het opkopen van het gebied wilde Conservacion Patagonica het gebied redden door het te herstellen en lokale gemeenschappen economische kansen te bieden.

Conservacion Patagionica kocht nog extra land erbij en doneerde het later aan de staat om er een nationaal park van te maken. Parque Nacional Patagonia was ‘geboren’ en werd later samengevoegd met Jeinimeni en Tamago reserve. Samen is het gehele gebied goed voor ruim 750.000 hectare grond dat volledig beschermd wordt. Zo kan de natuur zich hier herstellen en kunnen bedreigde diersoorten leven. Het gebied is de thuisbasis van onder meer de huemul (een Zuid-Andeshert), guanaco’s, poema’s , de Pampas kat, vossen,  gordeldieren en Darwin nandoe’s. Verder komen er verschillende vogelsoorten voor waaronder de flamingo, rhea en Andescondor. Veel van deze dieren zijn nog altijd zeldzaam en de kans dat je de meest bedreigde diersoorten spot is niet al te groot.

Liefhebbers van natuur kunnen in alle rust het gebied ontdekken. Ongerepte bergen, graslanden met kuddes guanaco’s en de turquoise wateren van de Chacabuco-vallei maken het landschap van Parque Nacional Patagonia legendarisch. Midden in het park zijn er mogelijkheden om te overnachten in lodges en campings, maar je kunt ook buiten het park overnachten rondom Lago General Carrera. Door de afgelegen ligging van het Parque Nacional Patagonia, is het alleen niet heel makkelijk om hier te komen. Het voordeel hiervan is wel dat het park dus niet overspoeld wordt met toeristen. Er zijn talloze trails, mooie autoroutes, mountainbiketracks en er zijn mogelijkheden om het water op te gaan. Een bezoek aan Parque Nacional Patagonia is ongetwijfeld een onvergetelijk avontuur dat je eens gezien moet hebben.

Verhalen over Parque Nacional Patagonia

Hike naar de Glaciar Calluqueo

Je kunt een reis nog zo goed voorbereiden, sommige zaken heb je simpelweg niet in de hand. Op het moment dat we het vliegtuig instappen naar Chili, ontvang ik een WhatsApp berichtje. Onze tour naar...

Plan je reis naar Chili

Boek een hotel bij Parque Nacional Patagonia

Booking.com