Passanuri Auto Museum - Georgië
Georgië

Auto museum in Passanuri

Een groot autoliefhebber ben ik niet, maar ik kan wel genieten van oude auto’s. Persoonlijk heb ik namelijk weinig met die nieuwe, moderne auto’s die tegenwoordig geproduceerd worden. Voor mij zijn het allemaal eenheidsworsten en rijdende computers zonder karakter. Doe mij maar een ‘kever’, ‘eend’ of ‘strijkijzer’. Iconen en auto’s met karakter. Niet voor niets bezit ik een Trabant, hét icoon van de DDR. Dit soort auto’s zijn leuk om te zien en erin rijden is een echte belevenis. Wie door Georgië reist zal ook voldoende oude (Russische) auto’s zien. Je vraagt je zelfs af hoe deze oude barrels überhaupt nog kunnen rijden gezien de staat waarin de meeste verkeren. In westerse landen zouden ze nooit meer door de APK kunnen komen. De oudste auto’s die ik heb gezien in Georgië stonden in een auto museum in Passanuri. Het museum ligt op de route van Gori naar Kazbegi. Wij reden erlangs en maakten een korte stop om een kijkje te nemen.

Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Langs de weg van Gori naar Kazbegi kom je dit auto museum tegen in Passanuri

Oldtimers in de tuin van een gekke verzamelaar

Hoewel we het museum op internet gevonden hadden, stond er nergens waar dit auto museum precies gevestigd moest zijn. Het enige wat we wisten was de plaats Passanuri. Daarom reden we extra langzaam toen we het dorp eenmaal inreden. Zodra je het dorp weer uitrijdt zul je langs de linkderzijde van de weg een heleboel oude auto’s zien. Dit moest het wel zijn. En inderdaad, nadat ik de auto aan de kant had gezet en een stuk terugliep zag ik een Russisch bord op de vrachtwagen en achter een hekwerk stonden een flink aantal roestige auto’s.

Bij de ingang van het hekwerk wordt ik ‘verwelkomd’ door een blaffende hond. Al snel verschijnt een man die me in het Georgisch aanspreekt. Natuurlijk heb ik geen flauw idee waar hij het over heeft, dus loop ik het terrein op. De man ratelt ondertussen vrolijk door in het Georgisch, maar zegt dat ineens ‘You pay’ en hij wijst naar een bordje op een tafel. Op het bordje staat ’20 GEL for museum’. Daarna vertelt te man in gebrekkig Engels dat hij geld nodig heeft om er een echt museum van te maken. 20 GEL is omgerekend zo’n 5 euro.

De man loopt met me mee het terrein op en begint de automerken van de auto’s op te noemen. Ford, Peugeot, BMW. Hij laat juist de meest moderne auto’s van het terrein zien. Ik ben juist meer geïnteresseerd in de oudere Russische auto’s. Zo herken ik bijvoorbeeld een Lada, Moskwitch en GAZ. Een informatief verhaal over deze auto’s hoef ik echter niet te verwachten, dus ik ga helemaal los met mijn camera.

Eigenlijk verkeren alle auto’s die hier staan in erbarmelijke staat. Ze zijn verroest, onderdelen zijn kapot en struiken groeien zelfs door de motorkap heen. Een museum kun je het eigenlijk niet noemen, eerder een schrootplaats met unieke verroeste auto’s. Als liefhebber van oldtimers doet het me pijn om zulke prachtige exemplaren in deze staat te zien. Zulke auto’s verdienen eigenlijk een hoop liefde en aandacht zodat ze weer de weg op zouden kunnen. Ik vrees echter dat deze auto’s het terrein van de man nooit meer af zullen komen.

Zoek de goedkoopste vliegtickets naar Georgië

Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Passanuri Auto Museum - Georgië
Een impressie van de oude auto's van het 'museum'
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie